Louisa May Alcott

Louisa May Alcott s-a născut în Germantown, Pennsylvania, pe 29 noiembrie, 1832. Împreună cu cele trei surori ale sale: Anna, Elizabeth și May a fost educată de tatăl lor, filozoful și profesorul Bronson Alcott, și crescută în spirit creștin de mama lor, Abigail May.

Louisa și-a început cariera de scriitoare scriind poezie și proză scurtă care au fost publicate în diverse publicații ale vremii. În 1854, la 22 de ani a publicat prima ei carte, Flower Fables. Hospital Sketches (1863) a fost o piatră de temelie în parcursul ei literar, volum bazat pe scrisorile trimise acasă pe când lucra ca infirmieră în Washington, în timpul Războiului Civil.

Când avea 35 de ani, editorul ei din Boston, Thomas Niles, a rugat-o să scrie „o carte pentru fete”. Micuțele doamne a fost scrisă în 1868 în doar patru luni, din mai până în iulie.

Louisa May Alcott a publicat peste 30 de cărți. A murit pe 6 martie 1888, la doar câteva zile după moartea tatălui ei, și este înmormântată în Sleepy Hollow Cemetery în Concord.

Micuțele doamne

Micuțele doamne

„Ca mulți cititori de-a lungul atâtor generații, revin din când în când la această carte, atrasă de un cumva inexplicabil dor de o viață pe care nu am avut-o niciodată, o nostalgie față de o epocă pe care nu am trăit-o și o dorință de a învăța și de a crește odată cu personajele. Deși n-am putut alege niciodată o «carte preferată», am știut mereu că, dacă ar trebui să rămân pe o insulă pustie și să am voie să iau cu mine o singură carte, aceasta ar fi: Micuțele doamne, de Louisa May Alcott. De fiecare dată când o citesc, descopăr ceva nou și minunat, în același timp revenind la ceva familiar și iubit.” - Ilana Masad, NPR

„S-a dovedit că romanul Micuțele doamne a jucat un rol definitoriu în conturarea felului în care privim femeile și bărbații — da, bărbații —, pentru că a fost citit de atâtea generații. Și a fost citit de simboluri culturale ca Simone de Beauvoir, Patti Smith, Margo Jefferson, Bell Hooks, Gloria Steinem, J.K. Rowling, Teddy Roosevelt și John Green, ca să numim doar câteva. A fost tradus în peste 50 de limbi și adaptat pentru televiziune peste tot în lume.” - Washington Post

More info →
WhatsApp
RSS