Iarna la Mediterană. Tunisia, Sicilia, Dalmația și Grecia
„«Iarna la Mediterana» este o carte superba. Ne-am obisnuit deja cu stilul limpede si convingator al lui Robert Kaplan, insa ceea ce ne surprinde aici este gratia lirica a scrierii sale, precum si legatura lui personala cu locurile si oamenii pe care ni-i prezinta. Citind cartea, parca as fi fost alaturi de el in aceste neobisnuite peregrinari catre unele dintre cele mai vechi civilizatii ale lumii.” (Jane Alexander)
„Asemenea unor scriitori clasici precum Lawrence Durrell si Henry Miller, Kaplan nu relateaza prea multe amanunte despre el insusi sau despre scopul calatoriei sale. Detaliile referitoare la tot felul de personaje intimplatoare si necazuri marunte sint rare. In schimb, autorul face o gratioasa descriere a istoriei paminturilor pe care paseste, lasindu-se absorbit in virtejul unor evenimente ce s-au petrecut cu secole inainte ca el sa-si cumpere primul bilet de tren.” (Publishers Weekly)
La răsărit, spre Tartaria
In 1993, Robert D. Kaplan a publicat o carte care a devenit clasica pentru scrierile-reportaj, „Fantomele Balcanilor”. „La rasarit, spre Tartaria” este in buna parte o continuare a acesteia. Kaplan poarta cititorul intr-o uluitoare calatorie in istoria unor regiuni obscure publicului occidental: Turcia, Siria, Iordania, „lumea a treia a Europei”, granita invizibila dintre Est si Vest. Prin povestiri dramatice si personaje de neuitat, scoate la lumina istoria tragica – prezenta si trecuta – a tarimurilor pe care calatoreste. De remarcat reflectiile de calatorie despre spatiul romanesc. Relatarile lui Kaplan despre Romania, conversatiile cu H.-R. Patapievici, Silviu Brucan sau Emil Constantinescu fac aceasta carte de maxim interes pentru toti romanii curiosi de a-si vedea chipul intr-o oglinda occidentala.
More info →Fantomele Balcanilor. O călătorie în istorie
Aceasta carte prezinta Balcanii care au fost intotdeauna crucea pe care o are de purtat omenirea, de la asasinatul care a dat startul natiunilor in primul razboi mondial, pana la razboaiele etnice din Yugoslavia.
More info →În umbra Europei. Două războaie reci și trei decenii de călătorie prin România și dincolo de ea
Robert D. Kaplan, autor a saisprezece carti de politica externa si de calatorii, a fost inclus de doua ori in „Top 100 Global Thinkers“ intocmit de revista Foreign Policy.
Robert D. Kaplan a venit prima oara in Romania in anii ’70, in plin Razboi Rece, pe cand era un tanar jurnalist cu spirit de aventura, iar tara era un colt intunecat al Europei comuniste, ignorat de presa occidentala. Vizitele care au urmat, in anii ’80, in anii ’90 si, mai recent, in 2013 si 2014, au fost marcate de dialoguri revelatoare cu personalitati precum Neagu Djuvara ori Horia-Roman Patapievici si de lectura unor carti fundamentale din si despre cultura romana, prin intermediul carora i-a cunoscut pe Mircea Eliade, Emil Cioran sau Mircea Cartarescu. Aceste intalniri sunt completate, in tesatura complexa a cartii, de analiza fina a vietii de zi cu zi, surprinsa in scene cu aer cinematografic, pe al caror fundal se proiecteazã fie sordide orase de provincie uitate de vreme, fie splendorile arhitectonice din Brasov, Iasi sau Bucuresti.
More info →