
Max Gallo descrie lupta continua a lui Napoleon pentru a castiga pacea in Imperiu si linistea in sanul familiei. Nasterea unui urmas legitim ii ofera un motiv in plus sa lupte. Cu Londra, care a reprezentat dintotdeauna o amenintare, cu Moscova, care tradeaza, cu Josephine, de care divorteaza, cu Talleyrand si Fouche, care vor sa reinstaureze Vechiul Regim, precum si cu familia avida de putere si de bani. Ii raman mereu alaturi soldatii, care il venereaza si se sacrifica pentru el. Au fost scrise mii de carti despre Napoleon. Niciuna nu seamana cu aceasta.
Volumul I – Cantecul de plecare
In 15 mai 1779 soseste la scoala regala militara de la Brienne. Nu are inca zece ani si vorbeste cu greu franceza. Va ramane cinci ani in aceasta scoala fara sa o paraseasca nici macar o zi, fara sa-si revada familia.
Douazeci de ani mai tarziu, acest copil va deveni generalul Napoleon Bonaparte, stapan al unei Frante pentru care la inceput nu a fost decat un strain. Cat caracter, vointa, curaj, energie, imaginatie, ambitie, putere de a visa, fler si geniu i-au trebuit acestui baiat smuls din mediul sau sa devina eroul unei natiuni?
Acesta este doar inceputul unui destin, si in acest Cantec de plecare, care face sa se iveasca in iuresul Revolutiei un general de treizeci de ani care si-a riscat viata de sute de ori, in Arcole sau in desertul Egiptului, se afla samanta intregii aventuri imperiale.
Volumul II – Soarele de la Austerlitz
In noiembrie 1799 Napoleon are treizeci de ani. Este prim-consul. Peste cinci ani va fi Imparatul francezilor.
Urmarindu-l zi dupa zi, se pot evalua nu numai forta interioara, luciditatea, vointa, energia, ci mai ales geniul de care a avut nevoie pentru a invinge obstacolele. Comploturile colcaie. Cadoudal, regalistul, vrea sa-l ucida. Anglia, Austria, Rusia vor sa-l doboare. Trebuie sa-i stapaneasca, altfel totul se darama. De fiecare data isi joaca ultima carte. Dezastrului de la Trafalgar ii raspunde cu victoria de la Austerlitz. Si mai departe?
Mergand pas cu pas pe urmele lui Napoleon, Max Gallo nu va ascunde nimic din personalitatea complexa a acestui om „devorat“ de actiune. El inceteaza sa mai fie o statuie. Fascinant, brutal si seducator, Napoleon apare apropiat de oameni, lucid, uman, redevenind in aceste pagini barbatul tanar care se avanta calare, pentru a invinge sau a pieri.
Volumul III – Imparatul regilor
Din ianuarie 1806, dupa victoria de la Austerlitz, Imperiul lui Napoleon si al membrilor familiei sale, numiti regi, regine, printi, printese, duci sau ducese, se intinde peste intreaga Europa, invecinandu-se cu Orientul. Batalia de la Eylau si apoi cea de la Friedland ii aduc pacea cu Alexandru I, iar mai tarziu victoria de la Wagram, pacea cu Austria si o sotie oferita in dar de Habsburgi.
Volumul IV – Nemuritorul din Sfanta Elena
Submit your review | |