Generatia X
Biblia post-moderna a milioanelor de tineri „alternativi” care simt ca lumea nu li se potriveste, iar viata ar trebui sa insemne mai mult decat consumism si noianul de junk-uri al culturii pop. Un roman-cult al tinerei generatii publicat in treizeci de tari. Titlul 100 in „Raftul Denisei”. Romanul-cult al lui Coupland e radiografia existentei a trei tineri de douazeci si ceva de ani care traiesc in deriva si au senzatia ca nu li se intampla nimic. Inteligenti, introvertiti, imprevizibili, Andz, Dag si Claire isi abandoneaza joburile penibile („leafa mica, reputatie zero, beneficii mici, viitor zero”) si se refugiaza din fata Americii moderne in desertul Californiei. Cautand schimbarea drastica ce le va da sens vietii (dependenta de media si cultura de mall au pervertit societatea, parintii i-au dezamagit, viitorul pare lipsit de substanta), tinerii refuza sa se maturizeze urmand caile conventionale si vaneaza noi repere: ca intr-un alt „Decameron”, inventeaza povesti sinistru de amuzante despre un razboi nuclerar si un posibil Armaggedon. Cei trei proscrisi culturali reusesc sa se smulga din apatia prezentului cu ajutorul fanteziei hranite cu alcool, dar constata cu disperare ca ironia, sarcasmul si cinismul – adesea reactii imediate la idealismul strivit de realitatile dure – sunt singurele cai de comunicare ce le-au mai ramas.
More info →Divisadero
După Pacientul englez, Michael Ondaatje revizitează Colecţia „Literatura“, la o distanţă de aproape o sută de volume, de această dată cu romanul Divisadero. În Divisadero, scriitorul canadian face un portret devastator şi captivant al vieţii de familie.
„Cred că la vârsta de 16 - 17 ani nu suntem aproape nimic, cred sincer asta. Eu, la 17 ani, eram aşa de ageamiu! Însă ceea ce devenim, după alţi 20 de ani, e mult mai complicat şi de aceea cred că nimeni n-ar trebui să ia decizii în adolescenţă, dar nici să fie judecat pentru deciziile sale de atunci”, spunea Ondaatje într-un interviu, încercând să explice cât de importante sunt relaţiile de familie din adolescenţă şi cât de traumatică poate fi această perioadă pentru tot restul vieţii.
În Divisadero, cel mai recent roman al său, Ondaatje trasează liniile care pot despica nucleele familiale şi, odată cu ele, destinele oamenilor.
Gargui
Andrew Davidson, tanarul autor canadian debuteaza fulminant, cu o carte-manifest, elaborata pe parcursul a sapte ani de documentare, insumand un numar imens de pagini - cam de zece ori mai mare decat textul final - reusind o performanta fara precedent, aceea de a vinde manuscrisul in peste douazeci de tari, inainte de aparitie. Evident, critica literara s-a grabit sa anunte aparitia facand comparatii elogioase cu Pacientul englez sau In numele trandafirului, de exemplu, dar dincolo de marketingul firesc si de entuziasmul, intotdeauna exagerat, ce insotesc o lucrare ce se vrea direct in topul vanzarilor, avem de-a face, intr-adevar cu un roman de prima marime, menit sa emotioneze toate categoriile de public, sa satisfaca gustul celui mai inveterat cititor, prin complexitatea naratiunii, mesajul umanitar universal, acoperirea culturala - practic exhaustiva - a domeniilor aduse in discutie si, nu in ultimul rand, curajul de a aborda o tema batuta si razbatura in literatura: iubirea. Iubirea ca salvare din Infernul mondenitatii noastre de toate zilele.
More info →Ru
În limba vietnameză, ru înseamnă leagăn, cântec de leagăn şi această sintagmă plină de poezie dă numele romanului în care Kim Thúy închide povestea exilului familiei sale către noua lume a libertăţii după ocuparea Vietnamului de către comunişti.
More info →Adâncuri
In largul coastelor statului Peru dispare un pescar. Fara urma. Petrolistii descopera pe fundul marii organisme ciudate. Balenele din apele Columbiei britanice trec prin schimbari infricosatoare si incep sa atace ambarcatiunile. Biologul norvegian Sigur Johanson nu crede in coincidente. Cercetatorul Leon Anawak, specialist in comportamentul balenelor, presimte o catastrofa. Din adancul oceanelor natura ameninta...
More info →