Albania

Fado

Fado

Fado este o colectie de eseuri si proze scurte semnate de Andrzej Stasiuk, considerata de multi critici ca o continuare a cartii Calatorind spre Babadag (RAO, 2007). Regasim in paginile acestui volum viziunea personala a autorului despre locuri mai putin umblate, intr-un anumit sens repudiate sau stigmatizate. Strabate Europa, asa cum ne-a obisnuit, pe drumuri neumblate, din Albania pana in Polonia, impletind geografia cu istoria, prezentul si viziunea personala asupra lumii. In mod simbolic, Fado poate fi considerata o „intoarcere la Babadag“, o revalorificare din alta perspectiva, mai matura, a metaforelor drumului, peregrinului si casei, caci aici gasim tot mai multe reflectii despre sine, despre copilaria si familia sa.

More info →
Mediterana și lumea mediterană în epoca lui Filip al II-lea
Balcanii și balcanismul

Balcanii și balcanismul

Un renume de trista faima a insotit Balcanii de-a lungul acestui secol: pentru Europa Occidentala, regiunea n-a reprezentat mai mult decat un butoi cu pulbere. Si totusi, in ciuda crizelor periodice care au strabatut acest spatiu, imaginea sa in constiinta europeana n-a fost dintotdeauna sumbra. Vreme de secole Balcanii au fost priviti ca un teritoriu exotic si fascinant, inzestrat cu intregul farmec al Orientului.

Maria Todorova, cercetatoare americana de origine bulgara, analizeaza inceputurile acestei imagini, relevandu-i avatarurile si descifrandu-i consecintele asupra istoriei de ieri si de azi.

More info →
Inventarea Europei de Est

Inventarea Europei de Est

Subiectul cartii lui Larry Wolff, profesor de istorie la Boston College, este definirea si caracterizarea Europei de Est de catre ganditorii occidentali din ultima parte a secolului al XVIII–lea. Cei mai celebri sunt Voltaire si Rousseau, care au comentat tari unde n-au fost niciodata: Rusia si respectiv Polonia. Multi altii au calatorit insa in tarile despre care au scris, lasand posteritatii observatii patrunzatoare, dar si opinii subiective sau jumatati de adevaruri. Larry Wolff, specialist in secolul al XVIII–lea european, ofera o magistrala sinteza a doua secole de interactiune simbolica intre Vest si Est.

More info →
Fantomele Balcanilor. O călătorie în istorie

Fantomele Balcanilor. O călătorie în istorie

Aceasta carte prezinta Balcanii care au fost intotdeauna crucea pe care o are de purtat omenirea, de la asasinatul care a dat startul natiunilor in primul razboi mondial, pana la razboaiele etnice din Yugoslavia.

More info →
WhatsApp
RSS