Spania „văzută” în 10 romane

#1 Începem lista cu celebrul „Don Quijote” al lui Miguel de Cervantes.

Un mic nobil sărac, care se apropie de 50 de ani, Don Quijote este influențat de lecturile sale, ajungând să se creadă un cavaler în căutarea aventurilor. Ca și orice cavaler respectabil, eroul nostru are nevoie de o domniță căreia să ii dedice victoriile obținute în asprele bătălii pe care le duce. Domnița în cauză, Dulcinea, este în realitate o țărancă dintr-un ținut vecin și nu este nici nobilă, nici frumoasă. Călare pe mârțoaga sa, Rocinanta, și înarmat cu arme din carton, Don Quijote îl întâlnește în drumul său pe Sancho Panza, care îi va deveni scutier.

Romanul a ajuns una dintre cele mai traduse opere din lume și a devenit o frescă a societății spaniole oferind numeroase reflexii asupra comportamentului uman.

#2 Continuăm cu „Balada spaniolă” de Lion Feuchtwanger

Roman istoric, „Balada spaniolă” se concentrează asupra „Epocii de Aur” de învățătură din Spania medievala și spune povestea de dragoste dintre Regele Alfonso al VIII-lea și frumoasa Rahel(o evreică din Toledo).

#3 „Manuscrisul găsit la Saragosa” de Jan Potocki ne poartă și el prin numeroase locuri, atât din Spania, cât și din Maroc, Italia sau Franța.

Un roman interesant si enigmatic, la fel ca și viața autorului. Un fel de „1001 de nopti” care ne poartă într-o călătorie inițiatică, o poveste în poveste, plină de mister.

#4 „Cântecul Cidului”

Eroul național al Spaniei, viteazul cavaler medieval Rodrigo Díaz din Vivar, numit si Cidul, ne poartă în luptele dintre spanioli și mauri. Trăim alături de el atât recucerirea Valenciei cât și povestea de dragoste cu Ximena.

#5 Seria „Aventurilor căpitanului Alatriste” de Arturo Perez-Reverte

Dezamăgit de modul în care istoria Epocii de Aur a Spaniei era tratată în manualele de istorie ale fiicei sale, Carlota, Arturo Perez-Reverte începe această serie de 7 romane, care îl au în centrul poveștii pe căpitanul Alatriste, un fost ostaș, devenit spadasin în Madridul secolului al XVII-lea, un prilej pentru a ne oferi o imagine captivantă a Spaniei corupte și decadente. În momentul de față, din serie au fost traduse în română urmatoarele titluri: „Căpitanul Alatriste”, „În numele sângelui nespurcat”, „Soarele de la Breda”.

#6 „Alhambra” de Washington Irving

Inima culturii maure în Spania, Alhambra, atrage anual o mulțime de turiști. Jurnal de călătorie și culegere de legende adunate sub formă de scurte povestiri în perioada în care autorul a stat o vreme în Alhambra și Granada, vă oferă imaginea, muzica și mirosurile unui loc, cândva, plin de glorie.

#7 „Catedrala mării” de Ildefonso Falcones

De formație avocat Ildefonso Falcones aduce un omagiu celor care au contribuit vreme de peste 50 de ani la construcția uneia dintre cele mai impresionante catedrale ale lumii, Santa Maria del Mar din Barcelona, într-o lume marcată de intoleranță religioasă, ambiții si diferențe sociale din timpul perioadei feudale.

#8 „Umbra vântului” de Carlos Ruiz Zafon

Bestseller internațional „Umbra vântului” ne poartă într-o atmosferă gotică prin Barcelona anului 1945, printr-o serie de intrigi și crime pentru a salva o carte misterioasă gasită în „Cimitirul cărților uitate”.

#9 „Omagiu Cataloniei” de George Orwell

În calitate de reporter George Orwell prezintă cu acuratețe și profunzime propriile trăiri din timpul Războiului Civil din Spania. O perioadă istorică haotică, plină de speranțe și trădări, ne poartă de la entuziasmul inițial al unui regim egalitarist la chinurile și absurdul unui război care s-a terminat cu azvârlirea în temniță a multor nevinovați.

#10 Încheiem lista tot cu un clasic al literaturii universale, indragostit incurabil de Spania – „Pentru cine bat clopotele” de Ernest Hemingway

Romanul prezintă experiențele lui Robert Jordan – personaj inspirat din propriile experiențe ale autorului din timpul Războiului Civil din Spania – american care călătorește în Spania pentru a se alătura unităților de gherilă republicane care luptă împotriva forțelor fasciste ale lui Francisco Franco. Ca expert în manevrarea explozibilului, Robert Jordan primește misiunea de a arunca în aer un pod în timpul atacului asupra orașului Segovia.

*Imagine header –Honore Daumier, Don Quixote And Sancho Panza In The Mountains

Cartea Mea
WhatsApp
RSS