Dumnezeițele din Moravia
În Carpații Albi, distanțele mari și izolarea au făcut posibilă păstrarea vreme de secole a unei vechi tradiții magice, aceea a dumnezeițelor: ele erau vindecătoare, cunoscătoare ale ierburilor medicinale, puteau citi viitorul și refuzau să acționeze altfel decât în numele binelui.
Dora Idesová este ultima descendentă a unei familii de dumnezeițe, dar nu este continuatoarea lor; în urma unor întâmplări dramatice, ea a crescut într-un orfelinat. Dora este etnograf, tradiția dumnezeițelor i se pare demnă de a fi studiată fără granițe ideologice, dar pentru ea nu poate fi un mod de viață. Pe măsură ce studiile ei avansează, Dora descoperă că evenimentele care i-au influențat viața nu au stat sub semnul hazardului, ci al înfruntării dintre bine și rău.
Romanul pseudo-documentar Dumnezeițele din Moravia a fost evenimentul literar al anului 2012 în Republica Cehă. Atingând teme de istorie recentă comune țărilor din fostul bloc comunist (politizarea și folosirea psihiatriei ca instrument de represiune, abuzurile și abrutizarea din orfelinate), cartea poate fi citită ca o pledoarie pentru păstrarea tradiției magico-religioase în afara imixtiunilor ideologice, pe de-o parte, și ca un manifest pentru asumarea trecutului, oricât de traumatic ar fi el, pe de altă parte.
Simt nevoia să înţeleg trecutul şi să mă împac cu el. În timp ce îmi caut subiectul, îmi adun materialul şi scriu, nu încetez nicio clipă să mă întreb cum m-aş comporta eu în situaţii istorice critice. De ce parte aş fi? Aş cădea pradă nebuniei mulţimii sau aș face parte din minoritatea de opoziţie? Cât de mult aş fi apoi dispusă să plătesc pentru aceasta? Nutresc un mare respect pentru trecut, ale cărui evenimente nu pot fi în niciun caz clasificate în alb şi negru. Aceasta este opinia pe care încerc s-o exprim în cărţile mele. Şi sper că acest lucru interesează şi pe alţii. - Kateřina Tučková
More info →