Una dintre cărțile din lista de mai jos ascunde un semn de carte pe care îl poți descărca gratuit, în format .pdf, numai bun de print. Colecționeză toate cele 12 semne de carte și pornește cu ajutorul cărților într-o călătorie în jurul lumii. Lecturi multe și plăcute!
Reproducerea și multiplicarea acestui semn de carte în vederea comercializării, fără acordul autorului, este strict interzisă. Ilustrație realizată de Ivona Mariș pentru proiectul www.carteamea.ro.
Cimitirul din Praga
Cimitirul din Praga are in centru aventurile misteriosului Simonini, un personaj ciudat, cu lacune de memorie si dubla personalitate.
More info →Nemurirea
Romanul lui Milan Kundera prezinta o lume descompusa, alcatuita din cioburi care pe alocuri se imbuca fara fisura si pe alocuri refuza orice potrivire.
More info →Procesul
In ziua arestarii sale, K. deschide usa camerei lui pentru a afla ce se intampla cu micul dejun si declanseaza astfel un val de intamplari care se sprijina, de-a lungul intregului roman, pe metafora usii. Acuzat de o greseala pe care nu o cunoaste, de niste judecatori cu care nu se intalneste niciodata, conform unor legi despre care nimeni nu stie nimic, el va deschide nenumarate usi in incercarea de a lamuri aceasta situatie.
More info →Munții Roșii
Cinci voci narative din trei generaţii diferite. Un spaţiu – Mongolia – al orizonturilor largi, al oamenilor care cutreieră liberi stepele, al tradiţiilor imposibil de clintit. Romanul deapănă povestea unor femei din aceeaşi familie, spusă din perspective diferite, aşa încât cititorul asistă la o totală estompare a graniţelor dintre bine şi rău, moralitate şi supraviețuire, tradiţie şi noutate.
Cheia acestei naraţiuni-puzzle este tocmai disoluţia tuturor personajelor într-un univers care pare să înghită individul şi să-l reducă la statutul de parte insignifiantă într_un angrenaj mult mai mare. Cartea este un mozaic exotic în care intră tensiuni între generaţii, conflicte de familie, înfruntări între medii sociale diferite, pasaje confesive, fragmente de bildungsroman, toate dublate de o voce auctorială surprinzător de matură, impecabil controlată, stăpână întru totul pe mijloacele de construcţie a textului. - Răzvan Năstase
Munții Roşii ne invită într-un univers aparte creat de Petra Hulová, mongol, dar în acelaşi timp abstract şi atemporal, populat de personaje feminine memorabile cu care cititorul empatizează lesne. - World Literature Today
More info →Scrisori către Dubenka
La începutul anului 1989, cu intuiţia că sfârşitul regimului comunist în Cehoslovacia nu poate fi departe, Bohumil Hrabal, în vârstă de 75 de ani, reîncepe să scrie, după o lungă perioadă de tăcere literară.
Volumul de faţă reuneşte eseurile epistolare scrise de autor în perioada 1989–1991 şi adresate Dubenkăi — numele de alint pentru boemista americană April Gifford, care se hotărâse să înveţe limba cehă pentru a putea citi operele lui Hrabal în original.
Scrisorile acestea nu-i vor fi niciodată trimise, dar Dubenka devine o muză, destinatara ideală şi idealizată a acestor texte pe care scriitorul însuşi le numea „reportaje lirice“; ele reunesc, într-o tehnică asemănătoare colajului, cronici ale evenimentelor importante care au dus la Revoluţia de catifea şi care au urmat acesteia, amintiri legate de pierderea soţiei sale, portrete ale diferitelor personalităţi literare şi politice importante în epocă, impresii din călătoriile făcute în Statele Unite şi în Marea Britanie.
Urmând volutele imprevizibile ale memoriei, Bohumil Hrabal îmbină istoria personală cu proza poetică, punând într-o legătură rafinată girafa în flăcări a lui Salvador Dalí, imaginile din Praga aflată sub ocupaţie nazistă, cutiile de supă ale lui Andy Warhol, tancul roz, căsuţa sa din Kersko, satul înconjurat de păduri unde îl aşteaptă întotdeauna pisicile-copii, restaurantul-berărie „Tigrul de Aur“.
„Un scriitor superb.“ - Julian Barnes
„Hrabal este […] o uriaşă descoperire a mea din ultimii ani, unul dintre acei autori pe care-aş vrea să-i citesc integral, fără să sar nicio carte, niciun rând.“ - Mircea Cărtărescu
More info →