
Mai mult de jumatate dintre romanele sale sunt parte dintr-un ciclu ce poarta numele de Les Rougon-Macquart. Avand ca scena cel de-al doilea imperiu francez, seria urmareste influenta ereditatii asupra violentei, alcoolismului si prostitutiei in doua ramuri ale unei familii, respectabilii Rougones si infamatii Macquarts, timp de cinci generatii. La Paradisul femeilor, publicat pentru prima data in 1883, este cel de-al unsprezecelea volum al seriei Les Rougon-Macquart.
Octave Mouret innebuneste femeile de dorinte. Marele sau magazin parizian, La Paradisul femeilor, este o adevarata desfatare a simturilor. tesaturile se amesteca intre ele, uimitoare, delicate, din fai sau matase. Octave Mouret vinde, prin tehnici revolutionare, tot ceea ce o femeie poate cumpara in 1883. Succesul este imens. Dar acest bazar devine o catastrofa pentru cartier, micul comert moare, speculatiile imobiliare se inmultesc, iar personalul traieste o viata de infern. Denise patrunde in acest vulcan, fara resurse, dar tenace. Zola face din tanara fata si din puternicul sau patron indragostit de ea simbolul modernismului si al crizelor pe care acesta le genereaza. Cititorul este introdus intr-o baie de multime erotica. Citind aceste pagini, nimeni nu va mai putea intra intr-un mare magazin fara sa resimta ceea ce Zolasurprinde cu geniu: freamatul vietii.
Emile Zola (1840–1902), publicist, teoretician literar, dramaturg si mare romancier francez, este cel mai important exponent al naturalismului francez si european, precum si o figura majora in istoria eliberarii politice a Frantei.
„Romancierul naturalist, afirma el, este un «experimentator», a carui menire este de a verifica legile ce decurg din observatie si experienta, contribuind astfel la cunoasterea mai profunda a omului, la determinarea exactitatii legilor care conduc indivizii si societatea – ceea ce-i va permite ulterior, gratie acestei cunoasteri, sa actioneze asupra societatii: scriitorul, romancierul mai ales este un factor indiscutabil de progres.“
Submit your review | |