Georgia

Trenul fantomă către răsărit

Trenul fantomă către răsărit

In septembrie 1973, Paul Theroux parasea gara londoneza Victoria pentru a porni intr-o calatorie cu trenul de-a lungul Europei si Asiei, pana in Japonia si inapoi. Dupa 33 de ani Theroux repeta aceasta aventura, observand cum s-au schimbat intre timp atat zonele pe care le strabate din nou cu trenul, cat si el insusi. Trenul-fantoma catre Rasarit descrie noua calatorie, printr-o Europa de Est inca buimacita de comunism, prin tensionata, dar infloritoarea Turcie, prin Caucaz, unde Georgia pare sa mearga inapoi spre feudalism, in timp ce Azerbaidjanul se desfata in capitalismul alimentat de petrol. In timpul voiajului, Paul Theroux are ocazia sa discute cu incisivul laureat al Premiului Nobel Orhan Pamuk si sa se plimbe prin Tokyo cu Haruki Murakami, dar si sa strabata singur strazile oraselor vizitate sau sa bea cot la cot cu oameni obisnuiti in expresul transsiberian.

More info →
Marea Neagră. O istorie

Marea Neagră. O istorie

Cea mai cuprinzatoare istorie a Marii Negre, din Antichitate pana in epoca moderna.

Tinuturile din jurul Marii Negre au o istorie zbuciumata. Desi in ultimele decenii au fost afectate de conflicte etnice, colaps economic si rivalitati, tarile din aceasta regiune si-au pastrat totusi mostenirea si interesele comune. In prezent, Marea Neagra este mai importanta ca niciodata, ea facand legatura intre Balcani, Asia Centrala si Orientul Mijlociu. Charles King descrie evolutia in timp a acestei zone, de la Pontus Euxinus din Antichitatea greaca si latina la popoarele migratoare, bizantinii si in cele din urma turcii Evului Mediu, apoi la cele doua mari puteri, Imperiul Otoman si Rusia, sub semnul carora a stat epoca moderna. Vedem astfel cum de-a lungul secolelor Marea Neagra a devenit, dintr-o simpla granita, o regiune care a facilitat contactul intre comunitati religioase, imperii, iar mai tirziu natiuni si state.

More info →
Jurnal rusesc

Jurnal rusesc

„Steinbeck este un om cu convingeri conservatoare si, in plus, recent a deviat si mai mult spre dreapta. De aceea trebuie sa-l abordam cu multa precautie si sa evitam sa-i aratam ceva care ne-ar putea afecta.“ - fragment preluat dintr-un raport KGB

More info →
Marea Neagră. De la origini până la cucerirea otomană

Marea Neagră. De la origini până la cucerirea otomană

Initiativa retiparirii impozantei sinteze a lui Gheorghe I. Bratianu asupra arealului pontic in antichitate si Evul Mediu, la distanta de unsprezece ani de editia intii, publicata la Bucuresti, este un veritabil act de cultura. Specialistii si marele public vor avea bucuria sa redescopere creatia unuia dintre corifeii istoriografiei romanesti si europene, savant cu un larg evantai de preocupari, ilustrate prin lucrari docte, de prospectare a traiectoriilor evolutive ale colectivitatilor umane.

More info →
Marea Neagră
WhatsApp
RSS