Émile Zola

Greșeala abatelui Mouret

Greșeala abatelui Mouret

Tanar preot in Artaud, un mic sat pierdut printre coline arse de soare, Serge Mouret incepe sa fie chinuit de chemarea simturilor, pe care o vocatie religioasa precoce si educatia primita in seminar l-au facut mult timp sa o respinga. El incearca sa-si reprime impulsurile, cautandu-si salvarea in asceza si in iubirea mistica pentru Fecioara Maria. Cand zbuciumul launtric se transforma in boala si ameninta sa-l rapuna, unchiul sau, medic, il incredinteaza unui batran ateu si nepoatei sale, Albine, care traiesc pe o proprietate superba. In aceasta gradina paradiziaca Serge va reinvata sa traiasca si va descoperi dragostea. Insa lumea exterioara si indatoririle lui religioase, desi uitate pentru o vreme, nu dispar...

More info →
Therese Raquin

Therese Raquin

Romanul Thérèse Raquin reprezintă unul dintre marile succese literare care l-au impus pe ÉMILE ZOLA în galeria străluciţilor clasici ai literaturii universale. Recent, la Hollywood, s-a realizat o nouă transpunere cinematografică a cărţii, dovadă a interesului deosebit de care se bucură şi în zilele noastre.
O căsătorie nepotrivită, hotărâtă de altcineva în locul celor doi soţi, o viaţă monotonă şi apăsătoare pentru tânăra Thérèse care trebuie să-şi reprime senzualitatea. Până când îl întâlneşte pe Laurent şi totul se transformă într-o explozie de iubire pătimaşă. De acum nu mai este loc şi pentru al treilea în viaţa celor doi îndrăgosiţi, în fapt, pentru victima adulterului.

More info →
Creație

Creație

Asa cum, pentru istoria naturala a familiei Rougon-Macquart, Zola s-a documentat in mod serios, tot astfel a procedat si pentru a scrie istoria sociala a familiei. Pentru romanul Creatie, Zola a patruns adanc in mediul artistilor vremii, studiindu-le maniera de lucru, preferintele pentru anumite subiecte sau culori, starea de spirit, framantarile pentru realizarea operei. Romanul istoriseste drama unui pictor inzestrat cu talent si sensibilitate, care se macina singur, neinteles, chiar denigrat de confrati, si ignorat de public.

More info →
La paradisul femeilor

La paradisul femeilor

Mai mult de jumatate dintre romanele sale sunt parte dintr-un ciclu ce poarta numele de Les Rougon-Macquart. Avand ca scena cel de-al doilea imperiu francez, seria urmareste influenta ereditatii asupra violentei, alcoolismului si prostitutiei in doua ramuri ale unei familii, respectabilii Rougones si infamatii Macquarts, timp de cinci generatii. La Paradisul femeilor, publicat pentru prima data in 1883, este cel de-al unsprezecelea volum al seriei Les Rougon-Macquart.

More info →
Pântecele Parisului
WhatsApp
RSS