Filosofie

Mitologii

Mitologii

Mitologii este una dintre cele mai cunoscute colectii de eseuri ale reputatului eseist, critic, filosof si semiotician francez Roland Barthes.

More info →
Cugetări
Romancierul naiv și sentimental

Romancierul naiv și sentimental

Ce se intampla cu noi, si in noi, cand citim un roman? Cum se naste acel „efect de lectura a romanului“, atat de diferit de ceea ce simti cand privesti un tablou sau citesti o poezie? In aceasta colectie de eseuri despre literatura si despre el insusi, Orhan Pamuk ne arata cum se alcatuiesc cele doua lumi - a scrisului si a cititului - si cum ajung ele sa se uneasca.

More info →
Căderea Constantinopolului

Căderea Constantinopolului

„Daca Steven Runciman, scriind Caderea Constantinopolului, si-a propus sa alcatuiasca nu numai o lucrare de istorie in bunul inteles al cuvantului, dar si o opera care sa solicite constant interesul si emotia cititorului, noi credem ca a izbutit pe deplin. Runciman, poate, cu unele concesii facute unei incadrari literare a episoadelor, este in general sobru si concentrat, izbutind sa dea intr-un numar relativ restrans de pagini, nu numai povestirea propriu-zisa a impresurarii si caderii cetatii lui Constantin, dar si o foarte utila introducere istorica asupra Bizantului si Statului otoman, cat si un epilog de un deosebit interes; in toate a fost ajutat, pe langa lecturile sale neobisnuit de intinse si manuirea directa a izvoarelor in cele mai felurite limbi, si de cunoasterea nemijlocita a locurilor, capatata in urma unei sederi de cativa ani la Constantinopol. Cartea sa este nu numai savant construita, dar si frumos scrisa.“ - Alexandru Elian

More info →
Măsurarea lumii

Măsurarea lumii

Spre sfarsitul secolului al XVIII-lea, doi tineri germani si-au pus in gand sa masoare lumea. Unul dintre ei, Alexander von Humboldt, infrunta pericolele - strabate jungla si stepele, navigheaza pe fluviul Orinoco, gusta otrava, numara paduchi, se taraste prin grote, escaladeaza vulcani, are de-a face cu monstri marini si canibali. Celalalt, matematicianul si astronomul Carl Friedrich Gauss - care, desi nu concepe viata fara femei, sare din pat in noaptea nuntii ca sa-si noteze o formula -, o tine una si buna, fara sa se clinteasca din Gotingenul de bastina, cum ca spatiul ar fi curb. Batrani, celebri si un pic nastrusnici, cei doi se intalnesc in 1828 la Berlin. Dar nici nu coboara bine Gauss din trasura sa, si amandoi se ratacesc in labirintul politicii germane de dupa caderea lui Napoleon.
Un roman filozofic de aventuri, ale carui forta si stralucire sunt de-a dreptul nemaiintalnite.

More info →
WhatsApp
RSS