Lista noastră scurtă de recomandări pentru Gaudeamus și Black Friday 2016
Oferta editurilor la târgul Gaudeamus de anul acesta e mai mult decât generoasă si o grămadă de titluri ne-au atras atenția. Din păcate, nici timpul, nici spațiul, nu ne permit să luăm cu noi acasă tot ce ne dorim. În plus, nu am avut nici măcar norocul de a putea adulmeca mirosul de carte proaspăt tipărită. Ne-am uitat însă cu atenție pe paginile de social media ale editurilor și oh! am văzut multe evenimente frumoase. Dar să nu ne mai facem sânge rău! Foarte multe dintre noile titluri sunt deja disponibile pe website-urile editurilor sau pe marile librării online, precum elefant, libris sau okian. Și în plus, astăzi avem și ofertele speciale de Black Friday!
Așa ca ne-am pus pe făcut liste și într-un final ne-am oprit la următoarele titluri deși nu ne-a fost deloc ușor să ajungem la acest short-list.
Știți că noi avem o slăbiciune pentru hărți, nu-i așa? Ei, dacă nu știați vă spunem acum că suntem absolut înnebuniți după hărți. Deci, nu e de mirare că prima apariție care ne-a luat ochii a fost:
Hărți. O călătorie prin țările, mările și culturile lumii
Veţi descoperi lumea întreagă într-un atlas minunat. Această colecţie de 52 de hărţi bogat ilustrate prezintă nu doar geografia lumii, ci şi locurile cele mai frumoase, animalele şi plantele, sărbătorile şi evenimentele culturale, oamenii de seamă şi o mulţime de alte lucruri interesante din fiecare ţară.
More info →Tot la standul Humanitas, ne-a atras atenția jurnalul Sabinei Fati:
Ocolul Mării Negre în 90 de zile. Șapte țări, opt granițe și o lovitură de stat în prime-time
„În 2016, în jurul Mării Negre am văzut aproape peste tot militari, iar în spatele atmosferei relaxate, pe care o întâlneşti în general în porturi, am simţit precipitare şi nelinişte, de parcă zilele bune se apropie de sfârşit, dacă nu cumva s-au terminat deja.
Această mare capricioasă, aflată între lumi, parcă mereu nervoasă şi greu de stăpânit, este un loc al nesfârşitelor dispute, al nemulţumirilor ascunse şi al strategiilor războinice. Perioadele de aparentă linişte n-au fost lipsite de bătălii, iar peisajul întregii regiuni a suferit permanent fragmentări, comasări, rupturi, dislocări, anexări.
Țările din jurul Mării Negre n-au fost niciodată prietene, poate şi fiindcă oamenii nu sunt interesaţi să se cunoască între ei, nu sunt curioşi să știe nici cum trăiesc vecinii şi nici ce-ar putea cumpăra de la ei. Mirarea şi dorinţa de cunoaştere a grecilor antici, care au înfiinţat fiecare port cu tradiţie de la Pontul Euxin, au fost înlocuite la început de lăcomie şi apoi de orgoliul dominaţiei întregii mări.
Sferele de influenţă abandonate şi reconstruite după 2014, când pentru prima dată în Europa postbelică un stat a luat cu japca un teritoriu vecin, au transformat iarăşi Marea Neagră într-un loc al confruntărilor. Aici, totul se întâmplă încet-încet, iavaş-iavaş, ciut-ciut, în aşteptarea «celui de-al nouălea val», care ar putea fi devastator.“ (Sabina FATI)
Și dacă tot am ales să ne învârtim în jurul Mării Negre și credem că merg de minune citite împreună vă recomandăm din colecția Historia a editurii Polirom și:
Marea Neagră. O istorie
Cea mai cuprinzatoare istorie a Marii Negre, din Antichitate pana in epoca moderna.
Tinuturile din jurul Marii Negre au o istorie zbuciumata. Desi in ultimele decenii au fost afectate de conflicte etnice, colaps economic si rivalitati, tarile din aceasta regiune si-au pastrat totusi mostenirea si interesele comune. In prezent, Marea Neagra este mai importanta ca niciodata, ea facand legatura intre Balcani, Asia Centrala si Orientul Mijlociu. Charles King descrie evolutia in timp a acestei zone, de la Pontus Euxinus din Antichitatea greaca si latina la popoarele migratoare, bizantinii si in cele din urma turcii Evului Mediu, apoi la cele doua mari puteri, Imperiul Otoman si Rusia, sub semnul carora a stat epoca moderna. Vedem astfel cum de-a lungul secolelor Marea Neagra a devenit, dintr-o simpla granita, o regiune care a facilitat contactul intre comunitati religioase, imperii, iar mai tirziu natiuni si state.
More info →Cum realitățile geopolitice au fost vedetele presei din ultima perioadă, ne-am gândit să încercăm să înțelegem părți ale istoriei care ne-au adus în acest punct.
Începem cu puțină istorie a SUA, „vedeta” incontenstabilă a ultimelor luni. Două titluri ale editurii Herald ne-au atras atenția.
Diplomat, om de știință, inventator, filosof, profesor, om politic, Părinte fondator al SUA, Benjamin Franklin a rămas în istorie atât datorită luptei sale împotriva sclaviei și al fanatismului sectelor religioase cât și datorită personalității sale excentrice.
Povestea vieții mele
Prin Povestea vietii mele, magistralul Benjamin Franklin ne introduce in lumea Americii coloniale de secol XVIII. Sinceritatea cu care omul de stiinta dezvaluie detaliile vietii sale este cuceritoare si memorabila, iar lectiile de viata pe care ni le impartaseste sunt la fel de pretioase si acum. De origini umile (fiu al unui lumanarar), Franklin a reusit sa se distinga inca din adolescenta prin sarguinta, cumpatarea si firea sa intreprinzatoare.
More info →Fost sclav, devenit lider al mișcării aboliționiste, Frederick Douglass a fost și una dintre cele mai importante voci care susțineau dreptul la vot, atât al femeilor cât și al persoanelor de culoare. Primul afro-american candidat, deși fără acordul său, la funcția de Vice Președinte al SUA, alături de Victoria Woodhull, prima femeie candidat la funcția de Președinte al SUA.
Viața unui sclav american
Fost sclav, abolitionist inflacarat, scriitor stralucitor, redactor de ziar si orator plin de elocventa, ale carui discursuri au aprins cauza abolitionismului, Frederick Douglass (1818–1895) a avut o viata uluitoare. Copilaria si tineretea i-au fost dominate de abuzuri fizice, de lipsuri si tragedii, dar printr-o tarie de caracter rar intalnita, Douglass a reusit sa depaseasca aceste obstacole pentru a deveni un reprezentant de frunte al semenilor sai.
More info →Dacă v-a plăcut mult povestea lui încercati și romanul lui Colum McCann.
Transatlantic
Ultima capodopera a unui scriitor talentat, care iti taie rasuflarea... Transatlantic este cel mai patrunzator roman de pana acum al lui Colum McCann. - The Oprah Magazine
More info →Întorcându-ne privirea spre Europa, ne reîntâlnim cu Jean des Cars în portofoliul editurii Trei.
Sceptrul și sângele. Regi și regine în tumultul celor două Războaie Mondiale
Habsburgi, Windsori, Romanovi, Hohenzollerni, familii regale ale Belgiei, Olandei, Italiei, Iugoslaviei, Bulgariei, Romaniei sau Greciei – monarhiile europene s-au aflat in inima celor doua Razboaie Mondiale.
More info →Editura Litera ne-a făcut curioși. Recunoaștem, suntem intersați de de ce marele maestru al șahului consideră că:
Vine iarna. De ce trebuie opriți Vladimir Putin și inamicii lumii libere
„Este mereu important sa-l citim pe Garry Kasparov, care ne-a avertizat de pericolele putinismului inaintea multor altora. Este unul dintre acei oameni rari: un democrat rus care se gandeste realist la tara sa, dar ramane plin de speranta pentru viitor.“ - Anne Applebaum, autoarea volumului Cortina de Fier, laureata cu Premiul Pulitzer
More info →Nu puteam să îl uităm nici pe proaspătul laureat al Premiului Nobel pentru literatura, Bob Dylan.
Cronica vieții mele. Volumul întâi
Nu trebuie să fii fan Bob Dylan și nici măcar pasionat de folk, blues sau rock ca să ai ce afla din această Cronică… Este de ajuns să te intereseze lucruri precum muzica și poezia, condiția de creator și de star sau transformarea Americii și a lumii în a doua jumătate a secolului XX. Cronica vieții mele vorbește, pertinent și pilduitor, despre artă, despre succes și despre istorie, despre obstinație în urmărirea unei vocații, despre căutare și despre supraviețuire. Fără să urmeze strict, după tipicul autobiografic, succesiunea cronologică a faptelor relatate, cartea marelui muzician-poet este și un exemplu de proză memorabilă. Personajele și întâmplările sale, de zi cu zi sau insolite, ți se întipăresc în minte la fel de durabil ca vocea autorului și acordurile lui de chitară din cântece precum „Blowin’ in the Wind“, „Like a Rolling Stone“ sau „Ballad of a Thin Man“.
More info →Nemira ne propune o nouă întâlnire de neratat cu Julian Barnes, care ne prezintă cu lumini și umbre destinul unui mare muzician, Dmitri Șostakovici.
Zgomotul timpului
„O ambitioasa alegorie orwelliana despre dificultatile intampinate de artisti in societatile totalitare si o parabola kafkiana despre eforturile unui om fricos de a se lupta cu o realitate suprarealista.“- The New York Times
„Barnes s-a reinventat inca o data.“ - Daily Telegraph
Nemi ne invită să intrăm în atmosfera Craciunului. Adevărul e că niciodată nu vom fi prea în vârstă pentru o poveste bună de Crăciun!
Un băiat numit Crăciun
Un baiat numit Craciun este cartea cea mai frumoasa pe care-ti poti dori s-o citesti de sarbatori. Are de toate: zapada, aventuri, magie, umor, reni, turta dulce, elfi, spiridusi si un baiat pe nume Nikolas caruia nu-i e teama sa creada in magie.
More info →Rămânem în atmosfera de Crăciun alături de Rao și ne îndreptăm spre New York unde ne așteaptă povești și rețete.
Crăciun la New York: Rețete și povești
O invitatie in lumea magica a Craciunului. Veti descoperi 50 de retete pline de gust si savoare, insotite de povesti fermecatoare dintr-un New York inedit, in care aromele de scortisoara, ciocolata si martipan plutesc pe strazile agitate ale metropolei americane.
More info →Cei în căutare de povești cu mister și muncă de polițist se pot cufunda în thriller-ul:
Virusul Mona Lisa
Această „povestire uimitoare, înfiorător de bună“ debutează cu dispariţia misterioasă a unor participante la un concurs de frumuseţe din Statele Unite.
More info →Iar cei care sunt în căutare de soare, poate se vor simți bine în Mallorca. Sau nu?
Soare și nori în Mallorca
O vacanţă de două săptămâni în însorita insulă spaniolă Mallorca devine, pentru o familie americană, prilej nu doar de evadare şi eliberare de tensiunile domestice acumulate, ci şi, total neprogramat, de răbufniri, dezvăluire a unor secrete şi răscolire a vechilor răni din trecut.
More info →Încheiem selecția noastră, propunându-vă unul dintre cele mai mai bune romane ale secolului XX, interzis imediat după publicare atât în Irlanda cât și în SUA pe motiv de limbaj obscen. Liric si licentios, convingator, miscator si extrem de amuzant, Roscovanul lui J.P. Donleavy este o carte de un geniu comic autentic.
Roșcovanul
„Cred ca va mai trece multa vreme pana sa-mi pice in mana o carte care sa se apropie macar de maiestria Roscovanului. Si, cand asta se va intampla, cel mai probabil va fi tot o carte a domnului Donleavy.” - Dorothy Parker, Esquire
More info →Suntem foarte curioși să aflăm și selecția voastră!
- Cărți cenzurate în istoria literaturii - 22 ianuarie 2021
- Matt Haig: Cum să oprești timpul [fragment] - 21 februarie 2018
- „Nimic nou pe frontul de vest”, cel mai anti-război roman despre război, ascunde o tragedie de familie - 8 decembrie 2017