Aici, la „Cartea mea”, iubim cărțile. Iubim călătoriile. Iubim să citim pentru a cunoaște locuri, oameni și vremuri sau pentru a ne aminti de un loc drag. În vacanțe avem întotdeauna o carte la noi, strâns legată de locul pe care îl vizităm. Alteori, pentru că deși ne-am dori sa ajungem în toate colțurile planetei, ne este imposibil, ne mulțumim sa descoperim lumea din cărti. Alteori, ne planificăm călătoriile (și) în funcție de carțile citite.
Prin urmarea „Cartea mea” încearcă să îmbine două pasiuni – lectura și călătoriile.
#1 Primul pas în conturarea acestui proiect a fost construirea unei baze de date, pornind de la întrebarea – Ce cărți aș căuta să citesc înaintea, în timpul sau după o vacanță intr-o anumita țară? În acest sens ne-am fost de mare folos listele de pe Goodreads, Amazon sau Barnes&Nobles.
#2 Următorul pas a fost căutarea traducerilor in româna a titlurilor găsite și catalogate pe destinații. În această etapă ne-au fost de mare folos site-urile Elefant și Libris, site-urile editurilor Humanitas, Polirom, Corint, Trei, Nemira, Adevarul, Rao, Univers, Litera, Art, Paralela45, Curtea Veche, Niculescu, All, Orizonturi, Gama, Fischer International, Univers Enciclopedic ș.a., anticariatele online dar și site-ul ebibliophil.
#3 „Spune-mi în ce țară vrei să călătorești și îți spun ce să citești” a ajuns astfel să prinda formă. Ponderea majoră în clasificarea noastră a avut-o locul în care ne poartă acțiunea unei cărți, dar acesta nu este singurul criteriu după care ne-am ghidat. Nu am neglijat nici autorii, care în multe cazuri reprezintă poate cel mai bine specificitatea unui loc, fiind un produs al geografiei, istoriei și limbii pe care o reprezintă și nu numai. Există – dacă putem formula astfel, de exemplu – un anumit tip de tristețe sau nostalgie în literatura sud-americană si un cu totul alt tip de exprimare a acelorași stări in literatura rusă.
Apoi, pe lângă criteriul geografic, am încercat să facem și o clasificare pe genuri literare. Nu toată lumea se bucură de memorii sau jurnale, la fel cum nu toată lumea gustă romane de dragoste sau fantezie. Am încercat sa filtrăm informația astfel încăt sa reușim să mulțumim toți cititorii si, fiecare sperăm ca va reuși să găsească ceva pe gustul său. Deși nu ține de un gen din literatură, tot în aceast loc veți mai găsi un filtru – cărți ecranizate. Rugăm cititorii noștri să nu se mire dacă vor găsi și literatură fantasy de exemplu in Norvegia sau science-fiction in Franța. La fel, să nu vă mire nici faptul ca veți găsi aici și un număr destul de mare de carți destinate copiilor care, credem noi, în multe cazuri le vor trezi apetitul pentru călătorii, aventuri și cunoaștere. Baza noastră de date nu cuprinde ghiduri turistice sau doar biografii, memorii și/sau jurnale de călătorie. Cum ai putea oare cunoaște Grecia fară a-l citi pe Nikos Kazantzakis de exemplu și al său Zorba Grecul?!
#4 Probabil că toți ne lovim de aceeași problemă – lipsa timpului! Atât de multe cărți de citit! Atât de multe locuri de văzut! Atât de multe lumi de cunoscut! Selecțiile și sugestiile noastre de lectură, circuitele si tururile literare pe care le propunem sperăm să îți fie o sursă de inspirație și de folos pentru o dozare cât mai productivă a timpului.
#5 Nu în ultimul rând ne-am adus aminte de primele cărți pe care le-am îndrăgit și care erau pline de ilustrații. Ne-am dorit mult să dăm un aspect cât mai călduros site-ului, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care am optat pentru ilustrații – acuarele, ulei sau pastel in locul fotografiilor, acolo unde resursele – și aici ne-am lovit, din nou de timp – ne-au permis. Informații despre autor veți găsi în cadrul fiecărui articol. Harta lumii de pe pagina de „acasă” a website-ului e realizata de colega nostra de birou, Ivona.
Proiectul este actualizat în permanență, baza noastră de date crește continuu și sperăm ca în curând să reușim să ajungem în toate țările pământului, măcar cu ajutorul unei cărti. Deoarece numărul de informații este ridicat, v-am mulțumi sincer dacă ne-ați sesiza eventualele erori, pe care le remarcați, folosindu-vă de datele din pagina noastra de contact. Sau poate din contră! Descoperi că am omis ceva și dorești să contribui.
În încheiere nu ne rămâne decât să sperăm că am reușit să vă aducem un proiect prin care să vă facă plăcere să navigați și pe care sperăm că îl veți recomanda și prietenilor voștri.