Franța în 14 cărți pentru copii și adolescenți

Probabil ca mulți dintre noi am avut „primul contact” cu Franța prin intermediul cărților. „Călătoria” mea a început alături de nobilul cavaler Roland și sabia sa Durendal, jurată în slujba lui Carol cel Mare. „Marile legende medievale”, printre care se află si „Cântecul lui Roland” m-au bucurat multă vreme. Repovestite pentru cei mici, „Marile legende medievale” sunt tot ce ai nevoie pentru a-i deschide apetitul de cunoaștere și lectură. Apoi, pe lângă Cavalerul Roland și alte personaje legendare vor intra în universul lui, vorbindu-i despre onoare, cuvânt, loialitate și alte trăsături de caracter valoroase.

Marile legende medievale

Marile legende medievale

In paginile acestei carti vei gasi povesti inspirate de evenimente istorice; printre ele, Cantecul lui Roland, Cantecul Cidului sau Cantecul Nibelungilor.

More info →

Și dacă tot vorbirăm despre povești cu cavaleri, cu siguranța mi-ar fi plăcut și „Castelul. Cronicile asediului”.

Castelul. Cronicile asediului

Castelul. Cronicile asediului

Asediul asupra Castelului Gaillard din Franta, purtat in anul 1203, este unul dintre cele mai fascinante momente ale Evului Mediu. O lectie de curaj, loialitate, demnitate si, nu in ultimul rand, o istorie palpitanta despre invingatori si invinsi.

More info →

Înainte însă de a ajunge la clasicii care mi-au bântuit adolescența, propun să ne oprim la Hector Malot și „Singur pe lume”, acest roman clasic al literaturii pentru copii care, în umila-mi opinie, ar trebui să fie o lectură obligatorie pentru toți copiii. De ce? Pentru că este un roman de inițiere prin excelență care poartă eroul printr-o serie de aventuri și peripeții până când reușește să se bucure de căldura propriei sale familii. O serie de privațiuni îi vor marca drumul spre maturizare și o serie de prieteni, cuvântători sau nu, îi vor sta alături.

Singur pe lume

Singur pe lume

„In timp ce-am scris aceasta carte, m-am gandit numai la tine, copilul meu, si numele tau mi-a venit pe buze in fiecare clipa.

Va simti Lucie acest lucru? O va interesa pe Lucie? Lucie, mereu. Numele tau, pronuntat atat de des, trebuie deci sa fie inscris in fruntea acestor pagini. Nu stiu ce soarta le este rezervata dar, oricare ar fi, mi-au oferit placeri care fac cat toate succesele – gandul ca le-ai citit, bucuria de a ti le oferi.“

More info →

Includeți pe lista de lectură si „Piciul” lui Alphonse Daudet.

Piciul

Piciul

Piciul, este titlul primului roman al scriitorului francez Alphonse Daudet si ascunde, de fapt, biografia autorului. Acest roman este povestea unui copil sensibil si sarac care nu va reusi niciodata sa se maturizeze.

More info →

Două cărți care cu siguranță vor ajuta orice copil să se bucure mai mult de ceea ce are deja și să înteleagă rolul atât de important al familiei.

Acum nu știu voi, dar eu sigur nu mi-aș putea imagina începutul adolescenței făra compania unor eroi precum Quasimodo, Jean Valjean sau d’Artgnan! Și mărturisesc că am rămas mută de stupoare când am aflat că există persoane care nu au citit aceste romane! Cum să nu fi citit „Cocoșatul de la Notre Dame”, „Mizerabilii” sau „Cei trei muschetari”?!

Un subiect, mai mult decât actual, dacă ne gândim mai bine. Două personaje care nu-și găsesc locul în societate. Unul datorită defectelor fizice, celălalt datorită etniei. Și o poveste de dragoste într-un decor gotic.

Cocoșatul de la Notre-Dame

Cocoșatul de la Notre-Dame

Victor Hugo reda o creionare a Parisului medieval, a cladirilor (catedrala Notre-Dame, in special), a oamenilor si a moravurilor acestora. Actiunea romanului este legata de Notre-Dame de Paris este salasul unui biet cocosat surd. Acesta a fost abandonat aici si adoptat de arhidiaconul catedralei, Claude Frollo. Quasimodo este cocosatul care, ajuns la maturitate, devine clopotarul catedralei. El o zareste intr-o zi pe frumoasa tigancusa dansatoare Esmeralda si se indragosteste de ea.

More info →

Un clasic, o frescă socială a unei perioade tulburi din istoria Franței. Datorie și/sau onoare?

Mizerabilii

Mizerabilii

“Pentru Adele Foucher Iubita mea,
Cand doua suflete, care se doresc unul pe celalalt, oricat de departe se aflau unul de celalalt se gasesc in sfarsit… o unire puternica si pura la fel ca sufletul insasi… incepe pe pamant si continua pentru totdeauna in ceruri.
Aceasta unire este dragostea, dragostea adevarata… o religie, a carei credinta este cel iubit, a carei viata se naste din devotiune si pasiune, si pentru care cele mai mari sacrificii sunt cele mai dulcii delicii.Asta este dragostea ce tu mi-o inspiri… Sufletul tau e capabil sa iubeasca cu puritatea si pasiunea ingerilor; dar poate el trebuie sa iubeasca numai un alt inger, gand care ma cutremura cu deznadejde.
Al tau pentru totdeauna”

More info →

„Toți pentru unul, unul pentru toți!” Zău dacă romanul ăsta mai are nevoie de prezentare.

Cei trei muschetari

Cei trei muschetari

Toti pentru unul, si unul pentru toti! Venit la Paris sa faca avere, neavand alt sprijin decat sfaturile tatalui sau si recomandarea catre domnul de Treville, capitanul muschetarilor, tanarul gascon D’Artagnan se imprieteneste curand cu nobilul Athos, impunatorul Porthos si pretiosul Aramis, cei mai renumiti muschetari din corpul de garda al regelui Ludovic al XIII- lea.

More info →

„După 20 de ani” și „Vicontele de Bragelonne” continuă povestea bravilor muschetari.

Adolescența e perioada de vârstă pentru romanele de „capă și spadă”, la vârsta asta au farmec, nu mai târziu. Altfel „trăiești” la această vârstă poveștile de iubire, actele de vitejie sau intrigile de la curte. În plus, te familiarizezi si cu istoria Franței care e atât de bogată! Deci, lista continuă cu:

Cavalerii Pardaillan

Cavalerii Pardaillan

Franta, 1553. Intr-o tara sfasiata de razboaie civile nemiloase, Jeanne de Piennes si Francois, fiul cel mare al conetabilului de Montmorency, se casatoresc in secret, pentru a preintampina opozitia familiilor lor, care se dusmanesc. Tanarul cuplu este curand nevoit sa se desparta, din cauza razboiului contra lui Carol Quintul. Ramasa singura, Jeanne aduce pe lume o fetita, Loïse. Dar Henri, fratele lui François, este indragostit la randul lui de Jeanne si, innebunit de gelozie, pune la cale o razbunare groaznica.

More info →

Și Angelica! Țin minte cum așteptam sămbăta(sau duminica ?) dimineața serialul pe TVR! Îmi dau seama că fetele de astăzi au alte modele de eroine. Dar zău că Angelica e foarte tare! Frumoasă, plină de imaginație și idei, seducătoare, Angelica face ce face și iese pâna la urmă cu bine din toate încurcăturile. Poate îi dați o șansa!

Angelica, marchiza îngerilor

Angelica, marchiza îngerilor

Franta anului 1646 - nu doar o lume incantatoare cu printi, printese si cavaleri viteji, ci si o societate plina de conflicte, saracie si pericole. Totusi, copilaria si adolescenta Angelicai, fiica unui nobil scapatat, sunt frumoase. Asta pana cand afla ca tatal ei a promis-o ca sotie temutului conte de Peyrac, un urat despre care se spunea ca ar fi vrajitor.

More info →

Nu uitați nici de:

Căpitanul Fracasse

Căpitanul Fracasse

Capitanul Fracasse, incontestabil cel mai bun roman semnat de Theophile Gautier (1811-1872), s-a bucurat de patru editii succesive in chiar anul aparitiei sale, 1863. Imaginea unei lumi in care viata reala se contopeste cu spectacolul ambulant, suspansul si culoarea sunt probabil secretul longevitatii acestui roman. Intr-un castel ruinat din Gasconia traieste, intr-o saracie lucie, ultimul vlastar al nobilei familii Sigognac.

More info →

Apoi „Regii blestemați”! Vai, m-au ținut cu sufletul la gură o bună bucată dintr-o vacanța de vară! Seria lui Maurice Druon este promovată acum drept seria care a inspirat „Urzeala tronurilor”. Nu neg, există câteva similitudini, dar comparația mi se pare puțin forțată. Dar dacă de un șiretlic de marketing de acest tip e nevoie pentru a scoate această serie din uitare, atunci fie!

Regii blestemați

Regii blestemați

Crime, razboaie si tradari, minciuni si senzualitate, prabusirea unei mari dinastii si intrigile politice care au influentat decisiv istoria Frantei.

„Blestemati! Blestemati! Blestemati fiti cu totii pana la a treisprezecea spita a neamurilor voastre!“

Hotarat sa puna mana pe bogatiile puternicilor cavaleri templieri, regele Filip al IV-lea il condamna la moarte prin arderea pe rug pe Jacques de Molay, marele maestru al Ordinului Templierilor. Dar acesta moare aruncand un ingrozitor blestem asupra regelui, a papei si a mai-marilor regatului, iar din acel moment pare ca toate nenorocirile se abat asupra Frantei...

More info →

Ca fapt divers, seria „Regii blestemați” a fost și ea ecranizată într-o mini serie de 10 episoade cu Jeanne Moreau şi Gérard Depardieu în rolurile principale. Este departe însă de strălucirea și încăntarea vizuală pe care o oferă „Urzeala tronurilor” dar, s-a filmat și în România, la Cetatea Făgărașului și Castelul Corvinilor din Hunedoara.

Cum clasicii au ajuns sa pară ușor răsuflați, am încercat să aduc și puțin suflu nou. Răsfoind baza de date a website-ului, mi-au atras atenția trei titluri pe care le-am considerat numai bune de inclus pe lista asta(chit ca nu am avut ocazia să le citesc), două dintre ele în special datorită Parisului.

Madlen

Madlen

Intr-o casa veche din Paris, cu zidurile imbracate-n iedera, locuiesc douasprezece fetite.

More info →
Invenția lui Hugo Cabret

Invenția lui Hugo Cabret

O ADEVARATA CAPODOPERA - O COMBINATIE IMPRESIONANTA DE TEHNICI NARATIVE, ILUSTRATIVE SI CINEMATOGRAFICE

Orfan, ceasornicar si hot de nevoie, Hugo traieste in cotloanele intunecate ale unei gari aglomerate din Paris, unde, pentru a supravietui, trebuie sa-si pastreze secretele si sa ramana nevazut. Dar cand lumea lui se incruciseaza - asemenea mecanismelor ceasurilor de care are grija - cu o fata ciudata, care iubeste cartile, si un batran aspru, care are o pravalie cu jucarii in gara, viata ascunsa a lui Hugo si cel mai pretios secret al lui sunt in primejdie. Un desen ciudat, un carnetel nepretuit, o cheie furata, un om mecanic si un mesaj ascuns, de la tatal mort al lui Hugo, alcatuiesc firul calauzitor al acestei povesti complicate, pline de mister, si emotionante.

More info →
Anna și sărutul franțuzesc

Anna și sărutul franțuzesc

Anna si sarutul frantuzesc, o carte amuzanta, plina de suspans. Stephanie Perkins a scris o carte care cu siguranta o sa topeasca inimi. Anna asteapta cu nerabdare inceperea ultimului an de liceu in Atlanta, unde are o slujba ideala, o prietena fidela si un baiat pe care vrea sa il cucereasca. Lucrurile se schimba si Anna merge la un internat din Paris. Aici il intalneste pe inteligentul, cuceritorul Etienne St. Clair. Totusi, exista o problema „St. Claire e deja luat“, are o iubita. Anna isi repeta „suntem doar buni prieteni, suntem doar buni prieteni“, dar sentimentele, reciproce, devin de neinlaturat. Oare se va sfarsi totul cu mult asteptatul sarut frantuzesc? Cei care vor citi Anna si sarutul frantuzesc vor avea ocazia sa descopere Parisul, pas cu pas, prin ochii a doi tineri adolescenti, poate mai frumos si mai interesant ca orice alt ghid scris vreodata al Parisului

More info →

Spor la citit și nu uitați: „Un copil care citește va fi un adult care gândește!”

 

*”D’Artagnan, Athos, Aramis and Porthos”, Ilustratie de Maurice Leloir, 1894

Ivona Maris
WhatsApp
RSS