Henry Miller

Zile liniștite la Clichy

Zile liniștite la Clichy

Rescrisa la cincisprezece ani de la prima versiune, Zile linistite la Clichy dezvaluie o latura noua a lui Miller, in care verva din Tropicul Capricornului lasa loc boemei din perioada tineretii la Paris.

More info →
Tropicul capricornului

Tropicul capricornului

Publicat prima oara la Paris si interzis in America vreme de treizeci de ani din cauza continutului sexual explicit si a aluziilor misogine si rasiste, Tropicul Capricornului portretizeaza, cu aceeasi franchete si acelasi realism socant care l-au facut faimos pe Miller inca de la primele romane, lumea palpitanta a New Yorkului anilor ’20. Dominat de puternice influente autobio­grafice, romanul descrie cu un umor savuros experientele autorului ca functionar la compania fictiva de telegraf Cosmodemonic, viata tumultuoasa si exotica din cartierul Brooklyn si experimentele sale sexuale scan­daloase, dar si incercarile lui anevoioase de a-si gasi o voce ca scriitor. Indecent fara a cadea in vulgar, original si ireverentios, Tropicul Capricornului este considerat astazi una dintre cartile importante ale literaturii moderne.

More info →
Colosul din Maroussi

Colosul din Maroussi

Colosul din Maroussi este un gen aparte de jurnal de calatorie, scris in maniera foarte intensa, subiectiva si candida a lui Henry Miller. In 1939, resimtind amenintarea razboiului si a retardului artistic, Miller pleaca in Grecia, la invitatia prietenului sau, scriitorul Lawrence Durrell si, impresionat de peisajele si de oamenii pe care ii intilneste pe parcursul calatoriei sale - in special de scriitorul grec George Katsimbalis, caruia i-a dedicat cartea sa -, incepe sa-si astearna pe hartie opiniile radicale despre razboi, impresiile si transformarile spirituale prin care trece zi de zi, in contact cu locuri si oameni care il fascineaza profund. Ca orice calatorie spirituala, si aceasta sta sub semnul epifaniei, al experientei liminale si al renasterii, in care omul se regaseste „gol ca un salbatic”, eliberat de orice notiuni idealiste despre Dumnezeu, credinta si morala.

More info →
Tropicul cancerului

Tropicul cancerului

Recunoscut astazi ca unul dintre romanele cult din literatura ame­ricana si una dintre capodoperele clasice ale erotismului, Tropicul Cancerului a aparut initial la Paris in 1934, fiind interzisa mai bine de un sfert de secol peste ocean.

More info →
WhatsApp
RSS