Jose Saramago

Călătoria elefantului

Călătoria elefantului

Scris la zece ani dupa ce i s-a decernat Premiul Nobel, romanul Calatoria elefantului descopera un autor in plina forta a splendorii literare.

Calatoria elefantului, roman aparut in 2008, relateaza voiajul epic al lui Solomon, elefantul, calatoria pe care a facut-o in secolului al XVI-lea, cand regele Joao al III-lea i l-a oferit in dar varului sau Maximilian, arhiduce al Austriei. Nu este un roman istoric, ci un amestec de fapte reale si imaginare, indemnandu-ne sa recunoastem realitatea si fictiunea ca fiind o unitate indisolubila, trasatura majora a tuturor marilor opere. Este, de asemenea, o reflectare asupra conditiei umane, cu umor si ironie, trasaturi ale viziunii autorului, nemilos de patrunzatoare, venind impreuna cu acea forma de infinita compasiune cu care Saramago percepe slabiciunile umane.

More info →
Eseu despre orbire

Eseu despre orbire

Eseu despre orbire a fost ecranizat în anul 2008, înregia lui Fernando Meirelles, cu Julianne Moore și Mark Ruffalo în rolurile principale.

Premiul Nobel pentru Literatură 1998.

More info →
Memorialul mînăstirii

Memorialul mînăstirii

„Memorialul minastirii este o ficțiune despre un anumit timp din trecut, văzut însă din perspectiva momentului în care se află autorul, inclusiv cu tot ceea ce autorul este și are: educația lui, interpretarea lui în ce privește lumea, modul în care înțelege procesul de transformare a societăților. Toate acestea văzute în lumina timpului în care trăiește el, fără să existe preocuparea de a pune în lumină ceea ce focarele trecutului au clarificat deja.” (Jose Saramago)

More info →
WhatsApp
RSS