Un tur literar al Lisabonei

Lisabona se poate lăuda cu cea mai veche librărie din lume, Bertrand, a cărei activitate a continuat neîntreruptă încă din 1732 și poate fi gasită în același loc din 1755, după ce locul inițial care o gazduia a fost distrus de un cutremur. Desigur, în timp, lanțul de librarii Bertrand s-a extins la peste 50 de filiale în toata Portugalia, dar „originalul” rămâne locul cel mai „vânat” de către turiști. Portugalia abundă de librării și biblioteci spectaculoase! Să ramânem însa în Lisabona unde putem vizita doua biblioteci faimoase – Biblioteca Nacional de Portugal și Biblioteca do Palàcio Nacional da Ajuda Lisboa III.

biblioteca-do-palacio-nacional-da-ajuda-lisboa-III
Biblioteca do Palacio Nacional da Ajuda

Lisabona este și orasul lui Fernando Pessoa, a cărui imagine o veți întâlni la tot pasul. Pe Largo do Chiado, lângă Café A Brasileira și pe Largo do Sao Carlo, în fața casei în care s-a născut autorul(închisă publicului), se găsesc două statui ale acestuia. După ce v-ați făcut o poză vă puteți retrage pentru o cafea la Café A Brasileira, un loc îndrăgit și frecventat de autor, de altfel, una dintre cele mai cunoscute cafenele din Lisabona, deschisă în 1905 și care de-a lungul vremii a avut o clientelă formată din cei mai importanți intelectuali ai timpurilor.

Casa Fernando Pessoa, ultima reședință a autorului în care a locuit din 1920 până în 1935 este situată lângă Estrela Gardens, probabil cel mai cultural colț al Lisabonei, plin de librării și centre de cercetare ale operei lui Pessoa, este deschisă vizitatorilor. Imposibil de ratat deoarece fațada este îmbrăcată în versurile lui Pessoa.

În cartierul Alfama va puteți întâlni cu un alt autor portughez îndrăgit.  Din 2012 José Saramago Foundation se găsește în Casa dos Bicos, o casă de secol XVI, cu o arhitectură și o fatadă impresionantă, recent restaurată.

Deși italian, născut la Pisa, Antonio Tabucchi, este unul dintre puținii scriitori străini care au adoptat Lisabona cu o atât de mare pasiune. Aproape toate romanele sale au Lisabona în centrul atenției, dintre care cel mai cunoscut este Pereira Maintains (1994). Pasind pe urmele protagonistului și în timpul regimului fascist condus de Salazar, Pereira, acțiunea romanului vă va duce lângă Catedrala din Lisabona, pe pitorescul Rua de Saudade, unde a locuit la numărul 22. Angajat ca și editor al secțiunii de cultură a unui ziar local de pe Rua Rodrigo de Fonseca, protagonistul obișnuia să își bea limonada la Café Orquidea de pe Rua Alexandre Herculano iar într-o după-amiază de marți la orele 16:00 a oprit la British Bar of Cais do Sodre. Până ce apare traducerea în română a romanului vă puteți delecta fie cu filmul care îl are pe Marcello Mastroianni în rolul titular, fie cu restul titlurilor semnate de acest autor și care se regăsesc în portofoliul editurii Polirom.

Moștenirea literară a Lisabonei și numărul mare de festivaluri de literatură în care abundă poate să fie uneori covârșitoare. Festival Silêncio, un festival international recent apărut în peisaj, îmbină cu succes diferite forme de artă. Desfășurându-se în diferite locuri publice, timp de cateva zile la inceputul lunii iulie, transformă străzile orașului în scenă deschisă pentru diverse performance-uri.

Apoi dacă englezii îl au pe Shakespeare iar italienii pe Dante, portughezii îl au pe Luis de Camoes și a sa „Lusiada„, o epopee de secol XVI care ne poartă prin epoca marilor voiaje și descoperiri. Statuia autorului poate fi gasită  într-o mică piațetă de la Largo do Camoes, situată între cartierele Chiado and Barrio Alto. Statuia din 1867 este în compania altor personalități ale literaturii clasice portugheze, printre care cronicarul Gomes Eannes de Azurara, poeții Sá Menezes, Jerónimo Corte-Real și Vasco Quevedo Castello-Branco, istoricii Fernão Lopes, João de Barros, și de Castanheda dar și cosmograful și matematicianul Pedro Nunes.

Nu departe de Largo do Camoes, se află o altă piațetă, Largo Barão Quintela, unde vă veți putea întâlni cu statuia lui Eça de Queiroz, celebru romancier din secolul XIX, a cărui operă este încărcata de critică politică la adresa guvernării de atunci.

Sophia de Mello Breyner Andresen (1919-2004) este una dintre cele mai importante poete portugheze, prima femeie castigatoare a National Camoes Prize. Nascută în Oparto, a locuit la Lisabona încă din perioada studenției, deseori fiind întâlnită căutându-și inspirația la protecția umbrei din Miradouro de Graca, un important punct panoramic. O frumoasă statuie îi poartă amintirea în acest loc cunoscut acum mai ales ca și Miradouro Sophia de Mello Breyner Andresen.

Dacă plănuiești o vacanță cu tematică literară în Portugalia îți sugerăm următoarele titluri:

Portugalia
Biblioteca nopții

Biblioteca nopții

Plecand de la biblioteca din Alexandria, sortita pieirii, si ajungand pana la bibliotecile personale ale lui Charles Dickens, Aby Warburg ori Contele Dracula, cartea de fata, extrem de personala si in mod voit lipsita de rigurozitatea unei sistematizari, pune in lumina rolul hotarator pe care il au si trebuie sa il aiba in continuare bibliotecile in civilizatia noastra, ca muzee ale memoriei si experientei umane

More info →
Noapte la Lisabona

Noapte la Lisabona

Ne aflam in anul 1942 – al Doilea Razboi Mondial a cuprins deja mare parte a Europei. Cu greu se mai poate gasi o cale de scapare pentru cei prinsi de valul razboiului. Singurul gind ce insufleteste miile de refugiati, singura nadejde care tine in viata generatii intregi este visul de a fugi in America.

More info →
Iarna la Lisabona

Iarna la Lisabona

Iarna la Lisabona este un omagiu adus celebrului film noir american si cluburilor in care s-a nascut jazzul, o evocare a iubirilor pasionale care spulbera granitele si ratacesc in vartejul lumii, si fructul fascinatiei pentru intriga ce transcende motivele crimei.

More info →
Călătoria elefantului

Călătoria elefantului

Scris la zece ani dupa ce i s-a decernat Premiul Nobel, romanul Calatoria elefantului descopera un autor in plina forta a splendorii literare.

Calatoria elefantului, roman aparut in 2008, relateaza voiajul epic al lui Solomon, elefantul, calatoria pe care a facut-o in secolului al XVI-lea, cand regele Joao al III-lea i l-a oferit in dar varului sau Maximilian, arhiduce al Austriei. Nu este un roman istoric, ci un amestec de fapte reale si imaginare, indemnandu-ne sa recunoastem realitatea si fictiunea ca fiind o unitate indisolubila, trasatura majora a tuturor marilor opere. Este, de asemenea, o reflectare asupra conditiei umane, cu umor si ironie, trasaturi ale viziunii autorului, nemilos de patrunzatoare, venind impreuna cu acea forma de infinita compasiune cu care Saramago percepe slabiciunile umane.

More info →
După-amiaza albastră

După-amiaza albastră

O noua carte in limba romana a faimosului scriitor britanic pe care Daily Telegraph il numeste „cel mai bun povestitor al generatiei sale“. Dupa-amiaza albastra a castigat Premiul Los Angeles Times pentru fictiune si Premiul Sunday Express pentru cea mai buna carte a anului 1993. In Los Angelesul anului 1936, Kay Fischer, o tanara si ambitioasa arhitecta, este urmarita de Salvador Carriscant, un necunoscut enigmatic ce pretinde a fi tatal ei. La doar cateva saptamani de la intalnirea lor, Kay porneste impreuna cu el intr-o exotica si extraordinara calatorie, prin Manila si apoi Lisabona, pe urmele trecutului batranului, pornind in cautarea unui criminal si reusind, in cele din urma, sa transforme calatoria lor intr-o glorificare a unei iubiri nepieritoare.

More info →
Între Germania și Germania

Între Germania și Germania

Intre Germania si Germania, jurnalul lui Gunter Grass dintr-un an crucial pentru istoria tarii sale, anul reunificarii celor doua state germane, R.F.G. si R.D.G, este o relatare la cald a evenimentelor din 1990, reflectate in constiinta autorului, dar si o marturie despre activitatea artistica si viata personala a acestuia.

More info →
Al treilea secret

Al treilea secret

Care este secretul care va soca lumea? Viziuni ale Fecioarei Maria, documente secrete si jocuri politice in cele mai inalte niveluri ale Bisericii Catolice - sunt doar cateva elemente pe care Steve Berry le combina intr-un nou thriller bine documentat. In 1917, Fecioara Maria s-a aratat in fata a trei copii la Fatima, in Portugalia, impartasindu-i trei secrete micutei Lucia. Doua dintre ele au fost dezvaluite imediat, al treilea i-a fost spus de-abia in 1960 papei Ioan al XXIII-lea si facut public de papa Ioan Paul al II-lea in 2000... sau nu?

More info →
Duduia. Scrisori din exil ale Elenei Lupescu

Duduia. Scrisori din exil ale Elenei Lupescu

„Duduia era o femeie simplă, care prefera mâncărurile românești, făcea cozonac din plăcere, avea talia 44, folosea pudră Chanel 5 și îi plăcea să poarte haine franțuzești, deși mărturisea la un moment dat că nu-și mai cumpără, ci le transformă pe cele vechi, doar pentru a nu cheltui inutil și a ajuta Crucea Roșie și pe sărmanii români aflați la necaz."

More info →
Eseu despre orbire

Eseu despre orbire

Eseu despre orbire a fost ecranizat în anul 2008, înregia lui Fernando Meirelles, cu Julianne Moore și Mark Ruffalo în rolurile principale.

Premiul Nobel pentru Literatură 1998.

More info →
Ultimul cabalist din Lisabona

Ultimul cabalist din Lisabona

Lisabona anului 1506 este zguduita de violente. Evreii sunt haituiti si ucisi, fiind responsabili de seceta crunta si de epidemia de ciuma ce face ravagii in Portugalia.

More info →
Memorialul mînăstirii

Memorialul mînăstirii

„Memorialul minastirii este o ficțiune despre un anumit timp din trecut, văzut însă din perspectiva momentului în care se află autorul, inclusiv cu tot ceea ce autorul este și are: educația lui, interpretarea lui în ce privește lumea, modul în care înțelege procesul de transformare a societăților. Toate acestea văzute în lumina timpului în care trăiește el, fără să existe preocuparea de a pune în lumină ceea ce focarele trecutului au clarificat deja.” (Jose Saramago)

More info →

*Surse articol: The Culture TripBook Riot și Club de Autores.

**Imagine header – Alfredo Roque Gameiro, Baixa vista de S. Pedro de Alcântara

Cartea Mea

One thought on “Un tur literar al Lisabonei

Comentariile sunt închise.

WhatsApp
RSS