Nisipurile arabe
In sudul Peninsulei Arabe se intinde Rub al-Khali („Tinutul pustiu“), unul dintre cele mai mari deserturi nisipoase din lume, o pustietate atat de inspaimantatoare, incat pana si arabii o evita. Este zona in care, din 1945 pana in 1950, a calatorit exploratorul si scriitorul englez Wilfred Thesiger, intr-o vreme cand mare parte din aceasta regiune inca nu fusese vazuta de vreun european. Cartea sa istoriseste extraordinarele calatorii prin „Tinutul pustiu“, in care s-a aventurat impreuna cu cativa beduini, adoptandu-le obiceiurile si traiul de zi cu zi, despre care T.E. Lawrence spunea ca e „o moarte in viata“. Nisipurile arabe este cronica unui trecut disparut, un omagiu adus unui popor magnific, unor oameni care, in ciuda greutatilor si pericolelor, au facut dovada unui curaj si a unei loialitati iesite din comun.
More info →Lawrence în Arabia
„Fascinanta – cea mai buna lucrare de istorie militara din ultimii ani si o analiza edificatoare a disputelor care continua sa mocneasca amenintator si azi. O carte extraordinara sub toate aspectele." – The New York Times
O relatare palpitanta si revelatoare a uneia dintre cele mai zbuciumate si legendare perioade din istoria secolului al XX-lea – Revolta Araba si „marele joc" secret de a controla Orientul Mijlociu.
CARTE INCLUSA PE LISTA CELOR MAI BUNE TITLURI ALE ANULUI DE
New York Times • Christian Science Monitor • NPR • Seattle Times • St. Louis Dispatch • Chicago Tribune • American Library Association
Cruciadele văzute de arabi
Versiunea europeană şi cea arabă ale cruciadelor nu prea au multe în comun. Pentru arabi, secolele XII-XIII au fost o perioadă de eforturi susţinute pentru a respinge invazia brutală şi distructivă a unor hoarde barbare. În timpul domniei lui Saladin, o armată musulmană de nestăvilit, inspirată de profeţi şi de poeţi, a reuşit să distrugă cele mai puternice regate cruciate. Amintirea acestei mari şi durabile victorii câştigate de o societate noneuropeană împotriva Occidentului este încă vie în mintea a milioane de arabi.
More info →Istoria Orientului Mijlociu. De la apariţia creştinismului până în prezent
Orientul Mijlociu este locul în care au luat naştere trei mari religii şi numeroase civilizaţii. Timp de secole, a fost o sursă a ideilor şi cunoaşterii, a mărfurilor preţioase şi tehnicii şi, uneori, un centru al puterilor militare şi politice. Bernard Lewis urmăreşte firul transformărilor succesive din acest teritoriu dinainte de apariţia islamului, din Antichitate, de-a lungul Evului Mediu şi pînă în anii ’90.
More info →Și apoi s-a dezlănțuit iadul
Pe baza experientei de jurnalist dobandite pe parcursul a doua decenii, autorul scrie despre revolutiile din Orientul Mijlociu, Primavara Araba, razboi si terorism. In Si apoi s-a dezlantuit iadul, Richard Engel povesteste aventurile prin care a trecut din momentul in care a ajuns in Egipt, la varsta de 23 de ani, ca proaspat absolvent al Universitatii Stanford, pana la razboiul impotriva ISIS. Volumul prezinta momente tensionate din Egipt, Israel, Palestina, Liban, Tunisia, Libia, Yemen si explica greselile facute de administratia americana in aceasta regiune complicata a lumii.
More info →