Jucăria furioasă

Jucăria furioasă
Author:
Genres: Fictiune, Literatura contemporana
Tags: America de Sud, Argentina
Publisher: BBC Publishing
Publication Year: 2013
Length: 176 pag

Opera lui Arlt ilustreaza o creatie aspra, in care copilaria, de pilda (El juguete rabioso - Jucaria infuriata), nu are nimic din nuantele trandafirii imprumutate ulterior de memorie altor scrieri de gen. Sunt amintiri amare, intunecate, colturoase: cioburile zgarie, aschiile inteapa. Reziduurile nu stralucesc in lumina inselatoare a edulcorarii secretate de ceata departarii de eveniment, ci sunt terne, casante, inabusitoare. Razbate forfota imunda a pietelor zgomotoase, intesate de vanzatori si musterii masurandu-se cu priviri neincrezatoare si viclene, lumea invalmasita a micilor comercianti, pisicheri de toate soiurile, haimanale carora mizeria le-a razuit orice poleiala de pitoresc - toti facandu-si un titlu de glorie din matrapazlac, pungasie si smechereala.

About the Book

In colcaiala dezgustatoare, protagonistul, Silvio Astier, e pe cale sa se scufunde intr-un sirag de esecuri mergand pana la a-l aduce in pragul inchisorii. O avalansa de situatii nefericite, care se reped atat de numeroase si cu atata inversunare implacabila asupra adolescentului, incat par sa-i taie insasi putinta de a respira firesc (ritmul sacadat al scrierii sugereaza gafaitul existential). Nici un dram de tenta moralista nu transpare din evocarea lui Silvio. Chiar daca sovaiala etica se insinueaza in sinea lui, aceasta nu e destul de puternica pentru a impiedica actul de tradare. Astier trimite la inchisoare, fara prea multe regrete sau remuscari, pe cel mai generos (dar totodata, e drept, si cel mai potlogar) dintre companioni. Asemanatoare existentelor picaresti, dominate de insubordonare sociala si de hazard, tineretea lui Silvio mai are insa o componenta esentiala: aspiratia spre puritate, retezata brutal. Jocul dintre nazuinta si realitate nu lasa nici o sansa iluziilor, care palpaie anemic doar pentru a se stinge curand. Proza beneficiaza de o scriitura adecvata. Nici un derapaj calofil nu inmoaie derularea de o rapiditate brutala a evenimentelor. Dimpotriva, stilul abrupt –  pe alocuri chiar neglijent, poticnit, sacadat – sugereaza zbaterea inutila de a evada din capcana existentiala.

Cumpără de pe Elefant.ro

Cumpără de pe Libris.ro

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Jucăria furioasă
Average rating:  
 0 reviews
Book Club Resources
Vă recomandăm să urmăriți materialele video pe canalele youtube aferente pentru a vizualiza sursa, informatii suplimentare și alte materialele video relationate.
Textele folosite pentru prezentarea cărtilor aparțin editurilor.
Pentru a veni în ajutorul cititorilor noștri informațiile prezentate în site au incluse trimiteri către magazine online de încredere din România sau străinătate. Aceste trimiteri au la bază linkuri de marketing afiliat, programele de afiliere selectate caștigându-ne încrederea prin produsele și serviciile oferite. Opțiunea de achizitie a unui produs este însa strict decizia dumneavoastră și vă sfătuim să citiți cu atenție termenii și condițiile magazinelor respective înaintea oricărei achizitii.
Atenție la formatul cărții - tipărit sau electronic! Dacă produsul pe care îl doriți nu se mai află pe stoc vă sfătuim sa încercați la librării și anticariate.
Conversiile generate de dumneavoastră prin achizitionarea unui produs din aceste magazine vor fi folosite pentru dezvoltarea proiectului în viitor. Vă mulțumim.
WhatsApp
RSS