4 cărți de citit pe plajă în Creta
4 cărți de citit pe plajă în Creta, cea mai mare insulă a Grecie, locul natal al celui mai cunoscut scriitor grec. Nikos Kazantzakis s-a născut pe 18 februarie 1883, In Iraklion, pe atunci Creta fiind înca parte a Imperiului Otoman. Este primul născut dintre cei 4 copii ai familiei Kazantzakis. Tatăl său, Mihalis, era negustor de produse agricole și vin originar din Varvaris, unde acum se găsește Kazantzakis Museum.
În 1889 începe revolta cretanilor împotriva stăpânirii Imperiului Otoman, iar familia se refugiază în Grecia pentru 6 luni. Între 1897 și 1898 urmează o a doua revoltă, de data aceasta încununată de succes. Din motive de siguranță, tânarul Nikos este trimis pe insula Naxos, unde urmează timp de 2 ani cursurile colegiului francez din insulă, condus de călugări franciscani. Aici va învăța franceza și italiana și intră în contact cu civilizatia occidentală prin intermediul lecturilor. Revine mai apoi in insula natală și își continuă studiile la gimnaziul din Iraklion, iar ulterior studiază Dreptul la Atena și Paris. Neavând o situație materială bună își va câștiga existența prin scris, colaborând de-a lungul anilor cu mai multe publicații ale vremii.
Călătorește mult, dovadă fiind volumele publicate cu impresii de călătorie din Franța, Italia, Elveția, Austria, Germania, Rusia, Palastina, Cipru, Spania, Egipt, Cehoslovacia, China, Japonia, Anglia, Olanda si desigur, Grecia.
Una dintre cele mai controversate personalități ale secolului XX, Nikos Kazantzakis a cochetat cu comunismul, desi nu a fost niciodată membru de partid, vizita în Rusia provocându-i o mare deziluzie. A fost într-un veșnic conflict cu autoritătile din Grecia, pentru opiniile sale îndrăznețe legate de ideologii politice sau religioase, gasind mai multă întelegere și audiență pentru ideile și scrierile sale în strainătate decât în Grecia, fiind nominalizat de 9 ori la Premiul Nobel. În 1957 pierde Premiul Nobel pentru Literatură la diferență de un vot în favoarea lui Albert Camus.
#1 Cel mai cunoscut roman al său, rămâne Zorba Grecul, numai bun de citit pe o plajă în Creta! Intitulat inițial „Viața si peripețiile lui Alexis Zorbas”, romanul a fost inspirat de un prieten al autorului. Ca urmare a cererii tot mai mari de carbune din timpul războiului Nikos îl angajează pe Yorgis Zorbas, pentru a începe împreună exploatarea unei cariere de lignit în sudul Peloponesului(1917). Pe Zorbas, un om simplu, din popor, idealist și de o onestitate brută, originar din vestul Macedoniei, Nikos îl cunoaște cu ocazia pelerinajului la Muntele Athos(1914) și se lasă ușor atras într-o aventură care ii va modela viața și convingerile. Zorba este cel de la care autorul va învăța cum să iubească viața și cum să nu se sperie de moarte. Va începe sa lucreze la celebrul roman abia în 1941, după ce afla de moartea prietenului său, un ultim omagiu adus acestuia. Romanul a fost scris pe micuța insula Eghina, în apropiere de Atena, unde Nikos s-a retras în timpul ocupației germane a Cretei. Romanul va vedea lumina tiparului pentru prima oara în Franța în 1947 si abia în 1955 în Grecia. Ecranizarea cărții în 1964, la 7 ani dupa moartea autorului în 1957, în regia lui Michael Cacoyiannis, cu Anthony Queen, Alan Bates și Irene Papas va face însă din Zorba un personaj nemuritor. Filmul primește 7 nominalizări și căștigă 3 premii Oscar.
Zorba Grecul
„Alexis Zorbas este omul primitiv, acea forta a naturii care spulbera, uneori brutal, dilemele intelectualului, eliberandu-i sufletul de nelinistile otravitoare.” -Petros Haris
„O calatorie palpitanta in universul insorit al spiritului omenesc. O capodopera fara varsta, asemenea Odiseei.” -The New York Times
„Pe langă vitalul Zorbas, toti eroii literaturii moderne palesc.” -Time
„Romanul debordeaza de bucuria de a trai.” -Times Literary Supplement
#2 Capitanul Mihalis. Libertate sau Moarte – a fost inspirat de catre tatăl său și de revoltele cretanilor împotriva stăpânirii turcesti. Apărut în 1953, munca la acest roman s-a întins pe aproape 2 decenii. În 1929 Nikos scrie nuvela „Căpitanul Ellias”, în 1936 termina o alta versiune a romanului, numind-o „Mon pere”, apoi în 1946 în timp ce se afla la Cambridge scrie o alta nuvela „The Ascent”, un alt precursor al romanului, si abia în 1946, în decembrie începe munca la varianta finală a romanului care, la fel ca și „Ultima ispită a lui Hristos” îi aduce în 1953 multe critici din partea Bisericii Ortodoxe. De altfel și Biserica Catolica și însusi Papa va include „Ultima ispită a lui Hristos” pe lista cărților interzise de către Biserica Catolică. Iată că printr-un roman Kazantzakis a adus cele doua Biserici – Ortodoxă și Catolică – la o „înțelegere”!
Căpitanul Mihalis
„Cand am inceput, acum, la batranete, sa scriu Capitanul Mihalis, scopul meu ascuns a fost acesta: sa salvez, imbracand-o in cuvinte, privelistea lumii asa cum au creat-o ochii mei de copil. Si cand spun privelistea lumii vreau sa spun privelistea Cretei“, scrie Kazantzakis in prologul romanului sau, o impresionanta fresca istorica si totodata o emotionanta poveste bazata pe evenimente reale din tulburata si tulburatoarea existenta a insulei Creta, patria autorului.
More info →#3 Pasiunea si dragostea englezilor pentru Grecia nu e o surpriza pentru nimeni așa că de aceasta dată, câștigătoare a Premiului CWA Endeavor Historical Dagger, Barbara Cleverly vă introduce în lumea plină de mister a Letiției Talbot, o englezoiacă cu origini nobile și pasionată de arheologie și cu spirit de aventură, aflată în 1928 într-o vizita în Creta. Va reuși să descopere ceea ce niciun arheolog nu a reusit pâna acum, Mormântul lui Zeus? O poveste plină de mister, crime și aventură, plină de detalii legate de această nobilă îndeletnicire, arheologia și o fresca istorica încântătoare.
Mormântul lui Zeus
Castigatoarea Premiului Dagger, Barbara Cleverly, ne propune un thriller istoric de exceptie: Mormantul lui Zeus – primul roman din seria Laetitia Talbot, a carei actiune se petrece in 1928, in Creta. Laetitia Talbot, arheolog neofit, este invitata in Creta sa-si petreaca un sejur in vila unui celebru arheolog care cauta o comoara mitica: mormantul lui Zeus. Insa ceea ce promitea a fi o vacanta linistita se transforma repede intr-o ancheta politista, caci in gradina vilei este descoperit un cadavru, iar Laetitia se alatura inspectorului de politie in investigarea cazului si descopera nebanuite secrete.
More info →#4 Insula Spinalonga, fostă leprozerie a Greciei, foarte apoape de țărmurile Cretei, ascunde multe drame. O documentare meticuloasă a culturii cretane, o saga de familie, povești de dragoste sfâșiate de război, romanul „Insula” Victorie Hrislop a fost deseori numit drept „noul Capitan Corelli”, fiind tradusă în peste 20 de limbi. Refuză Hollywood-ul și oferă drepturile de ecranizere ale cărtii unei televiziuni grecești. „To Nisi” ajunge pe ecrane în 2010-2011 și devine rapid cel mai de succes serial din istoria televiziunii grecesti. Mai jos vă lăsăm trailerul, dar va recomandăm să nu uitati de carte.
Insula
Confruntata cu iminenta unei decizii radicale in viata, Alexis Fielding isi doreste sa cunoasca trecutul mamei. Dar Sofia nu vorbeste niciodata despre el. Nu dezvaluie decat ca a crescut intr-un catun din Creta, inainte de a se muta la Londra. Cand Alexis se hotaraste sa viziteze Creta, Sofia ii da totusi fiicei sale o scrisoare pentru Fotini, o veche prietena, si ii promite ca prin aceasta va afla mai multe. Sosind la Plaka, Alexis descopera cu uimire ca satul se afla la numai o aruncatura de bat de mica si acum pustia insula Spinalonga - fosta leprozerie a Greciei. Cu ajutorul lui Fotini descopera, in cele din urma, istoria pe care Sofia a tinut-o ascunsa o viata intreaga: povestea strabunicii ei, Eleni, si a fiicelor sale, a unei familii sfasiate de tragedie, de razboi si de pasiune, descopera legatura ei stransa cu insula si puterea cu care i-a controlat pe toti, secretul pastrat cu strictete.
More info →Lista rămâne deschisă. Tu ce cărți a căror acțiune se desfășoara în Creta ai adăuga?
*imagine header- By Admiral Edward Gennys Fanshawe (27 November 1814 – 21 October 1906) – Fort of Suda [Souda], and entrance to Suda Bay, Candia [Crete], Octr. 24th 1857
- Cărți cenzurate în istoria literaturii - 22 ianuarie 2021
- Matt Haig: Cum să oprești timpul [fragment] - 21 februarie 2018
- „Nimic nou pe frontul de vest”, cel mai anti-război roman despre război, ascunde o tragedie de familie - 8 decembrie 2017