În umbra Europei. Două războaie reci și trei decenii de călătorie prin România și dincolo de ea
Robert D. Kaplan, autor a saisprezece carti de politica externa si de calatorii, a fost inclus de doua ori in „Top 100 Global Thinkers“ intocmit de revista Foreign Policy.
Robert D. Kaplan a venit prima oara in Romania in anii ’70, in plin Razboi Rece, pe cand era un tanar jurnalist cu spirit de aventura, iar tara era un colt intunecat al Europei comuniste, ignorat de presa occidentala. Vizitele care au urmat, in anii ’80, in anii ’90 si, mai recent, in 2013 si 2014, au fost marcate de dialoguri revelatoare cu personalitati precum Neagu Djuvara ori Horia-Roman Patapievici si de lectura unor carti fundamentale din si despre cultura romana, prin intermediul carora i-a cunoscut pe Mircea Eliade, Emil Cioran sau Mircea Cartarescu. Aceste intalniri sunt completate, in tesatura complexa a cartii, de analiza fina a vietii de zi cu zi, surprinsa in scene cu aer cinematografic, pe al caror fundal se proiecteazã fie sordide orase de provincie uitate de vreme, fie splendorile arhitectonice din Brasov, Iasi sau Bucuresti.
More info →Vremuri second-hand
Premiul Nobel pentru literatura 2015; Premiul Medicis 2013
„In societate a aparut «cererea» pentru Uniunea Sovietica. Pentru cultul lui Stalin. Jumatate din tinerii intre nouasprezece si treizeci de ani considera ca Stalin a fost «cel mai mare om politic». Un nou cult al lui Stalin in tara in care Stalin a distrus la fel de multi oameni ca Hitler?! E din nou la moda tot ce e sovietic... Invie idei demodate: despre marele imperiu, despre «mana de fier», despre «specificul caii rusesti»… Au readus la suprafata imnul sovietic, exista Comsomol, doar ca se cheama «Ai nostri», exista partidul puterii, copie a partidului comunist.
More info →Steagul roșu. O istorie a comunismului
La 23 de ani de la prabusirea Zidului Berlinului, David Priestland, profesor de istorie la Oxford, ne ofera cea mai ampla si mai completa trecere in revista a comunismului, de la originile in timpul Revolutiei Franceze pana la dominatia din secolul XX. Nu lipseste nici un personaj si nici un eveniment important, de la Marx, Lenin, Stalin, Mao, Kim Ir Sen la Che Guevara, Fidel Castro, Tito, Ceausescu si Gorbaciov. Autorul nu merge insa pe carari batute, ci reuseste sa descopere amanunte inedite in biografii sau evenimente care au influentat deciziile acestor oameni. Caracterul lui Stalin, de exemplu, este descris perfect de petrecerile pe care le organiza la dacea lui de langa Moscova, unde oaspetii - ei insisi conducatori de teama carora tremurau milioane de oameni - erau umiliti si batjocoriti.
More info →Proiectul Lazarus
Tulburatorul roman al lui Aleksandar Hemon este construit in jurul unui eveniment istoric ambiguu: in dimineata zilei de 2 martie 1908, Lazarus Averbuch, un tinar evreu supravietuior al pogromului din Chisinau, se prezinta la usa casei lui George Shippy, seful politiei din Chicago
More info →Versuri – Alexei Mateevici
Mateevici presimtea venirea Zorilor... Canta desteptarea neamului sau, care, zicea el, fara veste „s-a trezit din somn de moarte ca viteazul din poveste...”
More info →