Secretul rubinului
Roman nominalizat la Man Booker Prize 2006.
La curtea regelui Roger, in Sicilia secolului al XII-lea, se dau adevarate lupte pentru putere intre crestini, musulmani, evrei si greci. Un tanar se vede nevoit sa aleaga intre o iubita de vita nobila si o senzuala dansatoare, si viseaza sa renunte la intrigile de la curte in favoarea vietii austere si riscante de cavaler. Pana in clipa cand afla ca regele sau iubit e in pericol...
Fecioara din piatră
Barry Unsworth (n. 1930) este un scriitor prolific. The Partnership (1966), Mooncranker's Gift (1973), Pascali's Island (1980), The Rage of the Vulture (1982), Sacred Hunger (1992), After Hannibal (1996), Losing Nelson (1999), The Songs of the Kings (2002), Crete (2004), The Ruby in her Navel (2006) sunt doar cateva opere care ii poarta semnatura. Este considerat adesea romancier istoric. Afirmatia este corecta, avand in vedere ca actiunea multora dintre scrierile sale este plasata in trecut (in vechea cetate Troia, Imperiul Otoman, Anglia medievala, Italia din perioada Renasterii etc.), implicand evenimente majore ale istoriei.
Mai mult chiar, multe dintre romanele sale implica tranzactii intre trecut si prezent, in cadrul carora caracterele personajelor actuale poarta influenta antecedentelor istorice, asa cum se intampla in Fecioara din piatra. Totul se declanseaza aici din momentul in care Simon Raikes, expert englez in conservare, soseste in Italia pentru a restaura o statuie a Fecioarei, capodopera a goticului venetian, veche de cinci secole. Frumusetea si misterul sculpturii il tulbura, incitandu-l sa caute raspunsuri la numeroase intrebari legate de originea acesteia. Statuia, emanand frumusete, mister si, nu in ultimul rand, erotism, cunoaste secretul vestitei familii Fornarini. Tanarul englez pare tot mai convins ca sentimentele care-l leaga in prezent de Chiara, descendenta a nobililor Fornarini, constituie o copie a unei povesti de dragoste petrecuta cu secole in urma.
Un mister medieval
Romanul a fost ecranizat în 2003 sub titlul The Reckoning, iar transpunerea sa cinematografică redă cu aceeaşi acurateţe şi sensibilitate ca şi cartea dilemele morale ale secolului al XIV-lea privind puterea artei, tentaţiile răului şi căutarea dreptăţii, care continuă să ne obsedeze şi astăzi.
More info →