Pentru un nou roman

Pentru un nou roman
Author:
Genres: Biografii, Memorii&jurnale, Publicistica&eseuri
Tags: Europa, Europa de Vest, Franta
Publisher: Tact
Publication Year: 2007
Length: 140

In ciuda jumatatii de secol ce ne desparte de ea, Pentru un nou roman ramane si azi o carte extraordinara si de referinta in teoria literaturii contemporane. De ce? Deoarece vorbeste in primul si in primul rand despre puterea literaturii si despre rolul ei major in lume, in constructia permanenta a realitatii si a sensului vietii, deoarece da seama despre gradul de constiinta teoretica la care trebuie sa ajunga un „profan“ – Robbe-Grillet are formatie de inginer agronom – cand intra in campul literaturii in a doua jumatate a veacului XX... Pentru un nou roman trezeste admiratia deoarece ridica stacheta literaturii si a romanescului sus... foarte sus!

Robbe-Grillet se straduieste precaut sa limiteze asteptarile cititorilor sai care nu vor avea in fata nici un manifest virulent, nici o savanta si absconsa teorie a romanului, nici o culegere de analize literare si stilistice. Autorul isi propune „sa traseze cateva linii de evolutie“ care i se par „fundamentale in literatura contemporana“. Situandu-se pe o asemenea pozitie, Alain Robbe-Grillet reuseste sa pastreze o mare libertate de compozitie si de stil, care ii permite sa fie – simultan sau succesiv – polemist de vigoare, teoretician subtil si analist lucid.

About the Book

Demersul autorului, prin excelenta istoricist, se sprijina pe constatarea ca, la fel cum societatea se afla intr-o evolutie permanenta, nici literatura nu stagneaza, ca „nu exista capodopere in eternitate, ci doar opere in istorie“.

Respingand miturile coerentei balzaciene, Robbe-Grillet vrea sa demonstreze ca lumea moderna a explodat, s-a pulverizat in mii de particule fara importanta, si ca fiinta umana – departe de a mai fi „chipul si asemanarea lui Dumnezeu“ – nu mai e altceva decat un banal numar matricol. Contururile precise ale personajului se estompeaza, psihologia isi pierde consistenta, iar omul nu-i apare cititorului decat ca o constiinta care incearca prin diferite mijloace sa locuiasca in lume. Noul Roman suprima atributele (si atributiile) obisnuite ale personajului literar: numele de familie si prenumele, familia si stramosii, profesia, statutul social, infatisarea fizica. Pe deasupra, si in aceasta rezida o inovatie capitala, Noul Roman este impotriva ideii sacrosancte de „caracter“, fara de care critica traditionala sustine ca nu se poate imagina un personaj viabil.

Alain Robbe-Grillet (1922 – 2008 ), romancier si scenarist, este initiatorul miscarii cunoscute sub denumirea de „Nouveau Roman“ (in traducere, „Noul Roman“), ca si parte a noii directii din literatura si filmul francez in anii 1950. Datorita structurii lor iesite din comun, structuri ce evita liniile conventionalului, romanele si filmele lui Grillet au fost denumite in timp „anti-romane“. Alain si-a structurat intreaga cariera pe ideea ca scriitorul trebuie sa vada lumea cu “ochii liberi”. Primele sale opere au fost apreciate de critici eminenti precum: Roland Barthes si Maurice Blanchot. Stilul sau a fost descris ca fiind “realist” sau “fenomenologic” (in sens heideggerian).

Cumpără de pe Elefant.ro

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Pentru un nou roman
Average rating:  
 0 reviews
Vă recomandăm să urmăriți materialele video pe canalele youtube aferente pentru a vizualiza sursa, informatii suplimentare și alte materialele video relationate.
Textele folosite pentru prezentarea cărtilor aparțin editurilor.
Pentru a veni în ajutorul cititorilor noștri informațiile prezentate în site au incluse trimiteri către magazine online de încredere din România sau străinătate. Aceste trimiteri au la bază linkuri de marketing afiliat, programele de afiliere selectate caștigându-ne încrederea prin produsele și serviciile oferite. Opțiunea de achizitie a unui produs este însa strict decizia dumneavoastră și vă sfătuim să citiți cu atenție termenii și condițiile magazinelor respective înaintea oricărei achizitii.
Atenție la formatul cărții - tipărit sau electronic! Dacă produsul pe care îl doriți nu se mai află pe stoc vă sfătuim sa încercați la librării și anticariate.
Conversiile generate de dumneavoastră prin achizitionarea unui produs din aceste magazine vor fi folosite pentru dezvoltarea proiectului în viitor. Vă mulțumim.
WhatsApp
RSS