Lecturi pentru gurmanzi
Anul trecut am petrecut aproape cinci luni citind cele opt volume din seria Outlander, tânjind după tot felul de branduri de whisky, mâncăruri scoțiene tradiționale și tocăniță de midii. Nici nu mai țin minte cât timp a trecut de când o carte mi-a stârnit atâtea pofte! Dacă ar fi să mă gândesc la o altă experiență similară, recentă, probabil ar trebui să amintesc „Un an în Provence” de Peter Mayle. Mese care nu se mai termină, aperitive, mai multe feluri principale, desert, mult vin franțuzesc și o doză bună de umor britanic. Ce-ai putea să îți dorești mai mult?! Bine, mai toate romanele lui Mayle „miros bine”. Degustați cu încredere! Poate doar o invitație la una dintre cinele lui Karen Blixen la ferma sa din Kenya, la poalele colinelor Ngong. Bine, la cina asta aș participa mai degrabă de dragul poveștilor! Adevărul e că nici la o cina pe domeniul White Acre al familiei Whittaker din Philadelphia, așa cum e ea prezentată în „Semnătura tuturor lucrurilor” nu aș refuza o invitație. Să porți discuții cu toți marii cercetători ai secolului al XIX-lea la o masă îmbelșugată! Cum să refuzi așa ceva?!
Pentru că acest ritual, al gătitului, savuratului și povestitului la masă, ne definește și șlefuiește personalitatea, am căutat în baza noastră de date și alte sugestii de lectură, perfecte pentru gurmanzi.
Începem cu sugestii potrivite și pentru cei mici. Cap de listă? Gargantua și Pantagruel de Francois Rabelais. Chiar dacă mai este mult până la Crăciun, din meniu nu poate lipsi Poveste de Crăciun de Charles Dickens, poate cel mai frumos mod de a explica piticilor importanța și rolul mesei de Crăciun. Continuăm cu Alice în Țara Minunilor de Lewis Carroll, pentru că nimeni nu înțelege mai bine decât Carroll magia din mâncare.
În ceea ce îi privește pe adolescenți, cu siguranță cu toții au văzut celebrele ecranizări și au îndrăgit hobbiții lui Tolkien. Pentru a afla mai multe despre acești pofticioși și modul lor de viață, dăruiți-le Hobbitul și Trilogia Stăpânul Inelelor de J.R.R. Tolkien.
„În umbra eșafodului” de Carol Birch, eroina principală, Margaret Catchpole, vă dezvăluie, printre altele, o delicioasă rețetă pentru o tocană de pește. Margaret Catchpole nu e un personaj fictiv, a existat în realitate; condamnată de două ori la moarte dar reușind să scape de fiecare dată, viața ei, a fost trăită pe muchie de cuțit. O aventură și o poveste de viață în măsură să inspire tineri și adulți în aceeași măsură. O altă tocană de pește care a provocat puternic simțurile cititorilor se pare că este cea din romanul Sâmbătă de Ian McEwan.
Bucătarilor serioși și care se respectă le recomand Ospățul lui John Saturnall de Lawrence Norfolk, o minunată ficțiune istorică despre viața unui băiat de bucătărie al cărui destin este să devină unul dintre cei mai mari chefi ai tuturor timpurilor. O delicatesă de Muriel Barbery vă va purta într-o călătorie la capătul vieții celui mai celebru critic gastronomic din lume. Înflăcărat, plin de umor și cu un limbaj Crud, Anthony Bourdain e musai de citit, mai ales că vorbim de un chef contemporan. Se poate însă ca arta de a găti să se transforme în arta de a trăi? Aflați răspunsul în Julie si Julia. 365 de zile, 524 de rețete, o micuță bucătarie de apartament de Julie Powell. Pentru a intra în magia sărbătorilor, încercați Crăciun la New York: Rețete și povești de Lisa Nieschlag si Lars Wentrup. Celor care preferă să îmbine istoria, călătoriile cu rețetele culinare le recomandăm Tărâmul lămâilor de Helena Attlee, excelent scrisă și documentată, în care, pornind de la istoria unui fruct, autoarea ne poartă prin istoria culturală, politică și morală a Italiei. Încercați și o călătorie culinară în țara noastră, alături de Mesele de odinioară. De la Palatul Regal la Târgul Moşilor de Filip-Lucian Iorga si Ana Iorga.
De la Joanne Harris, autoarea celebrului roman Chocolat, nu ratați nici Pantofii de acadea sau Cinci sferturi de portocală; pentru povești fermecătoare în care dulciurile și magia aduc salvare într-o lume chinuită de conflicte.
Cei care preferă mâncăruri mai piperate și încinse, asezonate cu experiențe bahice intense, pot opta între Calcanul de Gunter Grass, Șuncă pe pâine de Charles Bukowski, Cămara diavolului de Jim Crace sau Țara vinului de Mo Yan. Dacă ești genul care preferă poveștile horror cu mâncare atunci încearcă Femeia comestibilă de Margaret Atwood.
Despre familii care se fărâmițează în epoca satisfacțiilor facile și greutatea strângerii unei familii în jurul mesei, pe un ton tragicomic vorbește Jonathan Franzen în Corecții. Tot pentru reuniuni de familie în jurul mesei, recomand și Plopii din Berlin de Anne B.Ragde. Iar dacă vreți, din albul și frigul norvegian, vă puteți refugia sub soarele din Chile, în Țara mea inventată de Isabel Allende. În Clubul norocoaselor de Amy Tan mâncarea este folosită ca o metaforă cu ajutorul căreia se construiește relația dintre generații și viața unor femei de origine chineză în America. Ce te faci însă când ești departe de casa și trebuie să te acomodezi noului mediu? Dar mai ales, ce te faci când descoperi că reclama și realitatea nu se potrivesc? Încerci acomodarea prin schimburi de rețete(unele de o originalitate buimăcitoare) și citești Gătind cu fernet branca de James Hamilton-Paterson!
Apoi desigur, nu putem uita de coloșii literaturii universale! În Pântecele Parisului de Emile Zola politica și dragostea pentru mâncare se îmbină într-o poveste pe care cu greu o poți lăsa din mână. În plus ce altă cale mai bună de a explora o cultură decât vizitându-i piețele?! Cei care apreciază mâncărurile de pește și brânzeturile cu siguranță se vor bucura de acest roman. Ah!, apropo de brânzeturi, se pare că cine citește Camera de povestit de Michael Paterniti vrea musai să se mute în Spania. Deci, să nu spuneți că nu v-am avertizat! Continuați apoi cu În căutarea timpului pierdut de Marcel Proust. Ah, și nu în ultimul rând scufundați-vă într-o Sărbătoare de neuitat alături de Hemingway în atmosfera boemă a Parisului începutului de veac, alături de Ezra Pound, James Joyce, Scott Fitzgerald și alții.
Ce să vă mai spun? Eat, pray, love! Hai, aștept să mă tentați și voi cu niște titluri. Sigur am omis ceva buuuun!
*Imagine header- A Bacchanal by Jan Brueghel the Elder and Hendrik van Balen I, ca. 1608 – 1616. Speed Art Museum
** Surse: firstwefeast, flavorwire, oedb
- Afganistan. De pe hippie trail în cimitirul speranțelor (recomandări de lectură) - 25 august 2021
- Scriitori români pe frontul Primului Război Mondial - 29 noiembrie 2018
- România văzuta de străini - 31 ianuarie 2018