Axa Lupului. Din Siberia pînă în India pe urmele evadaților din gulag
Sylvain Tesson a refacut lungul drum din Siberia pina in golful Bengal pe care se presupune ca l-au strabatut odinioara evadati din gulag. Pentru a le aduce un omagiu celor a caror sete de libertate a depasit cele mai mari obstacole, a traversat singur, mergand pe jos, pe bicicleta sau calare, taigaua siberiana, stepa mongola, desertul Gobi, inaltele platouri tibetane, lantul himalayan, pina la Calcutta. Tesson descrie oamenii pe care ii intalneste, intamplarile si locurile prin care trece, cu uimitoarea varietate a peisajelor ce i se infatiseaza de-a lungul calatoriei. Timp de opt luni, a avut de infruntat foamea, frigul si singuratatea pe parcursul celor 6.000 de kilometri ai axei lupului, traseu urmat doar de evadatii din gulag si de lupii aflati in cautare de prada, care se deplaseaza de la nord la sud, spre deosebire de marile migratii din istorie, care au urmat de fiecare data axa est-vest.
More info →Steagul roșu. O istorie a comunismului
La 23 de ani de la prabusirea Zidului Berlinului, David Priestland, profesor de istorie la Oxford, ne ofera cea mai ampla si mai completa trecere in revista a comunismului, de la originile in timpul Revolutiei Franceze pana la dominatia din secolul XX. Nu lipseste nici un personaj si nici un eveniment important, de la Marx, Lenin, Stalin, Mao, Kim Ir Sen la Che Guevara, Fidel Castro, Tito, Ceausescu si Gorbaciov. Autorul nu merge insa pe carari batute, ci reuseste sa descopere amanunte inedite in biografii sau evenimente care au influentat deciziile acestor oameni. Caracterul lui Stalin, de exemplu, este descris perfect de petrecerile pe care le organiza la dacea lui de langa Moscova, unde oaspetii - ei insisi conducatori de teama carora tremurau milioane de oameni - erau umiliti si batjocoriti.
More info →Granița. O călătorie în jurul Rusiei
Ce înseamnă să împarți frontiera cu cea mai vastă țară din lume? E posibil să înțelegi această țară din exterior, prin prisma vecinilor ei?
More info →