Minciuni de vară
Mizand pe stilul sobru, elegant, cu care si-a incantat intotdeauna cititorii, Bernhard Schlink arata in cea mai recenta carte a sa ca exceleaza si in arta prozei de mai mica intindere. Concentrand simplitate, complexitate, sensibilitate si melancolie, volumul de povestiri Minciuni de vara (2010) surprinde in diferite ipostaze tematica amagirii si a deceptiei, protagonistii fiind oameni care isi cladesc pe minciuna cel putin un episod din viata si care isi dau seama ca e mult prea tarziu ca s-o ia de la capat in clipa in care ar vrea sa repare ceva din consecintele unor fapte din trecut. Unii au puterea de a intrevedea o eventuala solutie, altii au fost invaluiti iremediabil de mrejele minciunii. Cele sapte povestiri - Extrasezon, Noaptea din Baden-Baden, Casa din padure, Strain in noapte, Ultima vara, Johann Sebastian Bach pe insula Rugen si Calatorie spre sud - sunt construite ca tot atatea revelatii ale istoriilor (sau minciunilor) mici si mari, neintentionate sau deliberate, neinsemnate sau hotaratoare, din care poate fi tesuta viata de zi cu zi.
More info →Weekendul
Pasionatii de fictiune istorica vor aprecia cu siguranta romanul Weekendul (2008). Protagonistul, Jorg, este un fost terorist al Rote Armee Fraktion (gruparea BaaderMeinhof), gratiat dupa douazeci si trei de ani de inchisoare, la care a fost condamnat pentru cele patru crime savarsite in numele unei revolutii in care nu mai credea aproape nimeni. Avand ca scop subminarea unui sistem corupt, acela al Germaniei anilor ’70, Jorg ajunge sa plateasca in fata justitiei in numele careia, de fapt, lupta. Problema moralitatii actiunilor sale si ale prietenilor sai din tinerete este dezbatuta printr-o confruntare directa cu Henner, Andreas, Ilse, Ulrich si Karin, cei alaturi de care impartasise idealurile sale revolutionare, in timpul unui weekend petrecut la conacul surorii lui Jorg, Christiane. Insa mult mai dureroasa este confruntarea dintre Jorg si fiul sau, Ferdinand, tanarul care a purtat intreaga viata stigmatul unui tata criminal si al unei mame sinucigase
More info →Întoarcerea acasă
Intoarcerea acasa (2006) este un roman complex si ambitios, in care Schlink reia, intr‑o maniera insolita, principalele teme ale prozei sale: memoria, culpa si responsabilitatea istorica. Peter Debauer, protagonistul cartii, a carui copilarie este marcata de anii grei de dupa cel de‑al Doilea Razboi Mondial, creste cu ferma convingere ca tatal sau a murit pe campul de lupta. Istoria personala se impleteste in mod straniu cu fictiunea atunci cand, aflat in vacanta la bunici, Peter descopera pe dosul foilor pe care deseneaza un fragment de roman despre un soldat intors de pe front. Asemanarea izbitoare cu povestea propriei sale familii il determina sa incerce sa descopere deznodamantul cartii pe baza indiciilor descoperite in lumea reala. Iar aceasta cautare se transforma treptat intr‑o incursiune in istoria recenta a Germaniei, pe parcursul careia Peter invata lectia dificila a implicarii. Confruntat cu figura pe cat de carismatica, pe atat de periculoasa a tatalui, trebuie sa renunte la postura de martor tacut al spectacolului istoriei si sa-si afirme cu tarie propriile optiuni morale si existentiale.
More info →Cititorul
Cititorul este tulburatoarea poveste a unei iubiri neobisnuite, dintre un adolescent si o femeie cu douazeci de ani mai in varsta. Povestea lor se intrerupe, dar se reia neasteptat dupa cativa ani, cand tanarul, acum student, isi regaseste iubita de altadata judecata pentru faptele comise pe vremea cand era supraveghetoare intr-un lagar SS din apropierea Cracoviei.
More info →