Adolfo Bioy Casares

Aventura unui fotograf în La Plata

Aventura unui fotograf în La Plata

Nicolasito Almanza, un băiat din interiorul provinciei Buenos Aires a ajuns în La Plata cu ordinul angajatorului de a fotografia clădirile principale și atracții, incluzând catedrala, Muzeul de Științe Naturale, Facultatea de Științe, și stație de cale ferată.

More info →
O păpușa rusească

O păpușa rusească

Sa gasesti in burta fiecarei intamplari banale o aventura neobisnuita, in care e o alta aventura stranie, in care se ascunde o mica aventura fantastica, pe modelul papusilor rusesti... Dar si invers: sa gasesti intr-o mare aventura fantastica o intamplare stranie, in burta careia se afla mica papusa tare si indestructibila a realitatii banale.

More info →
Jurnal din războiul porcului

Jurnal din războiul porcului

„Jurnal din Razboiul porcului (1969) este istoria nelinistitoare a «vanatorii» de batrani declansate in numele unei tinereti iresponsabile si pline de cruzime. In toiul prigoanei, traind o tulburatoare poveste de iubire, Isidoro Vidal se salveaza, in plan simbolic, de teroarea propriei batraneti, mai cumplita decat eventualele atacuri ale agresorilor. ...

More info →
Invenția lui Morel

Invenția lui Morel

Va plac scriitorii sud-americani?Adolfo Bioy Casares, ABC, cum i se spune, este unul dintre cei mai uimitori. Aveti in mana jurnalul, „raportul“ unui condamnat pe viata care reuseste sa evadeze si se refugiaza pe o insula pustie. Aici noul Robinson descopera un fel de hotel si isi da seama cu spaima ca, de fapt, si insula lui e locuita.

More info →
Visul eroilor

Visul eroilor

„Actiunea romanului Visul eroilor (1954) se petrece in zilele pline de stralucirea si freamatul carnavalului, intr-un Buenos Aires pe cat de real si de recognoscibil, pe atat de invaluit in aura misterului. Inca din copilarie, intregul demers al protagonistului, Emilio Gauna, urmareste dobandirea certitudinii - pentru altii, dar indeosebi pentru sine insusi - ca, la rigoare, nu s-ar dovedi las, ci plin de curaj. In el «doarme» un virtual erou care se viseaza ca atare pe sine insusi (de aici si optiunea pentru aceasta traducere a titlului). Confirmarea va veni intr-un final surprinzator, care introduce, pe langa nota de fantastic, o tenta de proza politista. La aparitia celei mai cunoscute opere a lui Bioy Casares, Inventia lui Morel, marele sau prieten Borges remarca admirativ constructia impecabila, echilibrul desavarsit dintre real, imaginar si simbol. Afirmatia se poate extinde si asupra romanului de fata.“ - Mariana Vartic

More info →