Alexandre Dumas

Laleaua neagră

Laleaua neagră

Romanul acesta, plin de optimism si inocenta, este recomandat atat copiilor, cat si adultilor. Alexandre Dumas ne duce in Olanda secolului al XVII-lea, intr-o lume in care „a dispretui florile inseamna a jigni pe Dumnezeu“. Laleaua neagra, avand ca premiu o suta de mii de florini oferiti celui ce o creeaza, da nastere unui lant de evenimente, al carui principal protagonist este Cornelius van Baerle.

More info →
Contele de Monte Cristo

Contele de Monte Cristo

Romanul Contele de Monte-Cristo a aparut intre 1845-1846 in foileton, in ziarul Le Journal des Debats , apoi in Le Siecle si s-a bucurat de un succes imens. Publicul astepta cu viu interes aparitia urmatoarelor aventuri ale lui Monte-Cristo, acest supraom, inzestrat cu atatea calitati exceptionale, posesor al unei averi fabuloase si al unei distinctii aristocratice, care indeplineste in mod deliberat rolul de unealta a sortii, distrugandu-i pe cei corupti si josnici, izbavindu-i de suferinte pe cei napastuiti.

More info →
După douăzeci de ani

După douăzeci de ani

Aventurile muschetarilor continua in romanul Dupa douazaci de ani scris de Alexandre Dumas. Cei patru prieteni, Athos, Porthos, Aramis si d’Artagnan, sunt si de aceasta data de nedespartit. Dupa ce-si demonstreaza vitejia in Cei trei muschetari, d’Artagnan este acum locotenent. Si cei trei prieteni ai sai si-au schimbat vietile: Athos devine contele de La Fere in urma mostenirii unei mosii de langa Blois (mosia Bragelonne) si infiaza un copil pe care il creste - Raoul (care va deveni mai tarziu vicontele de Bragelonne). Si Porthos are cu ce se lauda: isi cumpara trei castele si devine domnul Porthos Du Vallon de Bracieux si de Pierrefonds. Iar Aramis devine abatele d’Herblay, la o manastire...
Chiar si asa, dupa 20 de ani de la aventurile din Cei trei muschetari, cei patru prieteni sunt la fel de aventurosi. Ei se vor lupta acum cu fiul lui Mylady de Winter, Mordaunt, cu Regina Ana de Austria, dar si cu Mazarin, noul cardinal precum si cu generalul Oliver Cromwell.

More info →
Regina Margot

Regina Margot

„[...] Regina Margot ramane, mai presus de toate, romanul dragostei si al prieteniei. Al prieteniei dintre La Mole si Coconnas, nedespartiti nici chiar in moarte, desi totul in viata parea sa-i desparta: convingerile religioase, firea, chiar. Al prieteniei dintre frumoasa si nefericita Regina Margot si ducesa Henriette de Nevers, intr-o lume a minciunii, ipocriziei si crimei, in care relatia sincera dintre ele pare chiar mai neverosimila decat tragica iubire ce le va lega de cei doi prieteni. Al prieteniei, in ultima instanta, dintre Regina Margot si sotul ei, prietenie care ii salveaza viata celui ce va deveni marele rege Henric al IV-lea, suveranul care va readuce pacea in Franta si va pune astfel bazele viitorului unei mari natiuni.“, Ileana Mihaila

More info →
Vicontele de Bragelonne

Vicontele de Bragelonne

Al treilea si ultimul roman despre aventurile lui D’Artagnan si ale muschetarilor. Urmand seria evenimentelor din Cei trei muschetari si Dupa 20 de ani, in Vicontele de Bragelonne, actiunea are loc intre anii 1660 si 1667 si priveste transformarea Regelui Ludovic al XIV-lea dintr-un baiat slab si fara autoritate, intr-un rege absolut asupra Frantei. La inceputul romanului aflam ca D’Artagnan nu mai este capitanul muschetarilor din cauza Cardinalului Jules Mazarin, ba chiar isi da demisia din serviciile Regelui, pentru ca nu-i mai suporta acestuia capriciile. Ludovic vrea sa-l ajute pe Carol al II-lea sa reurce pe tronul Angliei, dar se lasa convins de primul sau ministru, Mazarin, sa nu faca asta. Dar, D’Artagnan, ajuns in Anglia pentru a-si face si el o avere si ajutat de Athos, il va readuce la tron pe Carol al II-lea. Asadar, imaginea Regelui Carol al II-lea este reabilitata in fata intregii lumi, Cardinalul Mazarin moare, iar D’Artagnan se reintoarce in slujba Regelui Ludovic al XIV-lea si redevine seful muschetarilor. Cat despre eroul titular, Raoul de Bragelonne, fiul lui Athos, acesta are aparitii aproape pasagere in roman. Iar personajul nu are legatura cu numele istoric Nicolas de Bragelonne.

More info →