Vremuri second-hand
Premiul Nobel pentru literatura 2015; Premiul Medicis 2013
„In societate a aparut «cererea» pentru Uniunea Sovietica. Pentru cultul lui Stalin. Jumatate din tinerii intre nouasprezece si treizeci de ani considera ca Stalin a fost «cel mai mare om politic». Un nou cult al lui Stalin in tara in care Stalin a distrus la fel de multi oameni ca Hitler?! E din nou la moda tot ce e sovietic... Invie idei demodate: despre marele imperiu, despre «mana de fier», despre «specificul caii rusesti»… Au readus la suprafata imnul sovietic, exista Comsomol, doar ca se cheama «Ai nostri», exista partidul puterii, copie a partidului comunist.
More info →Războiul nu are chip de femeie
Al Doilea Razboi Mondial nu va ajunge niciodata sa-si dezvaluie intreaga grozavie. In spatele faptelor de arme, al atrocitatilor si al crimelor monstruoase comise impotriva civililor se ascunde o alta realitate. Aceea a miilor de femei sovietice trimise pe front impotriva inamicului nazist.
More info →Steagul roșu. O istorie a comunismului
La 23 de ani de la prabusirea Zidului Berlinului, David Priestland, profesor de istorie la Oxford, ne ofera cea mai ampla si mai completa trecere in revista a comunismului, de la originile in timpul Revolutiei Franceze pana la dominatia din secolul XX. Nu lipseste nici un personaj si nici un eveniment important, de la Marx, Lenin, Stalin, Mao, Kim Ir Sen la Che Guevara, Fidel Castro, Tito, Ceausescu si Gorbaciov. Autorul nu merge insa pe carari batute, ci reuseste sa descopere amanunte inedite in biografii sau evenimente care au influentat deciziile acestor oameni. Caracterul lui Stalin, de exemplu, este descris perfect de petrecerile pe care le organiza la dacea lui de langa Moscova, unde oaspetii - ei insisi conducatori de teama carora tremurau milioane de oameni - erau umiliti si batjocoriti.
More info →Spune adevărul puterii
Spune adevărul puterii prezintă, prin intermediul unor interviuri, poveştile a numeroşi eroi care au înfruntat plini de curaj tortura, ameninţările cu moartea sau închisoarea în numele cauzelor cărora şi-au dedicat sau chiar sacrificat viaţa: libertatea de expresie, domnia legii, protecţia mediului, eradicarea muncii forţate, dreptul la justiţie, accesul la capital, drepturile femeii şi libertatea religioasă.
Interviurile îşi propun să dezvăluie opiniei publice internaţionale atrocităţile la care au fost supuşi aceşti oameni, în speranţa că forţa exemplului personal şi a determinării lor în faţa injustiţiei îi va îndemna pe cititori să transforme, la rândul lor, propriile comunităţi şi lumea în care trăim cu toţii.
More info →Granița. O călătorie în jurul Rusiei
Ce înseamnă să împarți frontiera cu cea mai vastă țară din lume? E posibil să înțelegi această țară din exterior, prin prisma vecinilor ei?
More info →