Vulpile în vie
In 1776 guvernul revolutionar al viitoarelor State Unite ale Americii il trimite pe Benjamin Franklin la Paris pentru a negocia cu monarhia franceza un important ajutor financiar si militar. Emisarul american se izbeste de neintelegeri cu propriii colegi, dar si de incapatanarea lui Ludovic al XVI-lea. Dincolo de ajutorul francez acordat insurgentilor americani se profileaza recea si eterna logica de stat. Cine va ceda: monarhul refractar sau mecanismele inexorabile ale istoriei si progresului?
More info →Falsul Nero
In provinciile de est ale Imperiului Roman, la unsprezece ani de la moartea imparatului Nero, senatorul Varro pune la cale un truc ingenios, un act subtil de razbunare, pretinzand ca imparatul traieste.
More info →Înțelepciunea nebunului. Sfârșitul și transfigurarea lui Jean-Jacques Rousseau
Precursor al romantismului, Jean-Jeaques Rousseau avea sa fie considerat drept parinte al literaturii moderne, dar si al ideologiei iacobine prin conceptele sale filozofice, ce au stat la baza Revolutiei franceze din 1789. El a devenit o figura legendara nu numai prin aceste calitati de necontestat, ci si datorita nesfarsitelor controverse declansate de misterul ce i-a invaluit moartea.
More info →Goya – anevoiosul drum al cunoașterii
„In 1951, cand aparea Goya al lui Feuchtwanger, literatura despre marele pictor spaniol numara zeci de tomuri. De peste un secol atat omul cat si opera faceau obiectul unor asidue cercetari si al unor serioase eforturi de interpretare. Inca Theophile Gautier in 1842, apoi Baudelaire, intr-un eseu publicat in 1857, incercasera printre primii sa gaseasca cheia pentru descifrarea sensului adesea ascuns al gravurilor din suita Capriciilor, reusind sa desprinda adevaruri valabile si azi“.
More info →Balada spaniolă
... În jurul acestei povești de iubire s-au scris până la mijlocul veacului trecut mereu noi balade, romanțe, epopei, romane, nuvele și piese de teatru.
More info →