Citind Marele Război. Antologia scriitorilor căzuți

Citind Marele Război. Antologia scriitorilor căzuți
Author:
Genres: Biografii, Istorie, Memorii&jurnale, Non-fictiune, Razboi
Tags: Europa, Europa de Est, România
Publisher: Editura Muzeului Literaturii Române
Publication Year: 2017
Length: 516

Dan Gulea (n. 1977) este specialist în avangardă și modernism, doctor cum laude al Universității din București. Profesor de română la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Ploiești. A publicat: Castelul din cărți. Sensuri ale „arhitecturii” (2004), Domni, tovarăși, camarazi. O evoluție a avangardei române (2007), Marginaliile avangardelor (2016, desemnată „Cartea Anului” de Filiala București – Critică, Eseistică și Istorie Literară a Uniunii Scriitorilor din România). Autor de literatură didactică. Interesat de geografia urbană și de istoria locală:Pluviografii. O istorie a culturii române la Ploiești (2012), albumul foto Orașul dispărut. Ploiești (2016, 2017). Editor al lui I.L. Caragiale (Titircă, Sotirescu și Cia, 2012). Semnează articole și cronici în presa culturală din țară și este membru al Uniunii Scriitorilor din România.

About the Book

„Conceptul de scriitor folosit aici este unul larg, cuprinzând deopotrivă poziționările în câmpul cultural (articole de opinie, de doctrină politică, socială, literară), precum și conștiința actului scrierii – de pildă, în cazul jurnalelor de front. Astfel spus, scriitorul nu este cel care ficționalizează (eventual evadează din contingent), ci este cel implicat în problemele cetății, cel care se exprimă public. Cele 37 de nume din această antologie se încadrează în cele două mari tendințe ale epocii: naționalismul și socialismul. Dar, dincolo de ideologie, există și o anumită doză de imprevizibil, caracteristică destinului uman; scriitorii, vocile publice nu pot fi încadrate, disciplinat, sub o etichetă sau alta.

Iar felul în care au murit acești scriitori este legat, în ultimă instanță, de circumstanțele războiului: se moare în linia întâi, la Mărășești; se moare la spital, din cauza tifosului; se moare în fața plutonului de execuție. Alteori, singura soluție e sinuciderea. Sau intervine alienarea mintală, care ține ani îndelungați după sfârșitul războiului. În fine, absența datelor certe în cazul unor autori, precum și angajarea literaturii lor, pot determina încadrarea alături de cei căzuți.” (Dan Gulea)

Cumpără de la Editura Muzeul Literaturii Române

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Citind Marele Război. Antologia scriitorilor căzuți
Average rating:  
 0 reviews
Vă recomandăm să urmăriți materialele video pe canalele youtube aferente pentru a vizualiza sursa, informatii suplimentare și alte materialele video relationate.
Textele folosite pentru prezentarea cărtilor aparțin editurilor.
Pentru a veni în ajutorul cititorilor noștri informațiile prezentate în site au incluse trimiteri către magazine online de încredere din România sau străinătate. Aceste trimiteri au la bază linkuri de marketing afiliat, programele de afiliere selectate caștigându-ne încrederea prin produsele și serviciile oferite. Opțiunea de achizitie a unui produs este însa strict decizia dumneavoastră și vă sfătuim să citiți cu atenție termenii și condițiile magazinelor respective înaintea oricărei achizitii.
Atenție la formatul cărții - tipărit sau electronic! Dacă produsul pe care îl doriți nu se mai află pe stoc vă sfătuim sa încercați la librării și anticariate.
Conversiile generate de dumneavoastră prin achizitionarea unui produs din aceste magazine vor fi folosite pentru dezvoltarea proiectului în viitor. Vă mulțumim.
WhatsApp
RSS