12 lecturi fundamentale din literatura universală pentru băieții între 7 și 12 ani

Pe mai multe grupuri de pe facebook am văzut că există o dilemă în alegerea lecturilor potrivite pentru băieței. Există și anumite statistice care indică faptul că sexul feminin citește mai mult decât cel masculin, însă după părerea noastră ar trebui să se pună accentul pe calitate și nu pe cantitate. Ne-am gândit, deci, să formulăm un răspuns pentru toate aceste mămici și, cum ne aflăm și în perioada sărbătorilor de iarnă și a cadourilor, sperăm și că sugestiile noastre de lectură vor ajunge în bibliotecile celor mici. Desigur, recomandările din lista noastră se adresează și fetițelor, dar credem că ele vor reuși să trezească obiceiul lecturii în special băiețeilor.

Un copil care își vede părinții citind va dori să încerce și el experiența lecturii. Pasiunile, inclusiv cea pentru lectură trebuie cultivate și hrănite încă din primii ani. Un copil care cu ocazia fiecarei sărbători primește cadou o carte va învăța să prețuiască cartea scrisă și rolul vital pe care o bibliotecă îl are într-o casă. Un copil căruia i se va citi în fiecare seară înainte de culcare va fi mai apropiat de părinți, mai mult, va considera ca acest ritual merită păstrat pentru toată viața. Simple cărți cu ilustrații frumoase, cărți cu povești sau romane potrivite vârstei, toate au un rol în formarea caracterului viitorului adult, dacă plăcerea lecturii este cultivată încă de la început. Însistăm foarte mult pe plăcerea lecturii, pentru că tot ceea ce are un caracter forțat va avea un efect contrar.

12 lecturi fundamentale din literatura universală pentru baieți între 7 și 12 ani, câte o carte pentru fiecare lună! Într-o perioadă în care băiețelul dumneavoastră începe o nouă etapă a vieții – școala – ne-am gândit la câteva titluri din literatura universală, care consolidează atât legătura cu familia, accentuându-i rolul fără a-l descuraja însă să devină independent; sperăm deasemenea să îl ghideze și în alegerea unor prietenii durabile, să înțeleagă ce este compasiunea și empatia. Sunt multe cărți de aventură, cu eroi curajoși capabili să se adapteze situației, sunt cărți despre prieteni adevărați cuvântători sau nu. Sunt cărți care pot fi citite individual sau alături de părinți și/sau bunici. Atenția noastră s-a îndreptat înspre literatura clasică, nu pentru că nu am aprecia și noua generație de autori care au ales să scrie cu multă dedicație pentru copii, ci pentru că, impresia noastră, din ultimii ani, este că autorii clasici au intrat într-un colț al uitării, lucru pe care îl considerăm regretabil. Există anumite lecturi care trebuie savurate la vârsta potrivită. Oferta de titluri pe care o oferă literatura lasica pentru copii este foarte vastă; ne-am hotărât cu greu la aceste titluri comițând, poate, o nedreptate. În cel mai scurt timp, vom reveni și cu o listă similară de selecții din literatura română. Așteptăm, așadar, și sugestiile voastre în rubrica de comentarii.

#1 Un clasic al literaturii engleze pentru copii, o poveste cu o familie de iepurași și ilustrații minunate cu siguranță vor atrage atenția. În plus, avem un iepuraș pe nume Peter care are obiceiul de a ieși din cuvântul părinților și prin urmare intră într-o grămadă de probleme. Sună cunoscut? Un mod frumos de a explica celui mic importanța familiei!

Aventurile lui Peter Iepurașul

Aventurile lui Peter Iepurașul

Aceasta carte a inregistrat un foarte mare succes, aflandu-se in topul celor mai bine vandute carti din toate timpurile. Volumul a fost tradus in peste 35 de limbi si a fost vandute 45 de milioane de exemplare din toate editiile cartii.

More info →

#2 Una dintre marile povești și aventuri ale copilăriei, o lectură de care niciun copil nu ar trebui sa fie privat.

Singur pe lume

Singur pe lume

„In timp ce-am scris aceasta carte, m-am gandit numai la tine, copilul meu, si numele tau mi-a venit pe buze in fiecare clipa.

Va simti Lucie acest lucru? O va interesa pe Lucie? Lucie, mereu. Numele tau, pronuntat atat de des, trebuie deci sa fie inscris in fruntea acestor pagini. Nu stiu ce soarta le este rezervata dar, oricare ar fi, mi-au oferit placeri care fac cat toate succesele – gandul ca le-ai citit, bucuria de a ti le oferi.“

More info →

#3 O aventură, care se (re)citește cu plăcere la orice vârstă. Pe urmele căutătorilor de aur învățăm despre spiritul de echipă dar și despre competiție. În orice caz, dacă vă aflați în situația de a explica unui copil de ce locul unor animale e în sălbaticie, poate cartea asta vă va veni în ajutor.

Chemarea străbunilor

Chemarea străbunilor

Jack London (1876–1916) este unul dintre cei mai cunoscuti scriitori americani. Opera lui, constand in special din romane, are ca subiect existenta cruda, salbatica si spiritual de revolta si aventura. Eroii sai, manati de o forta fizica si morala supraumana, sunt antrenati intr-o lupta brutala pentru supravietuire.

More info →

#4 Părăsim frigul din Alaska și ne afundăm în junglă în căutarea faimosului Tarzan?

Tarzan din neamul maimuțelor

Tarzan din neamul maimuțelor

Fiul unor aristocrati englezi, nascut in jungla si crescut de o familie de gorile, Tarzan, omul-maimuta ne uluieste cu aventurile lui, facandu-ne sa intelegem ca nu leul este regele animalelor, ci chiar el, omul-maimuta.

More info →

#5 Una dintre cele mai frumoase cărți despre prietenie și nediscriminare. O lectură necesară mai ales dacă luăm în considerare climatul actual.

Aventurile lui Huckleberry Finn

Aventurile lui Huckleberry Finn

Aventurile lui Huckleberry Finn este unul dintre cele mai citite romane clasice din intreaga literatura universala, e o poveste savuroasa, construita in jurul a trei baieti curajosi alfati intr-un taram magic.

More info →

#6 Perioada aceea în care copilul e obsedat de corturi sau colibe, își imaginează aventuri pline de vitejie în mijlocul sălbăticiei? Atunci cu siguranța va dori să se împrietenească cu Brian!

Toporișca

Toporișca

Brian Robeson, un baiat de numai treisprezece ani, este silit de imprejurari tragice sa traiasca departe de civilizatie, in mijlocul padurii virgine canadiene.

More info →

#7 Poate e timpul să i-l faceți cunoscut și pe cel mai celebru naufragiat al lumii, acum că deja are niște noțiuni serioase despre cum te poți descura singur.

Robinson Crusoe

Robinson Crusoe

„Capodopera a literaturii pentru copii si adolescenti, Robinson Crusoe ramane si astazi o carte fundamentala a primelor lecturi. Creata in 1719, ea a leganat copilaria multor generatii, fiind raspandita pe toate meridianele lumii. Jean-Jaques Rousseau considera romanul un «excelent tratat de educatie», iar André Malraux il asaza pe inaltimile atinse de Cervantes si de Dostoievski. Mereu vie, cartea lui Daniel Defoe ne invata sa fim intelepti si curajosi, sa speram si sa invingem.“ - Patrick Wilde

More info →

#8 Hărți secrete, comori ascunse, indieni, urmăriri și aventuri în Vestul Sălbatic?

Comoara din lacul de argint

Comoara din lacul de argint

Autor apreciat si iubit de atatia amatori de aventuri, calatorii si de povestiri palpitante despre fapte vitejesti petrecute in deserturile arabe sau pe taramurile indienilor din America, prozatorul german Karl May (1842-1912) este considerat un clasic al acestui gen, publicand circa 70 de carti, traduse in peste 30 de limbi.

More info →

#9 Sau poate preferați o aventură în Africa? Cine nu ar dori să găsească legendarele diamante ale regelui Solomon?

Minele regelui Solomon

Minele regelui Solomon

Sir Henry Rider Haggard (1856-1925) a fost un scriitor englez de romane de aventuri a caror actiune este plasata in locuri exotice, preponderent in Africa, continent pe care scriitorul l-a descoperit personal in anii petrecuti acolo ca secretar al guvernatorului provinciei Natal (azi in Africa de Sud). Dintre cele peste 50 de romane scrise, doua i-au adus celebritatea: Minele regelui Solomon (1885) și Ea (1887), carti dupa care s-au facut mai multe ecranizari de-a lungul timpului.

More info →

#10 Dar dacă ne suim la bordul unei corăbii și încercăm să găsim o veche comoară înaintea unor pirați, cum vă sună?

Insula comorii

Insula comorii

Dacă poveşti marinăreşti şi vechi balade,
Cu straşnice furtuni şi aventuri cutezătoare
Corăbii ce se-avântă din misterioase rade
Corsari, blesteme şi simţăminte arzătoare,
Şi tot ce-nflăcărează o minte visătoare
Puse pe foaie ca odinioară, cu răbdare
Pot să mai işte interesul junilor cu stare.
Cum a apărut bătrânul lup de mare la Amiralul Benbow - Aşa începe o adevărată aventură cu piraţi, comori, furtuni şi insule misterioase.

O comoară literară!

More info →

#11 O carte perfectă pentru a fi citită alături de bunic! Un ghid practic și o enciclopedie, tot ce aveți nevoie pentru a deschide apetitul pentru cunoaștere al celui mic!

Cartea pericolelor pentru băieți

Cartea pericolelor pentru băieți

Un ghid pentru „baietii intre 8 si 80 de ani“, Cartea pericolelor pentru baieti aduna la un loc sfaturi practice, tehnici de supravietuire, notiuni de cultura generala si sugestii de lectura care transforma volumul intr-un „teren de joaca pentru imaginatie“.

More info →

#12 O întâlnire cu cei mai cunoscuți cavaleri ai istoriei și o bază pentru următoarele lecturi.

Marile legende medievale

Marile legende medievale

In paginile acestei carti vei gasi povesti inspirate de evenimente istorice; printre ele, Cantecul lui Roland, Cantecul Cidului sau Cantecul Nibelungilor.

More info →

*sursă imagine header – pixabay.com/Mysticsartdesign

Cartea Mea

2 comentarii la „12 lecturi fundamentale din literatura universală pentru băieții între 7 și 12 ani

  • 8 decembrie 2016 la 17:24
    Legătură permanentă

    „Cireșarii” va apărea în selecția dedicată literaturii române. Jules Verne, pentru a fi pe deplin savurat, cred ca merită a se recomanda celor mai măricei, poate un 12 – 14 ani. L-am menționat doar pe Huck în speranța că el îi va conduce pe cei mici și spre Tom.
    Oh, sunt atât de multe cărți frumoase pentru această vârstă! Cu siguranță vom mai face câteva liste.

Comentariile sunt închise.

WhatsApp
RSS