Karl Ove Knausgard

Karl Ove Knausgard (n. 1968) este un scriitor norvegian cunoscut mai ales pentru cele sase romane autobiografice intitulate sugestiv Lupta mea (Min kamp). Nascut in Oslo, Knausgard a crescut pe insula Tromoya, in Arendal si in Kristiansand, si a facut studii de arta si literatura la Universitatea din Bergen. A debutat in 1998 cu romanul Ute av verden, pentru care a primit Premiul pentru Literatura al Criticilor Norvegieni, acordat pentru prima data unui roman de debut. Intre 1999 si 2002, Knausgard a fost coeditor la Vagant, o revista literara norvegiana fondata in 1988, pentru care a realizat interviuri extrem de interesante cu scriitorii Rune Christiansen si Thure Erik Lund. Al doilea roman, En tid for alt (2004), a fost la fel de bine primit de critica si a fost nominalizat la Premiul pentru literatura al Consiliului Nordic si la IMPAC Dublin Literary Award. Consacrarea a venit insa odata cu publicarea, intre 2009 si 2011, a seriei de romane autobiografice insumand peste 3 500 de pagini, care a devenit unul dintre cele mai mari fenomene literare in Norvegia, cu peste 450 000 de exemplare vandute. In 2010, scriitorul a infiintat o mica editura impreuna cu Yngve Knausgard (fratele sau) si cu Asbjorn Jensen. In 2015-2016 a publicat patru carti dedicate anotimpurilor: Om hosten (Toamna), Om vinteren (Iarna), Om varen (Primavara) si Om sommeren (Vara).

Lupta mea – Cartea întâi: Moartea unui tată

Lupta mea – Cartea întâi: Moartea unui tată

Oare putem reinvia copilaria?
Devenit parinte, Karl Ove Knausgård se regaseste in fata propriului eu, un pusti sensibil, care creste in umbra unui frate sociabil, a unei mame adesea absente si a unui tata cu accese de manie imprevizibile. Maturizarea lenta a sentimentelor, flirturile nelinistite, pasiunea pentru rock si dificultatea de a-l pronunta pe «r» care ii ingreuneaza existenta... creioneaza romanul unui adolescent hipersensibil.

More info →
Toamna

Toamna

Toamna este prima carte din cvartetul Anotimpuri, o enciclopedie personala despre lume, scrisa de un tata pentru fiica sa nenascuta.

More info →
Iarna

Iarna

Iarna este a doua carte din cvartetul Anotimpuri, o enciclopedie personală despre lume, scrisă de un tată pentru fiica sa nenăscută.

More info →
WhatsApp
RSS