Acasă la clasicii literaturii engleze

Dacă îți planifici o vacanță pe Riviera Engleză ia în considerare și vizitarea câtorva case memoriale ale unora dintre cei mai îndrăgiți autori ai lumii.

#1 Unul dintre locurile pe care ar fi pacat sa le ratezi este reședința îndragitei autoare de romane polițiste Agatha Christie. Pentru a intra deplin în atmosferă vă recomdam să (re)citiți „Vânătoarea de crime”. Scriitoarea a fost foarte atașata de aceasta reședință de vacanță, Greenway Estate, unde și-a petercut mare parte din primăveri, veri sau sarbatori de iarnă. Poate ca una dintre cele mai interesante încăperi alecasei o reprezintă biblioteca. În timpul celui de al II-lea Război Mondial, casa a fost rechiziționata de catre US Coastguard, iar pe perioada celor 6 luni cât a stat acolo, locotenentul Marshall Lee, care era artist plastic a pictat mai multe scene pe peretii bibliotecii, folosindu-se de doar 4 culori; albastru, khaki, alb si negru.  Pe lângă interior si colecția bogata de obiecte care a apartinut autoarei, grădina vilei, ofera si ea, un adevarat răsfăt, găzduind un numar impresionant de plante rare.Fiica autoarei, Rosalind, a donat casa către National Trust în 2000.

greenwaylibrary175037
National Trust Images / Nick Guttridge

#2 În apropiere de casa Agathei, in comitatul vecin Dorset, puteți vizita casa în care s-a născut, a crescut și a scris unul dintre cei mai îndragiți autori englezi, Thomas Hardy. O plimbare prin împrejurimi va va ajuta să recunoașteți multe dintre sursele de insiprație care au stat la baza romanelor sale. Romanul „Far From the Madding Crowd” a fost scris in dormitorul său din Hardy’s Cottage.

National Trust Images / Robert Morris
National Trust Images / Robert Morris

#3 Dacă rămânem în zonă putem ajunge ușor la locuința unui alt mare clasic, Samuel Taylor Coleridge, poet, critic literar și filozof englez, care alături de prietenul său William Wordsworth, a pus bazele mișcării romantice din Anglia. Pe lângă vizitarea umilei locuințe și a grădinii, puteți opta și pentru o plimbare prin Somerset, de aproximativ 3 ore, pe o ruta despre care se spune că ar fi fost deseori luata la picior de catre cei doi prieteni.

© Crown copyright and database rights 2013 Ordnance Survey
© Crown copyright and database rights 2013 Ordnance Survey

#4 Pe măsură ce ne îndreptam spre Londra, ne apropiem de multe alte resedințe pline de povești. Fanii romanului „Marile speranțe” cu siguranță se vor bucura de o vizita la Charles Dickens’ Birthplace Museum din Portsmouth. Orașul natal vă mai poate oferi și alte surprize:

Dickens-trail-leaflet-July-2014-v3

Dickens-trail-leaflet-July-2014-v3-2
www.charlesdickensbirthplace.co.uk

#5 Ultima locuință a autorului din Londra este si ea deschisă publicului; gasesti aici toate informațiile despre Charles Dickens Museum.

#6 Singura locuință în care a locuit si a scris Jane Austen și care este deschisă publicului este cea din Chawton, Hampshire.

jane-austen-house
Jane Austen’s House Museum – the heart of Hampshire

#7 Timp de 34 de ani Bateman’s a fost reședința lui Rudyard Kipling. Construită în 1634, casa are o istorie bogată care nu l-a fascinat și inspirat pe autor nu de puține ori. Donată de către vaduva sa catre National Trust în 1939, pentru a-i cinsti memoria, casa a rămas aproape neschimbată ca în perioada în care autorul a locuit aici iar Rolls-Royce-ul lui încă îl așteaptă in garaj.

batemans-rudyard-kipling
NT Images

#8 Carismatica și controversat poeta, romanciera si peisagista, Vita Sackville-West vă dă întâlnire pe domeniul Knole, locul unde s-a născut și a trăit. Mai cunoscută la noi poate prin prisma romanului „Orlando” al prietenei sale Virginia Wolf, Vita Sackville-Westa o fost o scriitoare distinsă cu mai multe premii literare.

Nigel Nicolson, fiul Vitei Sackville spunea despre „Orlando”:

The effect of Vita on Virginia is all contained in Orlando, the longest and most charming love letter in literature, in which she explores Vita, weaves her in and out of the centuries, tosses her from one sex to the other, plays with her, dresses her in furs, lace and emeralds, teases her, flirts with her, drops a veil of mist around her.

knole
National Trust / Antony Crolla

#9 Dacă tot am amintit-o pe Virginia Wolf, aflați că reședința de la țara a acesteia, o minunata căsuța de secol XVII poate fi și ea vizitata, ba mai mult, vă puteti chiar caza in Studioul din gradina destinat oaspetilor. Detalii despre prețuri, disponibilitate, rezervări și ce mai puteți face prin zonă găsiți aici.

monks-house-virginia-woolf
National Trust Images/Caroline Arber

#10 Ajuns în Londra, musai trebuie sa ajungi  pe 221b Baker Street. Nu poți rata o vizită acasă la celebrul Sherlock Holmes, personajul conceput de Sir Arthur Conan Doyle! Și pentru că trebuie ca deja esti înfometat după atâtea aventuri, tratează-te cu o porție de „Fish & Chips” la Sherlock Holmes Public House & Rastaurant!

sherlock-homepage-pub

#11 Daca tot ești in Londra rezervă-ți o seara pentru „Shakespeare’s Globe„, o reconstrucție a celebrului teatru elizabetan și un loc de neratat pentru orice bibliofil și fan al Marelui Will!

Shakespeare Globe London
Shakespeare Globe London

#12 Desigur, orice fan al bardului trebuie sa ajunga și la Stratford-upon-Avon, locul său de naștere. Dedică o zi acestui loc; pe lânga casa în care s-a născut Marele Will, mai ai multe de văzut și/s-au făcut pe aici. Găsești aici toate detaliile de care ai nevoie pentru a pregati o zi de neuitat.

www.visitstratforduponavon.co.uk
www.visitstratforduponavon.co.uk

#13 Cam la 1 ora si jumatate de mers cu trenul din Stratford-upon-Avon poti ajunge la Oxford, pentru o halba de bere, la „The Eagle and Child„, pub deseori frecventat de C.S. Lewis si J.R.R. Tolkien.

#14 În cazul în care sunteți în vacanță alături de cei mici, avem o sugestie și pentru voi. Roald Dahl, autorul îndrăgitelor romane „Charlie și fabrica de ciocolată” și „Matilda” și-a petrecut 36 de ani din viață in locuința din Great Missenden din Buckinghamshire transformată acum în Roald Dahl Museum and Story Centre.

#15 Înainte de a lăsa Londra și împrejurimile în urmă, lângă Welwyn se poate petrece o zi frumoasă, în locul care timp de 44 de ani a fost locuința lui George Bernard Shaw, o frumoasa vilă în stil eduardian. Poți să îți rezervi și pentru aceasta vizită o zi. Pe lăngă casa și grădina care pot fi vizitate și aici vă puteți bucura de o plimbare de vreo 3 ore, pe un traseu pe care și Shaw obisnuia să îl parcurga.

The writing shed turned so that Shaw could follow the sun while writing his plays / National Trust Images / Matthew Antrobus
The writing shed turned so that Shaw could follow the sun while writing his plays / National Trust Images / Matthew Antrobus

#16 Dacă mergem mai spre Nord, în apropiere de Liverpool avem posibilitatea sa ne întâlnim cu alți autori îndrăgiți. Desigur, dacă tot ajungi în Liverpool ai grijă să vizitezi și The Beatles Museum! 😉 Apoi poți să îți planifici o zi acasă la surorile Anne, Charlotte si Emily Brontë , la locuința lor din Haworth, Keighley, West Yorkshire, transformata acum în Brontë Parsonage Museum.

#17 O vizită la Liverpool nu ar fi completă fără o escapadă în pitorescul Lake District. Mergi pe urmele lui William Wordsworth și vizitează Dove Cottage și Rydal Mount. Iar dacă tot ai ajuns aici încearcă și celebra turtă dulce de la Grasmere Gingerbread, facuta după o rețeta veche de 150 de ani.

#18 În incheiere, vă invit acasa la deja celebra deja până și în România, Beatrix Potter, autor de cărți pentru copii și ilustrator. Copii mici sau mari se vor bucura să intre în lumea plina de farmec a lui Peter Iepurașul și sa descopere locurile care au inspirat minunatele ilustrații. Mai multe informații despre locul de suflet al autoarei si mica fermă de la Hill Top gasești aici. Ceva mai pe larg despre acest loc, care mi-a ajuns la inima, am scris pe blogul personal.

 

*imagine header  – John Sell Cotman, Greta Bridge 1805

Ivona Maris
WhatsApp
RSS