11 cărți cu și despre Istanbul

Îi plasăm de această dată pe iubitorii de istorie și memorialistică pe primul loc și începem lista noastră de cărți cu și despre Istanbul cu câteva titluri non-ficțiune.

#1 Orhan Pamuk – Istanbul

Romanul lui Orhan Pamuk vă prezintă un oraș mai puțin cunoscut turistului. Romanul lui Pamuk e despre povestea unui oraș, despre glorie și decădere, despre vechi și nou, e despre viața și copilăria lui, despre familia lui, despre obiceiuri care s-au pierdut dar și despre mărturiilor scriitorilor și artistilor care i-au marcat inceputurile evoluției spirituale.

Un roman ca un tablou al unui loc poate prea puțin înțeles.

#2 Irfan Orga – Portretul unei familii turcești. O poveste din Istanbulul de altădată

Care sunt schimbările aduse de Război în viața unei familii înstărite din Istanbul? Dar în viața unei țări? Căderea unui Imperiu, nașterea unei Republici. Ce se pierde, ce se câștigă, ce se transformă?

#3 Alev Lytle Croutier – Harem. Lumea din spatele vălului

Am putea oare să vorbim despre Turcia fără să ne gândim la haremurile care au încins atât de mult mințile celor din afara lor? Această parte misterioasă și fascinantă a universului oriental este descrisă de Alev Lytle Croutier cu ajutorul mărturiilor lăsate de femeile care au trăit în haremurile de altădată, documentelor istorice, precum și memoriilor și jurnalelor de călătorie ale unor autori occidentali.

#4 Steve Ruciman – Căderea Constantinopolului

Sir Steven Runciman (1903-2000) este una dintre figurile proeminente ale Medievisticii și Bizantinologiei britanice din secolul al XX-lea care, din perspectiva metodei, aminteste mai degrabă de un „istoric de moda veche”, așa cum de altfel se și autodefinește. A călătorit foarte mult, ținând conferințe sau prelegeri, iar datorită prieteniei cu mulți dintre aristocrații și politicienii țărilor răsăritene a obținut unele documente greu accesibile. Runciman a devenit celebru atât pentru teme ca: istoria cruciadelor, relațiile bizantino-apusene, islamul și lumea creștina, căderea Constantinopolului sau ortodoxia bizantină și postbizantină, cât și pentru stilul său narativ captivant, atipic pentru un cercetător. În viziunea sa, istoria este ca o poveste în care nu interpretarea evenimentului este cel mai important lucru, ci sentimentele, trăirile personajelor, gravitatea întâmplărilor. Din lectura Căderii Constantinopolului cititorul înțelege foarte bine că lumea Bizanțului nu a fost pentru autor doar un domeniu de interes științific, ci mai ales o dragoste sinceră.

#5 Edward J. Erickson – Mustafa Kemal Atatürk

Abia începând cu 28 martie 1930, numele oficial al orașului s-a schimbat din Constantinopol în Istanbul, ca  urmare a reformei de limba și de scriere turcă impusă de către Mustafa Kemal Ataturk încă din 1928, reformă numită și Revoluția semnelor, motiv pentru care ne era imposibil să nu menționam si acest titlu.

Mustafa Kemal a fost unul dintre cei mai mari comandanți militari ai secolului XX si, totodată, părintele Turciei moderne. Născut la Salonic într-o familie din clasa de mijloc, a luptat în Războiul Italo-Turc din 1911–1912 și în Războaiele Balcanice din 1912 –1913, înainte de a prelua comanda Diviziei a 19-a, cu baza la Gallipoli (Gelibolu), în timpul Primului Război Mondial. Meritele sale incontestabile i-au adus promovarea la comanda corpului de armată în luptele împotriva rușilor, în Caucaz, iar după terminarea războiului a preluat conducerea forțelor naționaliste care luptau împotriva ocupării Turciei, înfruntându-i pe greci la Smirna (Izmir) și apărând integritatea teritorială a Turciei. Numit „Omul Destinului“ de către Winston Churchill, abilitățile lui de comandant au fost esențiale pentru succesul forțelor sale atât la Gallipoli, cât și în timpul Războiului de Independență. Cartea prezintă viața unui mare comandant care, după ce a condus armata naționalistă la victorie, a pus bazele Republicii Turce moderne și a devenit primul ei președinte din istorie, luând numele de Atatürk, Tată al Turcilor.

Nu uităm nici de cei care preferă ficțiunea istorică, poveștile de dragoste, suspansul, misterul sau aventurile cu tentă polițistă. Venim în continuare cu câteva sugestii și pentru ei.

#6 Huzur – Ahmet Hamdi Tanpinar

Fost membru al parlamentului turc între 1942 și 1946, Ahmet Hamdi Tanpinar este unul dintre cei importanți romancieri și eseiști din literatura turcă modernă, considerat cronicarul burgheziei turce. Personajul principal al romanului este Turcia, cu limba ei, cu Istanbulul și Bosforul, împărțită pe doua continente, între Est și Vest, între două realități.

#7 Bastarda Istanbulului – Elif Şafak

Un roman plin de figuri feminine puternice si de neuitat despre care Publishers Weekly spune:

„În cel de-al doilea roman al său scris în limba engleză, prozatoarea turcă Elif Șafak abordează problema identității naționale într-un stil devenit inconfundabil. Elif Shafak face din tabuurile politice o componentă esențială a unui roman profund și captivant despre modul în care viețile omenești sunt modelate de legăturile de familie, apartenența culturală și jocul întâmplării.”

#8 Jason Goodwin – Copacul ienicerilor

Copacul Ienicerilor, simbol al gărzilor de elită ale sultanului, acum căzute în dizgratie, dar încă la pândă, îi poartă pașii lui Yashim – un personaj fermecător, pasionat de literatură franceză și de gastronomie – prin piețele pline de mirodenii ale Istanbulului, în atmosfera exotică și languroasă a Curții Otomane pentru a cerceta moartea suspectă a câtorva soldati, uciși în mod abominabil.

#9 Hatie Hickman – Poarta coliviei

Fiică de diplomați, Katie Hickman, a călătorit mult prin Europa, Orientul Îndepărtat și America de Sud, toate aceste mutări punându-și amprenta asupra autoarei. La fel ca și ea, personajele din „Poarta coliviei” trebuie să-și însușească ținuturi și culturi noi. O fascinantă poveste de dragoste, pe fundalul plin de culoare și parfum al Constantinopolului din secolul al XVI-lea!

#10 Graham Greene – Expresul de Stambul

Nu puteam trece cu vederea o călătorie cu Orient Express-ul pe ruta Ostende-Istanbul!

Primul mare succes al lui Graham Greene – succes datorat și unei ecranizării celebre – „Expresul de Stambul” deschide seria numită de autor „divertismente” alături de „Ucigașul plătit”, „Agentul Secret” și „Ministerul groazei”. Galeria de personaje construită aici ne va întâmpina în toate cărțile ce vor urma și care l-au făcut atât de cunoscut. Unele sunt în tren de la bun început, câteva urcă pe parcurs, unele coboară, dar cine merge până la capăt?

#11 Julia Navaro – Sângele nevinovaților

Julia Navaro ne plimbă prin Ierusalim, Granada, Roma și Istanbul având drept fundal conflictul violent dintre Orient și Occident, într-o aventură care cercetează cauzele fanatismului religios și intoleranța de-a lungul mai multor secole. „Sunt o iscoadă și imi este frică… „

*Imagine header – Konstantin Makovsky, Unloading boats on the Bosphorous

Cartea Mea

2 comentarii la „11 cărți cu și despre Istanbul

  • 30 iunie 2016 la 22:40
    Legătură permanentă

    Buna seara, minunat mod de a aduce o marturie de simpatie pentru poporul turc, greu incercat de atentatul terorist. Condoleantele, exprimate prin prezentarea operelor literare ce descriu orasul de la intersectia Orientului cu Occidentul, exprima un prinos de recunostinta fata de acest popor care a influentat secole la rand istoria umanitatii.
    O postare plina de informatie pentru care nu pot decat sa-ti multumesc.

  • 1 iulie 2016 la 12:37
    Legătură permanentă

    Vă mulțumim și noi pentru interes. Ne bucurăm sa aflăm ca ați considerat folositoare informațiile din acest articol. Deși selecția este subiectivă sprerăm totuși ca am reușit să acoperim cât mai bine acest subiect.

Comentariile sunt închise.