Sugestii de lectură pentru seara de Halloween
Dacă nu te atrag petrecerile zgomotoase, de Halloween-ul ăsta pune-ți un costum mai mult sau mai puțin înfricoșător, scobește-ți un Jack-o’-lantern pentru atmosferă și cufundă-te într-o carte bună, plină de mister și magie.
Desigur, clasicii Dracula al lui Bram Stoker,Frankestein al lui Mary Shelley, Straniul caz al doctorului Jekyll și al domnului Hyde, Portreul lui Dorian Gray de Oscar Wilde,Interviu cu un vampir de Anne Rice sau Legenda călărețului fără cap de Washington Irving pot reprezenta o primă opțiune pentru o lectură „înfricoșătoare” pentru noaptea de Halloween. Nici cu marele maestru al genului horror, Stephen King, nu aveti cum să dați greș. Și nici cu povestirile lui Edgar Allan Poe.
Dar seara și noaptea de Halloween poate rămâne o amintire nostimă în compania lecturii și pentru cei mici. Deci, pentru copii mici și mari, puteți începe seara încercând să descoperiți ce se află în spatele fiecărei uși, alături de Coraline. Un alt clasic al genului, în care prin juxtapunerea lumii morților cu lumea viilor, Neil Gaiman creează un univers fantastic gotic al cărui erou ajunge să înteleagă valoarea familie, este Cartea cimitirului. Câinele din Baskerville cu siguranță va testa abilitățile de detectivi iar Seria Miss Peregrin ilustrată cu fotografii tulburatoare, va încânta pe adulți, pe tineri și pe toți cei care vor să se bucure de o aventură în lumea umbrelor. Pentru o porție mare de magie pășiți împreună în Circul nopții.
Dacă v-ați aprovizionat din timp cu ceai englezesc de calitate, întăriți-l cu puțin whisky, luați-vă păturica preferată, cuibăriți-vă comod în fotoliu și alături de Dan Simmons în Drood, încercați să elucidați enigme din ultimii ani de viață ai celebrului Charles Dickens. Fiți pregătiți pentru o incursiune tenebroasă și fascinantă în Londra subterană. Vă sperie cele 960 de pagini? Nicio problemă, rămâneți în fotoliu și deschideți cel mai cunoscut și cel mai vândut roman mystery din toate timpurile. Zece negri mititei de Agatha Christie! Pentru ceva mai mult romantism, fără însă a fugi de atmosfera gotică și plină de intrigi, încercați Hanul Jamaica, Verișoara mea Rachel, Rebecca sau Păsările și alte povestiri ale lui Daphne du Maurier. Iar pentru o doză de erotism nu ratați o întâlnire cu contele de Saint-Germain la Hotel Transilvania.
Pentru pasionații de istorie, sugerăm Colecționarul de istorie, care vă va purta într-o călătorie de la Amsterdam la Paris, Istanbul, apoi lânga Bucuresti, în Ungaria și Bulgaria pe urmele unor generații întregi de istorici care și-au riscat reputația și viața în încercarea de a descoperi adevărul despre Vlad al III-lea (Țepes), cârmuitor al Valahiei medievale și apărător al creștinătății împotriva cotropirii otomane, a cărui domnie a inspirat legenda lui Dracula. În inima Bibliotecii Bodleiene din Oxford, profesorul universitar Diana Bishop, care se trage dintr-un neam vechi și celebru de vrăjitoare descoperă fără să vrea, în cursul cercetărilor ei, un manuscris alchimic aflat sub o vrajă, și care pune în mișcare o întreagă lume fantastică, atrăgând pe urmele sale o sumedenie de demoni, vrăjitoare și vampiri, despre care poți afla mai multe în Cartea pierdută a vrăjitoarelor. Gargui, elaborat pe parcursul a șapte ani de documentare și comparat de critici cu Pacientul englez sau În numele trandafirului, va satisface și el așteptările iubitorilor de istorie. Jocul îngerului vă duce pe străduțele întortocheate ale Barcelonei, în universul gotic al Cimitirului Cărților Uitate – o poveste magnifică despre magia cărților și colțurile cele mai întunecate ale sufletului uman. Însă multe dintre titlurile lui Carlos Ruiz Zafon pot reprezenta o alegere bună pentru seara de Halloween. Mai enumerăm aici și Prințul din negură și Luminile din septembrie. Dacă vreți povești pline de mister din Europa Centrală, atunci încercați 77 de legende pragheze.
Tineri cu puteri neobișnuite? Odd Thomas sau Fata cu toate darurile, considerat cel mai puternic thriller distopic al anului trecut. Dar dacă poveştile fraţilor Grimm ar fi reconstituite, repovestite cu cadavre umane? Celebrul detectiv Jan Fabel este pe urmele celui care își spune Fratele Grimm în încă un thriller de succes semnat Craig Russell. Dar dacă reconstituirea unei bacanale antice, se încheie, din greseala, cu moartea unui localnic? Aflați circumstanțele în Istoria secretă a Donnei Tartt. Rămânând în zona thrillerului psihologic vă propunem și Obiecte ascuțite de Gillian Flynn și Colecționarul de John Fowles. Iar dacă simțiți nevoia de doze de fantastic, de macabru și de real îndobitocit de opresiunea sovietică, atunci aveți nevoie de Ludmila Petrușevskaia și ale sale Povești de dragoste.
Adăugăm și Demonii Laurei Nureldin pe listă și nu uităm nici de Mâța Vinerii, foarte senzorialul roman al Doinei Ruști care îmbină magia și istoria Bucureștiului fanariot. Iar dacă vreți să aflati ce trebuie să faceți în Noaptea Strigoilor, luați aminte la învățăturile Babei Niculina alături de Ruxandra din Hanul lui Manuc, minunatul roman al Simonei Antonescu.
Bu-hu-hu! Voi ce sugestii aveți?
- Cărți cenzurate în istoria literaturii - 22 ianuarie 2021
- Matt Haig: Cum să oprești timpul [fragment] - 21 februarie 2018
- „Nimic nou pe frontul de vest”, cel mai anti-război roman despre război, ascunde o tragedie de familie - 8 decembrie 2017
Frumoase recomandări, să nu mai spunem şi de ceaiul cu wiskey. 🙂
Gargui este într-adevăr o carte bună, pe care am citit-o, despre care am scris, şi pe care nu o voi uita niciodată.
Mulumim, Miruna 🙂