Divisadero

Divisadero
Author:
Genres: Fictiune, Literatura contemporana
Tags: America de Nord, Canada, Europa, Europa de Vest, Franta, Statele Unite ale Americii
Publisher: Univers
Publication Year: 2008
Length: 220

După Pacientul englez, Michael Ondaatje revizitează Colecţia „Literatura“, la o distanţă de aproape o sută de volume, de această dată cu romanul Divisadero. În Divisadero, scriitorul canadian face un portret devastator şi captivant al vieţii de familie.

„Cred că la vârsta de 16 - 17 ani nu suntem aproape nimic, cred sincer asta. Eu, la 17 ani, eram aşa de ageamiu! Însă ceea ce devenim, după alţi 20 de ani, e mult mai complicat şi de aceea cred că nimeni n-ar trebui să ia decizii în adolescenţă, dar nici să fie judecat pentru deciziile sale de atunci”, spunea Ondaatje într-un interviu, încercând să explice cât de importante sunt relaţiile de familie din adolescenţă şi cât de traumatică poate fi această perioadă pentru tot restul vieţii.
În Divisadero, cel mai recent roman al său, Ondaatje trasează liniile care pot despica nucleele familiale şi, odată cu ele, destinele oamenilor.

About the Book

Povestea începe în California anilor ’70, în casa unui fermier cu o familie ciudată: are o fiică – Anna – a cărei mamă a murit la naştere, iar când a adus-o de la spital a mai venit cu o fetiţă, Claire, rămasă orfană în aceleaşi condiţii. Mai are un băiat, Coop, pe care l-a găsit ascunzându-se în casă după ce părinţii săi au fost ucişi la ferma vecină. Autorul descrie fragmentat relaţia dintre cele două fete, care cresc ca nişte surori gemene, precum şi legătura lor cu “fratele” care, în timp, devine obiectul de dispută ce provoacă o ruptură violentă a familiei.

Însă Ondaatje e mai degrabă fatalist decât moralist: nu caută în nici un moment izbăvirea simplă a personajelor sale, de parcă ar considera că aceasta nu reprezintă o soluţie viabilă. Cele patru personaje din Divisadero se reunesc şi se despart de mai multe ori, în vreme ce autorul preferă să se joace cu împrejurările. La un moment dat, Coop este bătut cu bestialitate după o partidă de cărţi, iar cea care îl aduce în simţiri e Claire, deşi, în delirul lui, bărbatul crede că salvatoarea lui e Anna. De cealaltă parte a confuziei, Claire nu ştie dacă să-i explice că se înşală şi nici nu e sigură dacă această greşeală îi aduce ei – sau surorii ei – ceea ce-şi dorea.

Aparent, Anna primeşte rolul principal în această poveste şi, pentru a condimenta şi mai bine cursul acţiunii, Ondaatje îi mai oferă un fir narativ, trimiţând-o în sudul Franţei ca să documenteze viaţa scriitorului franco-spaniol Lucien Segura, de care fata devine obsedată. Viaţa pierde teren în faţa povestirii şi, la Ondaatje, o poveste conduce la alta. În Divisadero, autorul formulează o nouă provocare pentru cititori, invitându-i să traseze legăturile dintre firele poveştii şi să accepte, fără mari proteste, că viaţa e un ghem de fire rupte

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Divisadero
Average rating:  
 0 reviews
Book Club Resources
Vă recomandăm să urmăriți materialele video pe canalele youtube aferente pentru a vizualiza sursa, informatii suplimentare și alte materialele video relationate.
Textele folosite pentru prezentarea cărtilor aparțin editurilor.
Pentru a veni în ajutorul cititorilor noștri informațiile prezentate în site au incluse trimiteri către magazine online de încredere din România sau străinătate. Aceste trimiteri au la bază linkuri de marketing afiliat, programele de afiliere selectate caștigându-ne încrederea prin produsele și serviciile oferite. Opțiunea de achizitie a unui produs este însa strict decizia dumneavoastră și vă sfătuim să citiți cu atenție termenii și condițiile magazinelor respective înaintea oricărei achizitii.
Atenție la formatul cărții - tipărit sau electronic! Dacă produsul pe care îl doriți nu se mai află pe stoc vă sfătuim sa încercați la librării și anticariate.
Conversiile generate de dumneavoastră prin achizitionarea unui produs din aceste magazine vor fi folosite pentru dezvoltarea proiectului în viitor. Vă mulțumim.
WhatsApp
RSS