Carte de identitate
Tripticul raului - care cuprinde romanele Senas de identidad (Carte de identitate), Don Julian si Juan sin Tierra - deschide un drum nou in literatura spaniola a secolului XX, dezvaluind adevarul despre mizeria politica, morala si culturala fara precedent a Spaniei franchiste si postfranchiste. Interzisa candva, apreciata apoi asa cum se cuvine, trilogia reprezinta un veritabil monument istoric pentru poporul spaniol si pentru literatura acestuia. Cu o structura narativa profunda, cu explorari fara limite ale limbajului, ea reprezinta totodata una dintre experientele inovatoare cele mai radicale ale literaturii spaniole contemporane.
More info →Don Julian
Tripticul raului - din care face parte si Don Julian, alaturi de Carte de identitate si Juan fara de tara - deschide un drum nou in literatura spaniola a secolului XX, dezvaluind adevarul despre peisajul politic, moral si cultural al Spaniei franchiste si postfranchiste. Interzisa candva, apreciata apoi la adevarata ei valoare, trilogia reprezinta un veritabil monument istoric pentru poporul spaniol si literatura acestuia. Cu o structura narativa profunda, cu explorari fara limite ale limbajului, ea reprezinta totodata una dintre experientele inovatoare cele mai radicale ale literaturii spaniole contemporane.
More info →Juan fără de țară
„Dupa romanul Carte de identitate, viziunea critica a lui Juan Goytisolo se radicalizeaza progresiv, impunandu-i trecerea de la tehnica realismului traditional la antirealismul acelui moment innoitor si autonom al prozei din deceniul al saptelea, marcat de Beckett, de Borges, de Calvino.
Irealitatea imediata a lui Blecher umple intreg spatiul noului roman antiroman cu halucinantul prezent etern al mitului si deopotriva (ba chiar indeosebi) al demitizarii nihiliste.
Juan fara de tara devine implicit o analiza spectrala a procesului de restructurare a datelor realului intr-un plan fictional, incarcat de intreg zbuciumul omului modern in cautarea unei identitati incerte si fisurate, dar nu mai putin (in ciuda tagadei) infiorate de nostalgia unitatii pierdute.“ - Andrei Ionescu
More info →