Necredincioasa
Ayaan Hirsi Ali este unul dintre cele mai controversate personaje din Europa, o tinta pentru teroristi si o eroina a timpurilor noastre. Crescuta intro familie nomada musulmana din Kenya, autoarea a supravietuit razboiului civil, mutilarii genitale si batailor crunte. A fost educata de catre imami in Kenya si Arabia Saudita ca daca nu isi acoperea capul, tragedii cumplite se abateau asupra ei, a fugit din Africa in Europa pentru a scapa de o casatorie impusa, a cerut azil politic si si-a inceput studiile politice si mai apoi lupta pentru dreptul femeilor musulmane si reformarea Islamului. Desi traieste sub permanenta amenintare, renegata de propriul tata si de intreaga familie, refuza tacerea. O carte care o sa-ti acapareze imaginatia, purtandu-te intr-o lume despre care probabil n-ai fi stiut niciodata. Pornind de la povestea ei individuala, creeaza o opera de dimensiuni universale, triburi, clanuri, familii, mutilare genitala, casatorii aranjate dezumanizare sunt doar cateva din problemele pe care Ayaan Hirsi Ali ni le aduce la lumina.
More info →Nisipurile arabe
In sudul Peninsulei Arabe se intinde Rub al-Khali („Tinutul pustiu“), unul dintre cele mai mari deserturi nisipoase din lume, o pustietate atat de inspaimantatoare, incat pana si arabii o evita. Este zona in care, din 1945 pana in 1950, a calatorit exploratorul si scriitorul englez Wilfred Thesiger, intr-o vreme cand mare parte din aceasta regiune inca nu fusese vazuta de vreun european. Cartea sa istoriseste extraordinarele calatorii prin „Tinutul pustiu“, in care s-a aventurat impreuna cu cativa beduini, adoptandu-le obiceiurile si traiul de zi cu zi, despre care T.E. Lawrence spunea ca e „o moarte in viata“. Nisipurile arabe este cronica unui trecut disparut, un omagiu adus unui popor magnific, unor oameni care, in ciuda greutatilor si pericolelor, au facut dovada unui curaj si a unei loialitati iesite din comun.
More info →Regina deşertului. O femeie în Arabia
Gertrude Bell, una dintre marile aventuriere ale secolului al XX-lea şi cea care a influențat decisiv politica britanică în Orientul Mijlociu în anii de după Primul Război Mondial, a întors spatele societăţii victoriene pentru a studia la Oxford şi a vedea lumea. Pasionată de călătorii și alpinism, de arheologie și limbi străine (a învățat turca, italiana, franceza, germana, araba şi persana), scriitoare, poetă, lingvistă şi spioană, ea şi-a dedicat viaţa promovării cauzei arabe şi a jucat un rol crucial în definirea hotarelor actuale din Orientul Mijlociu.
More info →Capcana Daesh. Statul Islamic sau întoarcerea Istoriei
Capcana Daesh, cea mai cunoscuta lucrare a lui Pierre-Jean Luizard, a obtinut Prix Brienne du livre geopolitique (2015).
More info →Enigma lui Qaf
In Enigma lui Qaf, Alberto Mussa aduce in scena o multime de referinte filosofice, mitologice si literare si le combina intr-o poveste alegorica despre originea limbajului si a civilizatiei. In centrul povestii evolueaza figura poetului al-Ghatash, autorul fictional al „celei de-a Opta Ode Suspendate“. Poetul strabate desertul, luptandu-se cu fiarele salbatice, cu dusmanii din triburile rivale si cu puterea farmecelor, in cautarea unei femei pe care o iubeste, dar pe care nu a vazut-o niciodata.
More info →