Jostein Gaarder

Misterul cărților de joc

Misterul cărților de joc

Lumea este plina de intrebari pentru Hans Thomas, un baiat de doisprezece ani care pleaca impreuna cu tatal lui la Atena, in cautarea mamei sale „ratacite in lumea modei“. Un personaj enigmatic ii daruieşte pe drum o lupa, apoi baiatul primeste o carte minuscula in care citeste o poveste avand similitudini bizare cu detalii din propria-i viaţa. Misterul cartilor de joc este o poveste in interiorul altei povesti, un joc la granita intre realitate si fantezie demn de Lewis Carroll.

More info →
Lumea Sofiei

Lumea Sofiei

Intr-o succesiune de oglinzi creatoare de iluzii nesfarsite, Sofiei, protagonista celui mai cunoscut roman al norvegianului Jostein Gaarder, ii este povestita, treptat, intreaga filosofie a culturii occidentale. Daca filosofia sau literatura insasi este pretextul acestei carti cititorul va afla pe cont propriu. El va face cunostinta, inca de la inceput, cu amestecul dintre fantezie si marile intrebari ale omenirii. Pentru ca nu gasise in biblioteci sau librarii nicio carte in care tinerilor sa li se ofere o forma accesibila a marilor idei, scriitorul norvegian pune in scena o poveste si imagineaza un personaj inventiv si curios. Jocurile duble sunt specialitatea lui Gaarder: Sofia va fi pusa in oglinda de Hilde, destinatara reala a cursurilor, profesorii isi vor schimba identitatile, iar intrebarile nu vor putea primi niciodata raspunsuri unice. Aventura cunoasterii va incepe de la filosofii greci, va trece prin zorii crestinismului, prin medievalitatea europeana, va ajunge la Renastere, Iluminism, Romantism si pana la sistemele de gandire ale secolului al XX-lea. Fara a fi o simpla carte de popularizare, Lumea Sofiei este o introducere in filosofia occidentala, deschizand apetitul cititorului pentru cunoastere si meditatie asupra intrebarilor esentiale. Caci, asa cum Hilde e Sofia, aceasta nu e nimeni altcineva decat imaginea cititorului insusi.

More info →
Fata cu portocale

Fata cu portocale

Fata cu portocale, romanul publicat intr-o noua editie in traducerea Ralucai Iani, confirma pasiunile autorului. La 11 ani de la moartea tatalui sau, Georg primeste drept mosternire o minunata poveste despre dragoste, viata si moarte si indemnul de a cauta pe cont propriu raspuns la intrebarile esentiale ale lumii. Merita traita o viata atat de scurta? Care sunt lucrurile care o fac cel mai de pret bun al unui om? Acestea sunt intrebarile la care si Georg si cititorul vor gasi raspunsuri in povestea fetei cu portocale.

More info →
Castelul din Pirinei

Castelul din Pirinei

Cel mai recent roman al lui Jostein Gaarder, Castelul din Pirinei, este o poveste de dragoste desfasurata ca un roman epistolar intre un barbat si o femeie, Solrun si Steinn, care se revad in mod neasteptat dupa treizeci de ani de la despartirea lor. Obsedata de intrebari metafizice si de angoasa disparitiei din aceasta lume, tanara Solrun cauta raspunsul la intrebarea pe care specia umana si l-a pus inca din copilaria sa: exista viata dupa moarte? O intamplare enigmatica si inexplicabila rational, care altcuiva i-ar fi zdruncinat definitiv mintea, este miracolul care ii aduce lui Solrun raspunsul si impacarea cu sine insasi. Pana la deznodamantul surprinzator din final, in care se dovedeste ca, mai ales in dragoste, nimic nu este mai gresit decat sa cauti cu orice pret sa demonstrezi ca ai dreptate.

More info →
WhatsApp
RSS