Pe urmele lui Hemingway în Spania
Perioada petrecută în Spania va reprezenta pentru Hemingway o bună sursă de inspirație, o bază pe care își va dezvolta câteva dintre cele mai semnificative opere. Deși cunoscut pentru implicarea în cauza Republicană, Hemingway devine faimos mai ales pentru pasiunea sa pentru coride. Încă din perioada în care a locuit la Paris, Hemingway, obișnuia să facă mici escapade la Pamplona, pentru a viziona coride. A devenit rapid un fan al acestui sport, despre care a început să se documenteze.
Primul său roman „Fiesta”(„The Sun Also Rises” – 1926) poate servi foarte bine ca ghid turistic prin Pamplona și Navara. Evenimentele din carte au la bază cea de a treia vizită în Spania, din 1924, cand împreună cu un grup de prieteni vizitează Pamplona în timpul „fiestei” San Fermin, după care își continuă călătoria la Burguete. Începe să scrie „Fiesta” în dimineața zilei de 21 iulie 1925, ziua sa de naștere, stând în pat în camera sa din Hotel Ingles din Valencia.
În cazul în care doriți să îi pașiți pe urme în Pamplona, vă lăsăm aici o sursă de inspirație, cu locurile favorite ale autorului pe care ele mai găsiți și astăzi.

Fiesta
Fiesta este romanul de debut al lui Ernest Hemingway. Actiunea se concentreaza in jurul unui grup de americani expatriati care traiesc la Paris si fac sistematic excursii prin Franta si Spania. Naratorul acestui roman scris la persoana intai este Jake, fost combatant in Primul Razboi Mondial. Jake sufera de pe urma unei rani misterioase, ce il impiedica sa aiba o relatie sexuala cu personajul feminin central al cartii, Brett Ashley. Pe parcursul intregii carti Brett si prietenii ei calatoresc, se distreaza, se indragostesc sau doar flirteaza, dar nu reusesc sa alunge un sentiment straniu, de goliciune, de vid, specific „generatiei pierdute“ de dupa razboi. Desi pentru Hemingway a reprezentat debutul in roman, Fiesta este una din marile carti ale secolului XX. Forta narativa a autorului, stilul aparent simplu, dar foarte expresiv, talentul sau incontestabil de povestitor si abilitatea de a crea personaje memorabile fac din volumul de fata o capodopera a literaturii universale.
More info →„Moarte după-amiaza”(„Death in the Afternoon” – 1932) ne introduce în luptele moderne cu tauri din Spania. Din nou, admirația pentru coride și pentru persoanele care devin toreador se află în centrul atenției. Găsim aici însă și o descriere a Muzeului Prado. Întrebat de un prieten dacă a ajuns vreodată la Madrid fără să viziteze Prado, Hemingway răspunde: „Niciodată, cu excepția perioadei Razboiului Civil, pentru că în acele zile, nu mergeai la Muzeu să îl vezi pe Goia, ieșeai în stradă.” Pe lângă Prado, un alt loc îndragit de Hemingway, la cativa km de Madrid, a fost San Lorenzo de el Escorial – „Când respiri sus aici, aerul ăsta curat de munte, nu îți cureți doar plămânii, ci și mintea.”
Restaurantul preferat din Madrid, celebrul Botin există și astăzi.
Moarte după-amiaza
Moarte dupa-amiaza este considerata si azi cea mai buna carte despre corida. Dar ea nu este un banal tratat despre luptele cu tauri. Scrisa cu pasiune de un mare prozator si un mare aficionado al acestui spectacol tragic, ea este si o meditatie profunda asupra vietii.
More info →La un an după izbucnirea Războiului Civil Spaniol în 1936, Hemingway își pregătea bagajele și se îndrepta spre Spania în calitate de reporter al American Newspaper Alliance. În timpul călătoriilor sale prin Spania pentru a acoperi acest subiect a avut-o alături pe Martha Gellhorn, pe care a întâlnit-o pentru prima oară în Key West. Cei doi se vor casători ulterior în 1940.
În 1937, pe când se afla cu Martha în Madrid, în timpul bombardamentelor, Hemingway scrie singura sa piesă de teatru „Coloana a cincea”(„The Fifth Column”)
În „Pentru cine bat clopotele”(„For Whom the Bell Tolls” – 1940), considerat de New York Times cel mai bun roman al lui Hemingway, intrăm în luptele Războiului Civil Spaniol, din munții Sierra de Guadarrama între Madrid și Segovia. Se spune că personajul Maria din roman ar fi fost conturat după Martha Gellhorn.
Pentru cine bat clopotele
„Scriitorul adevarat este un om singur. Si, pe masura ce creste in ochii celorlalti, se cufunda tot mai mult in singuratate. Iar daca este suficient de bun, in fiecare zi e nevoit sa se confrunte cu eternitatea sau cu absenta ei. Pentru un scriitor adevarat, fiecare carte este un nou inceput, o noua incercare de a atinge ceva care ramane mereu de neatins. Misiunea lui este de a merge pe cai ce n-au mai fost umblate sau de a izbuti acolo unde altii au dat gres. Dar sa scrii literatura nu inseamna doar sa spui cu alte cuvinte ceea ce deja s-a spus - tocmai pentru ca au existat marii scriitori ai trecutului, noi, cei de astazi, suntem nevoiti sa mergem mai departe decat am fi crezut vreodata ca putem ajunge, sa iesim in larg, pana cand ramanem cu totul singuri, lipsiti de orice sprijin.“ - Ernest Hemingway
More info →După cel de al II-lea Război Mondial, Hemingway se întoarce în Spania, în 1959 și îl întâlnește pe faimosul toreador Luis Miguel Dominguín care, în acel moment, se afla în spital recuperându-se după o accidentare. Astfel, în vara anului 1959 ia naștere romanul „Vară primejdioasă”(„The Dangerous Summer”), ultimul, care va fi publicat post-mortem; al cărui subiect este rivalitatea dintre Dominguín și cumnatul său Antonio Ordóñez și care ne poartă prin circuitul coridelor din Valencia și până în Bilbao.

Din 1922 și până în 1959 Hemingway a vizitat de multe ori Spania. Inițial, după Madrid, Ronda era următorul oras pe care il prefera. Cu timpul însă se va îndrăgosti de tot mai multe locuri din Spania. Dacă în acei ani, aveai șanse mari să te întâlnești cu el pe stradă, într-un restaurant sau bar și chiar să stai cu el la o poveste, nici acum lucrurile nu s-au schimbat foarte mult. Hemingway s-a îndrăgostit de Spania, iar aceasta l-a primit cu brațele deschise, păstrându-i lui „Papa” memoria vie în locurile prin care a trecut.
*Surse:
ernesthemingwaycollection.com
chicagotribune.com
donquijote.org
wikipedia.org
hemingwayhome.com
**Imagine header – Pablo Picasso, Bullfighters And Bull Waiting For The Next Move
- Afganistan. De pe hippie trail în cimitirul speranțelor (recomandări de lectură) - 25 august 2021
- Scriitori români pe frontul Primului Război Mondial - 29 noiembrie 2018
- România văzuta de străini - 31 ianuarie 2018