
Robert D. Kaplan, autor a saisprezece carti de politica externa si de calatorii, a fost inclus de doua ori in „Top 100 Global Thinkers“ intocmit de revista Foreign Policy.
Robert D. Kaplan a venit prima oara in Romania in anii ’70, in plin Razboi Rece, pe cand era un tanar jurnalist cu spirit de aventura, iar tara era un colt intunecat al Europei comuniste, ignorat de presa occidentala. Vizitele care au urmat, in anii ’80, in anii ’90 si, mai recent, in 2013 si 2014, au fost marcate de dialoguri revelatoare cu personalitati precum Neagu Djuvara ori Horia-Roman Patapievici si de lectura unor carti fundamentale din si despre cultura romana, prin intermediul carora i-a cunoscut pe Mircea Eliade, Emil Cioran sau Mircea Cartarescu. Aceste intalniri sunt completate, in tesatura complexa a cartii, de analiza fina a vietii de zi cu zi, surprinsa in scene cu aer cinematografic, pe al caror fundal se proiecteazã fie sordide orase de provincie uitate de vreme, fie splendorile arhitectonice din Brasov, Iasi sau Bucuresti.
In umbra Europei este deopotriva memorial de calatorie, eseu jurnalistic si analiza istorica — opera unui scriitor care, vreme de treizeci de ani, a cautat sa inteleaga destinul unei tari si sa-si implineasca propria vocatie. Pornind de la istoria Romaniei, dar si de la atenta analiza a unor tari vecine, precum Republica Moldova, Bulgaria si Ungaria, Robert D. Kaplan abordeaza subiecte mai largi, precum jocurile marilor puteri, Razboiul Rece sau Holocaustul. Rezultatul este povestea unei frontiere geografice si ideologice a continentului nostru — punct de intalnire intre marile imperii — si o carte esentiala pentru intelegerea crizei prin care trec astazi Rusia si Europa.
Submit your review | |