Jurnalul unei călătorii în Principatele Dunărene în toamna și iarna anului 1853

Jurnalul unei călătorii în Principatele Dunărene în toamna și iarna anului 1853
Author:
Genres: Biografii, Memorii&jurnale
Tags: Europa, Europa de Est, România
Publisher: Humanitas
Publication Year: 2016
Length: 136

„Volumul irlandezului Patrick O’Brien, publicat in anul 1854, cand rusofobia occidentala ajunsese la apogeu, capata o semnificatie aparte pentru cititorul roman. Departe de a fi o relatare de calatorie interesanta prin ineditul si pitorescul descrierilor de peisaje, de tipuri umane sau de ciudatenii care fac inca deliciul acestei specii literare, lucrarea lui O’Brien este o subtila analiza a cadrului istoric si politic intern si international in care, in vara anului 1853, armatele tariste au ocupat cele doua principate romane, Moldova si Tara Romaneasca.

Interesat sa cunoasca si sa inteleaga mai bine aceasta complicata ecuatie politica, O’Brien a redactat un veritabil eseu de filozofie politica din care reiese ca actorii, principiile aparate si modurile de operare (Rusia, puterile occidentale, autocratia, democratia, ocupatiile militare, provocarile, loviturile de stat, propaganda etc.) par sa se fi schimbat prea putin la mai bine de un secol si jumatate de la finalul Razboiului Crimeii.“ - Constantin Ardeleanu

About the Book

Mai sus de Harsova este orasul Cernavoda, unde se gasea, ca si mai inainte, o puternica unitate turca. Cateva mori sunt construite pe fluviu, dar curentul nu este foarte puternic prin partile acestea si rotile se invarteau foarte incet. Pe mal, niste pescari isi reparau plasele si barcile lungi ca niste canoe, iar langa ei se jucau copiii lor, pe jumatate despuiati. Am zarit femei carand poveri pe cap si tarani lucrand din greu pe camp, in mormaitul vlaguit al rotilor de moara. Toate acestea contrastau in chip ciudat cu sumbrele pregatiri de razboi. In apropierea pescarilor, tantosi si inarmati pana-n dinti, se plimbau neinfricatii albanezi; in spatele zidului cu santuri de aparare langa care taranul isi lucra pamantul se vedea temuta artilerie. Soarele zambea stralucitor deasupra tuturor – deasupra copilasilor ce se jucau langa parintele lor si deasupra arnautului a carui meserie e lupta, deasupra linistitei vieti rurale si deasupra varfurilor ascutite ale baionetelor din tabara.

Cumpără de pe Elefant.ro

Cumpără de pe Libris.ro

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Jurnalul unei călătorii în Principatele Dunărene în toamna și iarna anului 1853
Average rating:  
 0 reviews
Vă recomandăm să urmăriți materialele video pe canalele youtube aferente pentru a vizualiza sursa, informatii suplimentare și alte materialele video relationate.
Textele folosite pentru prezentarea cărtilor aparțin editurilor.
Pentru a veni în ajutorul cititorilor noștri informațiile prezentate în site au incluse trimiteri către magazine online de încredere din România sau străinătate. Aceste trimiteri au la bază linkuri de marketing afiliat, programele de afiliere selectate caștigându-ne încrederea prin produsele și serviciile oferite. Opțiunea de achizitie a unui produs este însa strict decizia dumneavoastră și vă sfătuim să citiți cu atenție termenii și condițiile magazinelor respective înaintea oricărei achizitii.
Atenție la formatul cărții - tipărit sau electronic! Dacă produsul pe care îl doriți nu se mai află pe stoc vă sfătuim sa încercați la librării și anticariate.
Conversiile generate de dumneavoastră prin achizitionarea unui produs din aceste magazine vor fi folosite pentru dezvoltarea proiectului în viitor. Vă mulțumim.
WhatsApp
RSS