
Membru al Academiei Franceze din anul 2007, recompensat cu numeroase premii si distinctii ale statului francez, Max Gallo este inainte de toate o prezenta activa in spatiul cultural si literar francez si european.
Cand si-a propus sa reconstituie, pe solide baze documentare, istoria Revolutiei franceze, Max Gallo era deja autorul de succes al unei exceptionale biografii a imparatului Napoleon.
Volumul I – Poporul si regele
„Aspectul cel mai frapant al Revolutiei franceze este aceasta forta debordanta care doboara toate obstacolele. Vartejul ei duce cu sine… tot ceea ce forta umana a fost in stare sa-i opuna; nimeni nu i-a stat in cale fara sa fie pedepsit… Revolutia franceza ii conduce pe oameni mai mult decat o conduc oamenii pe ea.“ – Joseph de Maistre, Consideratii asupra Frantei.
Fictionand doar la nivelul „punerii in scena“, dar respectand scrupulos datele istorice, scriitorul recompune in acest prim volum din Revolutia franceza imprejurarile care au dus la „divortul“ dintre regele Ludovic al XIV-lea, aclamat ca un salvator al poporului la suirea sa pe tron in 1774, si acelasi popor, satul sa indure foamea si sa accepte lipsa de vointa a suveranului sau.
Volumul II – La arme, cetățeni!
Orice revolutie isi devoreaza propriii copii. Aceste adevar coplesitor se verifica mai cu seama in timpul Revolutiei franceze. Ghilotina, teribilul simbol al marelui eveniment, reteaza mai intai gatul regelui Ludovic al XVI-lea, devenit cetateanul Louis Capet. Urmeaza Danton, Robespierre, Saint-Just si atatia altii.
In Place Louis XV, actuala Place de la Concorde, sangele curge in valuri pana cand un tanar general, Napolen Bonaparte, aureolat de gloria campaniilor revolutionare, va prelua mostenirea Revolutiei si va deveni un nou idol. Pe aripile entuziasmului starnit de imnul compus de Rouget de Lisle, cetatenii chemati in apararea cuceririlor Revolutiei vor deveni vajnicii luptatori care vor striga din adancul inimilor: „Traiasca imparatul!“
Submit your review | |