Întoarcerea acasă. Povestea adevarată a unui drum anevoios spre libertate
Un om cu un destin extraordinar, Slavomir Rawicz, si un bestseller, The Long Walk, tradus in peste 25 de limbi si tiparit in sute de mii de exemplare iata ce va invitam sa descoperiti in paginile acestei carti. Arestat de temutul NKVD in Polonia natala, in 1939, deportat in Siberia, nu departe de Iakutsk, fostul ofiter de cavalerie reuseste sa evadeze din lagar impreuna cu alti sase detinuti. Dupa 12 luni de suferinte si tenacitate, in care au strabatut aproape 6 500 de kilometri prin Siberia, Mongolia, Desertul Gobi, Tibet si au traversat Himalaya, patru dintre ei reusesc sa ajunga in India, realizand poate una dintre cele mai surprinzatoare si mai dramatice calatorii din istorie.
More info →Mistici și magicieni în Tibet
Fascinata de civilizatia orientala, Alexandra David-Neel calatoreste in anii 1920 in Tibet, pentru a afla mai multe despre lamaism. In peregrinarile sale, vede oameni care reusesc sa leviteze, sa comunice telepatic sau sa mearga pe apa, il intalneste pe Dalai Lama si descopera perspectiva tibetanilor asupra mortii si a vietii de apoi.
More info →Șapte ani în Tibet
Cunoscut alpinist, austriacul Heinrich Harrer este invitat in 1939 sa participe la o expeditie germana de identificare a unei noi cai de acces pe muntele Nanga Parbat din India. Izbucnirea celui de-al Doilea Razboi Mondial ii impiedica insa pe membrii expeditiei sa se intoarca in Europa. Transferati dintr-un lagar in altul, ei planuiesc sa evadeze si sa mearga in Tibet. Dintre toti, doar Heinrich Harrer si prietenul sau Peter Aufschnaiter reusesc, dupa o calatorie lunga si epuizanta, sa ajunga in Lhasa, capitala Tibetului, „orasul interzis“ in care nici un european nu fusese primit pana atunci.
More info →Întoarcerea în Tibet
Continuarea bestsellerului Sapte ani in Tibet
Intre 1944 si 1951, intr-o perioada in care strainii nu erau doriti in Tibet si doar putini vizitatori primeau permisiunea de a vedea aceasta tara, Heinrich Harrer a trait printre tibetani, in principal in Lhasa, „orasul interzis”. El si-a relatat experienta in cartea Sapte ani in Tibet, care a devenit imediat un bestseller international. Dupa treizeci de ani, Heinrich Harrer viziteaza din nou Tibetul si scrie o noua carte: in Intoarcerea in Tibet vedem o tara transformata sub stapinirea chinezilor, foarte diferita de Tibetul liber, unde religia era odinioara in centrul vietii de zi cu zi. Harrer reintilneste in Lhasa vechi prieteni, povesteste despre revolutia culturala, despre distrugeri de manastiri si bunuri culturale, despre tibetanii din exil si despre credinta nestramutata a poporului tibetan, care infrunta toate vicisitudinile.
Axa Lupului. Din Siberia pînă în India pe urmele evadaților din gulag
Sylvain Tesson a refacut lungul drum din Siberia pina in golful Bengal pe care se presupune ca l-au strabatut odinioara evadati din gulag. Pentru a le aduce un omagiu celor a caror sete de libertate a depasit cele mai mari obstacole, a traversat singur, mergand pe jos, pe bicicleta sau calare, taigaua siberiana, stepa mongola, desertul Gobi, inaltele platouri tibetane, lantul himalayan, pina la Calcutta. Tesson descrie oamenii pe care ii intalneste, intamplarile si locurile prin care trece, cu uimitoarea varietate a peisajelor ce i se infatiseaza de-a lungul calatoriei. Timp de opt luni, a avut de infruntat foamea, frigul si singuratatea pe parcursul celor 6.000 de kilometri ai axei lupului, traseu urmat doar de evadatii din gulag si de lupii aflati in cautare de prada, care se deplaseaza de la nord la sud, spre deosebire de marile migratii din istorie, care au urmat de fiecare data axa est-vest.
More info →