Honoré de Balzac

Medicul de țară

Medicul de țară

In anul 1832, Balzac isi propune sa scrie "O carte morala" si, in numai trei zile si trei nopti - care ce-i drept, au urmat unei indelungi gestatii - da la iveala, intr-o prima forma, "Medicul de tara", care se editeaza in anul urmator; astfel se deschide ciclul de romane "Scene din viata de la tara", in care aveau sa mai apara "Crinul din vale"(1835), "Preotul de la tara" (1839) si "Taranii" (1844).

More info →
Istoria celor treisprezece

Istoria celor treisprezece

S-au aflat, în timpul Imperiului si la Paris, treisprezece barbati stapaniti deopotriva de acelasi sentiment, toti înzestrati cu o energie îndeajuns de mare pentru a fi credinciosi aceleiasi idei, îndeajuns de cinstiti între ei pentru a nu se trada, îndeajuns de abili, ba chiar extrem de abili pentru a ascunde legaturile sacre care-i uneau, îndeajuns de puternici pentru a se ridica deasupra tuturor legilor, îndeajuns de îndrazneti pentru a întreprinde orice, îndeajuns de norocosi pentru a fi reusit aproape întotdeauna în ceea ce-si propuneau; nelegiuiti, fara îndoiala, dar remarcabili prin unele din acele calitati care îi deosebesc pe barbatii de seama. în sfarsit, ca sa nu lipseasca nimic poeziei sumbre si misterioase a acestei istorii, acesti treisprezece barbati au ramas necunoscuti...

More info →
Femeia părăsită. Scene din Comedia umană

Femeia părăsită. Scene din Comedia umană

Povestirile cuprinse in acest volum sint printre cele mai celebre "scene" din "Comedia umana", cum le-a numit Balzac: "Bal la Sceanix", "Femeia parasita", "Gobseck", "Colonelul Chabert", "Liturghia ateului", "Punerea sub interdictie", "Ilustrul Gaudissart". Cititorul intilneste aici unele figuri fascinante ale mitologiei balzaciene, personaje pasionate si energice, care isi consuma existenta cu o extraordinara intensitate, urmindu-si destinul de invingatori sau invinsi, ca tinarul si ambitiosul dandy Rastignac, poetica vicontesa de Beauseant, camatarul Gobseck-atotstiutorul, pateticul colonel Chabert, celebrul chirurg Desplein sau istetul si intreprinzatorul comis-voiajor Gaudissart.

More info →
Colonelul Chabert

Colonelul Chabert

Colonelul Chabert, erou al razboaielor napoleoniene, dispare in timpul bataliei de la Eylau. Cand nimeni nu se mai asteapta, el reapare in Paris, dupa o lunga convalescenta. Aici, nimic din ce lasase in urma nu mai e la fel: nevasta si-a cautat norocul cu alt barbat, iar banii in care-si pusese speranta nu-i mai apartin nici ei.

More info →
Iluzii pierdute
WhatsApp
RSS